Čo nás zaujalo z americkej cesty nášho "najtichšieho" ministra
01 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

Pre - povedzme si to otvorene - hlúpych a od vzdelania čo najvzďalujúcejších sa predstaviteľov opozície nie je oblasť školstva parketou, na ktorej by sa cítili takpovediac doma. Dokonca nie je ani ich politickou prioritou. Iba ak vo volebných frázach. To nijako neprekvapuje, stačí si iba spomenúť na to panoptikum, priam festival, ak nie až orgie hlúposti a primitivizmu, predvádzaný verejne ešte do septembra prominentnými tvárami predstaviteľov moci počas vlád Matoviča, Hegera či Ódora. A pokračujú v tom nemenej intenzívne aj po prehratých voľbách.

Naozaj to neprekvapí, rovnako tak, ako neprekvapí, že stav vzdelávania na Slovensku, jeho úroveň a smutné výsledky nijako nezaujímajú médiá hlavného prúdu. Iba ak by šlo o tak progresívne populárnu sexuálnu výchovu, rodovú identitu či naopak, ultrakonzervatívne boje a parlamentné návrhy proti vedeckému pokroku vo vzdelávaní. Aktéri sú v takom prípade až mimoriadne aktívni, či už politici, alebo médiá. No veď - hlupáci tam i tam.

Drucker odhalil v plnej nahote idiotizmus a malosť samozvaných "najmúdrejších"

Minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej Republiky pán Tomáš Drucker pôsobí ako príkladný predstaviteľ rezortu vzdelávania. Nezvykneme publikovať tituly, ale teraz tu majú v kontexte komentára svoje miesto. JUDr. Ing. Tomáš Drucker MSc. je slovenský manažér a politik, ktorý sa osvedčil pri "hasení" už viacerých manažérskych zlyhaní v rôznych oblastiach nášho hospodárstva. Spomeňme napríklad, ako sa mu manažérsky podarilo revitalizovať Slovenskú poštu, čo je jeden z najvýznamnejších podnikov u nás. Do kresla ministra školstva nastúpil po výrazne politicky orientovanom "nestraníkovi" Danielovi Bútorovi a začal rezort vracať k profesionalizmu vo vzdelávacom procese. Ale - vracia aj poslanie ministra do sfér, do ktorých má hlavný predstaviteľ rezortu školstva primárne čo hovoriť.

Už sme tak otupeli, že sme si to hádam ani nevšimli

Predstavte si, o čom by asi Druckerovi predchodcovia, všetci, až po Branislava Gröhlinga vrátane (bolo ich celkom šesť od zloženia Matovičovej vlády v roku 2020) rokovali s predstaviteľmi spoločnosti Meta v USA (predtým FB). Ako obmedziť publikovanie názorov ich politických rivalov, ako obmedziť publikovanie alternatívnych médií, ako sprísniť na sociálnych sieťach na Slovensku cenzúru iných, ako mocenských názorov a ako odstaviť od myšlienkového vplyvu na verejnosť veľkú časť inteligencie. Samozrejme, dialo by sa to v atmosfére nadšeného aplauzu ideológov médií hlavného prúdu. A tamojších mediálnych poskokov Matoviča, Lipšica a bohvie ešte koho zo zahraničia. Proste, angažovanej úderky červených denníčkov.

Stalo sa však čosi iné

Minister Drucker rokoval s predstaviteľmi spoločnosti Meta (Facebook) nie o ochrane vlastnej "moci", ale o zvýšení bezpečnosti na sociálnych sieťach a väčšej ochrane detí a žiakov v digitálnom priestore. Ale aj o vhodnom, no nie zavádzajúcom využití umelej inteligencie. "Tie posolstvá, ktoré som adresoval zástupcom spoločnosti Meta, boli úplne jasné. Aj v samotnej Mete s nami súhlasili a uvedomujú si vážnosť situácie. Je aj na našej slovenskej strane, aby sme sledovali digitálny priestor, nahlasovali prípadné porušenia pravidiel online komunity a prichádzali s iniciatívami. Aj práve o tom majú byť ďalšie rokovania, ktoré sa odohrajú v dohľadnej dobe u nás v Bratislave,” vysvetlil o rokovaniach Tomáš Drucker.

Povedal to nielen minister školstva, ale aj minister mládeže. A povedal to práve včas. Všetci vidíme, že liberálna a progresívna výchova neobmedzovania detí v ničom vedie aj k "hre" šesťročného na atentát na verejnosti, a to za účinnej asistencie vlastného otca, ako inak, v honosnom bavoráku s bratislavskou značkou.

Švejku, koho nám to zabili? Na obrazovke všetci v čiernom...
V Markíze sa pochováva. Smútočné zhromaždenie "hostí" v čiernom však akosi nevie, komu sa zhromaždili na pohrebe. Či skôr čomu. Ronia slzy, zatínajú päste, kladú ultimáta, formulujú vyhrážky a hrajú kolektívne divadlo. Čierne divadlo. Nebožtíkom je... Čítať ďalej
31 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik