Laššáková: Robert Fico sa vrát. Nie však rovnaký (VIDEO)
31 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Vráti sa Robert Fico (Smer-SSD) do premiérskeho kresla? Ak sa aj vráti, ako bude vyzerať jeho prístup k politike? Aj to sú legitímne otázky, nad ktorými sa zamýšľala právnička a kandidátka na poslankyňu Európskeho parlamentu práve za Smer-SSD Judita Laššáková v relácii Diskusie na palete.

V Diskusii na palete Laššáková vysvetlila, prečo je návrat Roberta Fica politicky nevyhnutný, ale aj to, prečo očakáva, že premiér príde zmenený. Právnička si tiež myslí, že v bývalom mainstreame kritiku nahradili invektívy a že tamojší novinári sú častokrát viac aktivisti, než žurnalisti. Ona sama tiež mnohokrát kritizovala aj prezidentku, no aj opozičných „sto dní kľudu“ nevníma, ako pokus o upokojenie situácie. Aj ona hovorí o majdanizácie spoločnosti a preto so zverejnením nahrávky s atentátnikom súhlasí. Hovorili aj o situácii v Markíze, no odhadovať výsledky eurovolieb si Laššáková netrúfa.

Jedno je isté – Fico sa musí vrátiť

Podľa Laššákovej sa Fico do politiky, teda do premiérskeho kresla po náročnej liečbe a rehabilitácii určite vráti. Ak by sa tak nestalo, vyšleme tým spoločnosti odkaz, že streľba ako nástroj na odstránenie politického protivníka funguje, čo si podľa Laššákovej aj Fico uvedomuje, že to by bolo veľmi nežiadúce.  

„My si naozaj nemyslíme, že sa vráti ten istý Robert Fico a nejde o úmysel mstiť sa. Ani z neho, ani z politiky Smeru som nemala vnútorný pocit,  že by oni boli tí, ktorí sa chcú mstiť. Ale treba si uvedomiť, že aj Robert Fico je človek a takýto zásah do osobného pocitu bezpečia, že na Slovensku do seba nestrieľame, toto myslím si, Roberta Fica poznačí a tie reakcie, ktoré on bude mať na niektoré veci budú iné, než boli pred atentátom,“pozerá sa na situáciu veľmi realisticky Laššáková. Fica vidí skôr ako „odpúšťača“, než ako „pomstiteľa“, no nesmieme očakávať, že sa vráti, ako keby šlo len o vyvrtnutý členok. Spracovávať mu to však budú musieť pomôcť aj ľudia z jeho najbližšieho okolia. Nie je verejným majetkom, no našu podporu podľa Laššákovej rozhodne bude potrebovať. Bude sa však správať podľa toho známeho citátu: „Ak chceš prejsť peklom, nesmieš prestať kráčať“.

Minister chce zmeny v polícii zaviesť čo najskôr
Zmeny na policajných prezidiálnych útvaroch chce minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) zaviesť čo najskôr. Odhaduje, že by to mohlo byť v horizonte mesiaca. Rezort už o nich komunikoval aj s generálnou prokuratúrou a Európskou komisiou (EK).... Čítať ďalej
29 | 05 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Potrebná je kritika, nie invektívy

Právnička si myslí, že to, čo sa stalo 15. mája v Handlovej bolo len logickým vyústením dlhodobo rozsievanej nenávisti istej časti politikov a im spriaznených médií. Kvôli tomu najskôr vznikli alternatívne médiá – tie „mienkotvorné“ tú verejnú mienku naozaj začali tvoriť a to nie vždy pravdivo. Navyše mnohí si plietli kritiku s osobnými invektívami. Ona sama priznáva, že je veľkou kritičkou napríklad prezidentky Čaputovej.

„Ale ja som nekritizovala jej výzor, prípadne čo má oblečené. Kritizovala som vyslovene jej konanie, prípadne jej nekonanie, keď konať ako prezidentka mala. Nezabudnem na tú debatu v Ta3, keď sa Zuzana Čaputová vedome priznala k tomu, že porušila Ústavu. Šlo o rozhovor s novovymenovaným premiérom Ódorom, kde odznelo, že ministrov vyberala pani prezidentka,“ pripomína Laššáková jednu z množstva prezidentkiných chýb.

Opozičné návrhy na zmierenie či sto dní pokoja považuje za pokrytecké. To isté platí o médiách hlavného prúdu, kde podľa jej názoru často nepôsobia skutoční novinári, ale aktivisti. K podozreniam, že v prípade aktentátu nemuslo ísť o čin jednotlivca, ale skupinu napojenú na zahraničie, sa vyjadrila, že treba nechať vyšetrovacie orgány, aby odhalili pravdu, a nerobiť predčasné závery, ako to bolo pri vyšetrovaní prípadu vraždy novinára Kuciaka.

Majdanizácia spoločnosti

To, čo sa v našej spoločnosti deje reálne vníma, ako pokusy o majdanizáciu. Aj vzhľadom na to vníma zverejnenie nahrávky za správny krok – priznanie atentátnika k politickým dôvodom jeho konania má rovnaký „rukopis“, ako tvrdenia opozičných politikov a bývalého mainstreamu. Zverejnenie nahrávky zabránilo zahmlievaniu o minulosti strelca.

Téma dní - Markíza

Majitelia súkromnej spoločnosti majú podľa právničky nastavovať si pravidlá a rozhodovať sa podľa vlastného uváženia. Keby šlo zo strany pracovníkov televízie o odpor proti zlým pracovným podmienkam, bolo by to úplne v poriadku.

„Títo ľudia mohli odísť so cťou, urobiť si vlastný projekt novej televízie a dokázať svoje kvality, čo sa tiež nestalo. Pripustila, že za aktuálnym dianím môžu stáť politické mimovládky,“načrtla Laššáková.

Bukovský Kovačičovi: KOĽKOKRÁT STE MLČALI, KEĎ SA CENZUROVALO A ZAKAZOVALO! To nebola „orbanizácia“? (VIDEO)
„Hviezdny“ moderátor TV Markíza Michal Kovačič zažíva krušné momenty. Lekár a imunológ Igor Bukovský mu pripomína, že keď jeho zamestnávateľ z politických dôvodov stiahol z obrazovky inú reláciu, tak pán Kovačič mlčal. A mlčal aj vtedy, keď vláda... Čítať ďalej
29 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Ako dopadnú eurovoľby?

Pri tejto otázke si právnička a kandidátka dovolila len tip, že týchto volieb sa zúčastní vyššie percento ľudí, ako je priemer. Opozícia si totiž nechce pripustiť možnú tretiu porážku v priebehu desiatich mesiacov, no „burcuje“ aj koalícia a bývalá alternatíva, ktorá ľudí tiež pozýva k voľbám.

„Aj v susednom Maďarsku venuje premiér Viktor Orbán oveľa väčší dôraz na voľby do EP, než v minulosti, a osobne sa výrazne angažuje v kampani, čo potvrdzuje rastúci význam zastúpenia členských štátov EÚ v europarlamente. Dúfa, že do Bruselu a Štrasburgu občania zvolia poslancov, ktorí budú skutočne pracovať pre záujmy SR,“ uzatvára Laššáková.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik