Václav Klaus Slovákom: Nechcete atentáty? Jednoduché, Vášáryová si dá pozor na jazyk
01 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Exprezident Václav Klaus bol hosťom moderátora Ľuboša Xavera Veselého na xtv.cz, kde okrem iného hovoril o atentáte na Roberta Fica, ale aj o diplomatke Magde Vášáryovej. Liekom na to, aby sa neodohral žiadny ďalší útok na politika, podľa Klausa totiž je, aby si osoby typu pani Vášáryovej dávali pozor na jazyk a nepoužívali výrazy ako spodina a pod. „Pretože áno, to vedie k tomu poblázneniu spoločnosti a k nenávisti a k nevraživosti. A to motivuje ľudí ako toho strelca, ktorý to jednoducho urobil. Takže áno, ja by som medzi vinníkmi, že sa to vôbec mohlo stať, skutočne zaradil jedincov typu pani Vášáryovej,“ poznamenal Klaus.

„Strašne by som Robertovi Ficovi prial, aby sa uzdravil. Určite to nebude ľahké, aby sa vrátil do normálneho politického života. A je to jednoducho vec, na ktorú si musíme dať všetci pozor. Nesmieme tu nenávisť medzi ľuďmi, nevraživosť, delenie na dobré a zlé, dobré a neviem aké, nesmieme podporovať, musíme na to dať veľký pozor," vyhlásil Klaus.
Jedinci typu Vášáryovej by si mali dať pozor na jazyk
Moderátor Ľuboš Xaver Veselý sa pred nedávnom veľmi zostra pustil do diplomatky Magdy Vášáryovej, ktorá označila voličov Ficovej strany za spodinu, za lúzu, za fašistov. "Nemôžem sa zbaviť dojmu, že toto je to podhubie, ktoré kŕmi to, že nakoniec sa ten jeden blázon, ktorý niekde zreje, že sa odhodlá k tomu, aby vytiahol tú zbraň," podotkol Xaver Veselý. 
 

Čo je podľa Klausa liekom, aby sa dané podhubie nezalievalo? „Liekom je, aby osoby typu pani Vášáryovej už nikdy nevyslovovali slová typu spodina, lúza, fašisti. Pretože áno, to vedie k tomu poblázneniu spoločnosti a k nenávisti a k nevraživosti. A to motivuje ľudí ako toho strelca, ktorý to jednoducho urobil. Takže áno, ja by som medzi vinníkmi, že sa to vôbec mohlo stať, skutočne zaradil jedincov typu pani Vášáryovej,“ podotkol.

Hlas ľudu: Zahrajme sa na atentát! Poďme si za/vy/streliť (z) prezidenta!
Najlepšie aj s deťmi. Lebo čo sa za mladi naučíš, v sedemdesiatke jak by si našiel. Je tragédiou, čo sa deje okolo nás. Najskôr pokus o atentát a potom hra na atentát. Je tragédiou, keď si nejaký tata na drahom autíčku zmyslí, že poďme sa... Čítať ďalej
01 | 06 | 2024 | Mária Škultétyová

Nazývajme veci pravými menami
Klaus následne tiež odmietol termín, ktorý sa v súvislosti s atentátom na Fica používa, že slovenský premiér bol postrelený. „Toto bol vedomý politický atentát so všetkým, čo to slovo politický atentát znamená,“ povedal Klaus s tým, že bagatelizovať niečo také je úplne neprijateľné.
 

Moderátor Veselý následne ocitoval časť rozhovoru, ktorý viedla jeho kolegyňa z XTV, s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. „Vojnu na Ukrajine musia od generálov prevziať politici. Keby bol Donald Trump prezidentom, tak vojna nie je. EÚ nás vydiera, chceme ju zmeniť, nie vystúpiť." 

Václav Klaus / Matej Slávik | Václav Klaus

„Všetko to sú moje slová, alebo mne blízke slová. Jednoducho odovzdať to, čo sa deje na Ukrajine, politikom od vojakov, to je úplne jasná vec. V inej terminológii: Prestať strieľať a začať konať. A to väčšinou nekonajú tí guľometčíci, alebo tí, ktorí strkajú tie rakety do nejakej húfnice, z ktorej je vystreľované. To musia byť politici, a na to máme politikov, a je to ich úloha. Takže konečne rýchlo odovzdať túto tému vyjednávačom je moje heslo dva roky. Takže to, že to hovorí Viktor Orbán, je úplne správne a ja to 100% podporujem. Kiež by bola pravda, že keby prišiel Donald Trump, že by to na druhý deň zastavil. To by som na rozdiel od Viktora Orbána tomu dával ten podmieňovací spôsob. To by som hovoril: kiež by, nie že by to stopercentne urobil," povedal Klaus. 

Zdroj: Parlamentní Listy

MARKÍZA JE NA ŠTRAJK PRIPRAVENÁ! Celé správy môžu vysielať z Prahy
Vedenie súkromnej mainstreamovej televízie Markíza je na veľký štrajk zamestnancov spravodajstva vraj dobre pripravené. Markíze by v prípade štrajku pomohla Nova. Z Prahy tak môžu vysielať aj celé správy. Situácia v najsledovanejšej komerčnej... Čítať ďalej
01 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik