Stropkov: V meste zasadá v súvislosti s požiarom obydlí krízový štáb
31 | 05 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Ako sme vás dnes informovali, celkovo 21 hasičov zasahovalo pri požiari jednoduchých obydlí na ulici Za jarkom v Stropkove. V súvislosti s požiarom obydlí na ulici Za jarkom v Stropkove zasadá krízový štáb. Ako pre TASR uviedol primátor mesta Ondrej Brendza, hľadajú najvhodnejšie riešenie, kde umiestniť približne 70 ľudí zasiahnutých požiarom. V spomenutej lokalite horelo aj 17. apríla. Odvtedy je v meste vyhlásená mimoriadna situácia.

"Tento požiar je rozsiahlejší. Situácia je náročnejšia. Je postihnutých podľa predbežných informácií 12 obydlí a približne 70 členov rómskej komunity. Vyvstáva otázka, ako sa vysporiadať s touto situáciou, ako im zabezpečiť náhradné ubytovanie a poskytnúť základné životné potreby. Aktuálne prebieha krízový štáb, kde hľadáme riešenie. Na 17.00 h sme zvolali celý poslanecký zbor," povedal Brendza.
V areáli, kde sídli Základná škola Hrnčiarska a Cirkevná základná škola sv. Petra a Pavla je ubytovaných približne 40 ľudí, ktorých v apríli zasiahol požiar v rovnakej lokalite ako v piatok.

"Chceme ich umiestniť tak, aby boli na jednom mieste. Verím, že sa nám v priebehu budúceho týždňa podarí zabezpečiť pre prvú skupinu kontajnerové bývanie. Máme to obstarané, zmluva je zverejnená a účinná, plynie lehota na dodanie. Máme obstaraných deväť kontajnerov v celkovej hodnote 58.000 eur," vysvetlil Brendza.

Doteraz mesto podľa jeho slov získalo 5000 eur od prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Rovnakou sumou na zabezpečenie náhradného bývania a nákladov spojených s riešením mimoriadnej situácie prispela Nadácia Prešovského samosprávneho kraja a úrad práce. Obrátili sa aj na Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Celkové náklady na osadenie a sprevádzkovanie kontajnerov sú podľa primátora približne 100.000 eur.

Predchádzať požiarom v danej lokalite sa podľa jeho slov dá tak, že dôjde k majetkovo-právnemu vysporiadaniu pozemkov. "Už minulý rok sme začali konanie na majetkovo-právne vysporiadanie. Rozdrobenosť je od 130 do 150 spoluvlastníkov v danom území. Na Okresnom úrade v Stropkove prebieha konanie o jednoduchej pozemkovej úprave. Je to zložitý a finančne náročný proces. Samotná projektová dokumentácia stojí 50.000 eur, plus finančné vyrovnanie pôvodných vlastníkov. Úmyslom mesta je, aby sme v danom území pristúpili k odstráneniu nelegálnych stavieb, nelegálnej skládky a potom naprojektovali bytové domy, ktoré budú financované z grantov a mimorozpočtových zdrojov," vysvetlil primátor.

Požiar obydlí bol ohlásený v piatok krátko popoludní. Na mieste zasahovalo 21 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru z viacerých hasičských staníc v rámci Prešovského kraja. Asistovali im aj členovia dobrovoľných hasičských zborov z viacerých obcí. Hasičom sa požiar podarilo po viac ako dvoch hodinách lokalizovať.

POŽIAR zachvátil OBYDLIA! Zasahujú DESIATKY hasičov
Celkovo 21 hasičov aktuálne zasahuje pri požiari jednoduchých obydlí na ulici Za jarkom v Stropkove. Doposiaľ neboli hlásené žiadne zranenia. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslava... Čítať ďalej
31 | 05 | 2024 | Ivan Mihale/tasr