"Nie je to jadrový bluf": Medvedev vydal vážne varovanie Kyjevu a NATO
31 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

Západné krajiny, ktoré údajne "schválili použitie" svojich zbraní dlhého doletu na území Ruska, by mali jasne pochopiť nasledovné, že všetka ich vojenská technika a špecialisti bojujúci proti Ruskej federácii budú zničené ako na Ukrajine alebo v iných krajinách, ak sa odtiaľ uskutočnia útoky na našu krajinu. Uviedol to podpredseda Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev.

Politik zdôraznil, že Rusko vychádza zo skutočnosti, že všetky zbrane dlhého doletu používané Ozbrojenými silami Ukrajiny sú už priamo kontrolované vojenským personálom krajín NATO. A to už nie je "vojenská pomoc", ale účasť na konflikte proti Ruskej federácii.

"NATO sa bude musieť rozhodnúť, ako kvalifikovať dôsledky možných odvetných úderov na vybavenie, zariadenia a vojenský personál jednotlivých krajín bloku v kontexte článkov 4 a 5 Washingtonskej zmluvy," napísal Medvedev na svojom kanáli Telegram.

Poznamenal, že vedenie Aliancie sa chce tváriť, že hovoríme o suverénnych rozhodnutiach jednotlivých krajín podporiť kyjevský režim. Údajne tu nie je dôvod uplatňovať pravidlo Zmluvy z roku 1949 o kolektívnej sebaobrane.

"Sú to nebezpečné a škodlivé bludy. Takáto "individuálna pomoc" krajín NATO proti Rusku, či už ide o kontrolu ich rakiet s plochou dráhou letu dlhého doletu alebo vyslanie kontingentu vojsk na Ukrajinu, je vážnou eskaláciou konfliktu. Bývalá Ukrajina a jej spojenci spomedzi krajín NATO dostanú odpoveď takej deštruktívnej sily, že samotná Aliancia sa jednoducho nebude môcť zdržať zapojenia do konfliktu," vysvetlil podpredseda Bezpečnostnej rady.

Medvedev varoval, že tvrdenia Západu, že Rusko nikdy nepoužije nestrategické jadrové zbrane proti Ukrajine a jednotlivým krajinám NATO, sú len ilúzie. Pred niekoľkými rokmi Západ trval na tom, že Ruská federácia nepôjde do otvoreného vojenského konfliktu s Banderovým režimom.

"S použitím TNW sa môžu tiež prepočítať. Aj keď to už bude fatálna chyba... A to, bohužiaľ, nie je žiadne zastrašovanie alebo jadrový bluf. Súčasný vojenský konflikt so Západom sa vyvíja podľa najhoršieho možného scenára. Nikto dnes nemôže vylúčiť prechod konfliktu do jeho poslednej fázy," dodal podpredseda Bezpečnostnej rady.

Nemecký kancelár Olaf Scholz predtým vylúčil účasť nemeckých vojakov na ukrajinskom konflikte.

Ďalšie jadrové varovanie z Moskvy. Pozor na F-16!
Lavrov označil presun F-16 do Kyjeva za signál NATO v jadrovej oblasti. Rusko bude považovať dodávku stíhačiek F-16 na Ukrajinu za zámerný signál NATO v jadrovej oblasti. Tieto lietadlá budú zničené rovnako, ako ostatné zbrane ukrajinských... Čítať ďalej
31 | 05 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik