Publicista vysmial SASKU: TOTO JE TOTÁLNY NEZMYSEL!
01 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Zriadenie politickej vyšetrovacej komisie k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) považuje publicista Juraj Hrabko za nezmyselné aj v prípade, že by sa jej činnosť začala až po skončení vyšetrovania orgánmi činnými v trestnom konaní. Povedal to v diskusnej relácii TASR TV.

Čo chcú politici vyšetrovať?

S iniciatívou na zriadenie medzinárodnej vyšetrovacej komisie s účasťou opozície aj koalície s cieľom predísť šíreniu dezinformácií či účelových dezinterpretácií týkajúcich sa vyšetrovania atentátu prišla opozičná SaS. Ministerstvo vnútra SR reagovalo, že prípadný vznik komisie bude možný až po ukončení vyšetrovania prípadu. Podľa Hrabka by však rezort vnútra mal túto iniciatívu zamietnuť úplne. "Vyšetrovať majú orgány činné v trestnom konaní a nikto iný, tobôž nie politici," reagoval Hrabko.

Na Slovensku podľa neho zriadil vyšetrovaciu komisiu parlament v roku 1994 a Ústavný súd SR ju zrušil pre rozpor s ústavou.

Kolíková chcela tiež vyšetrovať

Komisia, ktorú v minulom volebnom období zriadila exministerka spravodlivosti Mária Kolíková pre úmrtie generála Lučanského, nebola podľa Hrabka vyšetrovacia, ale kontrolná. "Nebola vyšetrovacia, nemala žiadne vyšetrovacie právomoci. Minister nemá právo zriadiť takúto komisiu. Ale minister spravodlivosti má právo kontrolovať Zbor väzenskej a justičnej stráže. Keďže zaň zodpovedá, má aj právo kontroly a ministerka sa rozhodla nerobiť túto kontrolu sama," konštatoval Hrabko.

Hostia víkendových diskusných relácií. Už sú len dve
Po posledných udalostiach a sfanatizovaných aktivistických moderátoroch politických diskusií, sa počet relácii neustále zmenšuje. Ostala len verejnoprávna RTVS, no aj tá prejde čoskoro čistkami. Ostatné relácie ľahli popolom. Torzo toho, čo ostalo... Čítať ďalej
31 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Po atentáte na predsedu vlády Roberta Fica máme podľa neho k dispozícii množstvo osobných vyjadrení politikov a jedno uznesenie parlamentu, ktoré však nie je formulované ako oficiálne vyhlásenie Národnej rady SR. Chýba podľa neho oficiálny dokument niektorej z kľúčových ústavných inštitúcií, ktorý by incident odsúdil a na ktorý by sa v budúcnosti dalo odvolávať.

Načo ďalšiu propagandu?

Takýto oficiálny dokument mohol byť podľa Hrabka výsledkom okrúhleho stola predstaviteľov koalície aj opozície, ktorý chcela v Prezidentskom paláci zvolať úradujúca prezidentka Zuzana Čaputová a zvolený prezident Peter Pellegrini. Iniciatíva však nebola úspešná a prípadný pokus o jej opakovanie v budúcnosti už podľa Hrabka veľký význam mať nebude. "Vecne ani politicky to už nebude mať iný význam ako propagandistický," povedal Hrabko.

FOTO TASR - Michal Svítok | Na snímke publicista Juraj Hrabko pred nakrúcaním relácie v TASR. Bratislava, 15. marca 2023

Sme späť v starých koľajách

Zároveň dodal, že sa nestotožňuje s názorom štátneho tajomníka rezortu sociálnych vecí Branislava Ondruša, podľa ktorého je väčšia časť politickej scény pripravená urobiť kroky na zmiernenie spoločenskej polarizácie. "Mám skôr pocit, že sa to vráti do starých koľají," konštatoval Hrabko.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik