Novinári vraj v ohrození. NAOZAJ?
01 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Keď novinári začnú riešiť sami seba, neznamená to iba, že existuje problém. Súčasne to znamená, že majú problém a niekedy je to dôkaz, že oni sami sú problémom. Dôvodov, prečo sú novinári sami na seba citliví a nedobre znášajú kritiku, je viacero. Skonštatoval to publicista a pesničkár Ivan Hoffman.

Niektorí novinári sa cítia byť strážnymi psami demokracie. Uverili, že médiá sú štvrtým pilierom, na ktorom stojí demokracia, a veria, že pilierom najdôležitejším. A novinári, z ktorých sa vďaka televíznym obrazovkám či rozhlasovému mikrofónu stanú celebrity, neraz trpia falošným pocitom dôležitosti a nenahraditeľnosti. V ich predstave existuje súvislosť medzi sledovanosťou a patentom na rozum.

Dávnejšie ktosi spracoval štatistiku, akého priemerného veku sa ľudia dožívajú v rôznych profesiách. Ukázalo sa, že najdlhšie žijú dirigenti. Najnižšia bola priemerná životnosť novinárov. Z bližšieho pohľadu sa však zistilo, že priemerný vek novinára neznižujú zabití vojnoví korešpondenti, ale zlá životospráva súvisiaca so stresom z uzávierky.

Menej cenené spoločnosťou sú už len upratovačky

Smrtiaci deadline však nie je jedinou príčinou, prečo by novinári nemali brať sami seba prehnane vážne. Vážnejším dôvodom je ich biedna spoločenská prestíž. Podľa niektorých prieskumov verejnej mienky sú menej cenené iba upratovačky.

Nedá sa jednoznačne povedať, že novinári garantujú demokraciu alebo, naopak, demokraciu ohrozujú. Je to ako so všetkým: ako ktorí a ako kedy. Vedľa rizika, že médiá ovládnu politici, existuje aj riziko, že politiku ovládnu novinári.

Apolitický profesionál robí s nadhľadom a bez emócií

Česť svojmu remeslu nerobí novinársky politický aktivista, ktorý za čosi a proti komusi v mene občana bojuje, ale apolitický profesionál, ktorý si s nadhľadom a bez emócií robí svoju prácu. Tou je prinášať relevantné objektívne informácie, aby sa čitateľ či poslucháč zorientoval v tom, čo sa deje, a spravil si vlastný názor.

Novinárov, a medzi nimi predovšetkým editorov, ktorí majú tendenciu publikum vychovávať, a z toho titulu triedia informácie na správne a nesprávne, vhodné a nevhodné, netreba v ich slobode slova podporovať. Rozumnejšie je ich prepustiť, aby si našli uplatnenie ako lobisti, alebo aby sa venovali reklame a marketingu.

Slobodu slova treba garantovať moderátorom, ktorí nemajú problém tlmočiť čitateľom a poslucháčom názory, s ktorými nesúhlasia

V dnešných turbulentných časoch je pre občana prínosnejší analytik, ktorý dešifruje politické, ekonomické či kultúrne trendy, ako zaujatý arbiter niektorého politického, ekonomického alebo kultúrneho prúdu. Slobodu slova treba garantovať moderátorom, ktorí nemajú problém tlmočiť čitateľom a poslucháčom názory, s ktorými nesúhlasia.

Predovšetkým je však treba povedať, že nezáleží na tom, čo si o sebe novinári myslia. Súdiť sám seba, byť svojím arbitrom, je nevkusné. Je to však aj komické, ako to vystihol klasik: „Ak sa nepochválim sám, nikto to za mňa neurobí.“ Kvalifikáciou pre pohyb vo verejnom priestore, vo svetle reflektorov, nie je sebavedomie a s ním súvisiaca pýcha, ale, naopak, skromnosť a pokora.

Máme tu novinárov, ktorí sami seba považujú za stelesnenie demokracie, ktorá s nimi prosperuje a bez nich kolabuje. Sú to novinári, kvôli ktorým demokracia kolabuje a prosperovala by bez nich.

MARKÍZA JE NA ŠTRAJK PRIPRAVENÁ! Celé správy môžu vysielať z Prahy
Vedenie súkromnej mainstreamovej televízie Markíza je na veľký štrajk zamestnancov spravodajstva vraj dobre pripravené. Markíze by v prípade štrajku pomohla Nova. Z Prahy tak môžu vysielať aj celé správy. Situácia v najsledovanejšej komerčnej... Čítať ďalej
01 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik