Pred súd sa nepostaví! Obrovský zvrat v prípade unesenej študentky Sone
30 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Roztrhlo sa nám vrece s posudkami na duševné poruchy? Pred necelým rokom Slovenskom otriasol prípad zavraždenej študentky. Začiatkom septembra 2023 zmizla študentka Soňa – cestou zo zastávky domov. Našli ju po 26 hodinách dobitú a s reznou ranou. Z jej únosu obvinili záchranára. V jej prípade však nastal zvrat a vyšetrovanie bolo po ôsmich mesiacoch zastavené, informujú tvnoviny.sk.

Študentka zmizla počas presunu z autobusovej zastávky domov. Našli ju na druhý deň a dolapený bol aj páchateľ. Ten bol usvedčený množstvom stôp Soninej DNA v jeho aute a byte. Policajti u neho tiež našli množstvo omamných látok. Do väzenia však nepôjde – kvôli duševnému ochoreniu.

Cestou domov

Soňa to mala z autobusovej zastávky domov len zhruba 150 metrov. Do pátrania po nej sa 10. septembra 2023, kedy zmizla, zapojili okrem rodiny aj dobrovoľníci. Dievčinu nakoniec našli po 26-tich hodinách pred petržalskou nemocnicou. Následné vyšetrovanie ukázalo, že ju uniesol záchranár. Ten si ju vyhliadol v meste a prenasledoval ju.

Mal pri sebe množstvo látok

Vpichol jej omamnú látku a súdny dokument neskôr spresnil, že keď študentku našli, na tele mala viaceré odreniny, reznú ranu a 7 vpichov.Keď páchateľa policajti na ďalší deň zadržali, mal pri sebe injekcie s rôznymi látkami, a to vrátane ketamínu. Stopy Soninho DNA našli v jeho aute, na plachte a vo vani v jeho byte. U záchranára objavili množstvo ďalších omamných látok, z čoho vyplýva podozrenie, že podobných útokov mal naplánovaných viac.

Pred súd sa nepostaví

„Trestné stíhanie bolo uznesením dozorujúcej prokurátorky Krajskej prokuratúry Bratislava zastavené. Dôvodom rozhodnutia o zastavení trestného stíhania I.P. bola skutočnosť, že tento v čase spáchania oboch skutkov v dôsledku duševnej choroby, ktorou trpel, nevedel ovládať svoje konanie a ani rozpoznať nebezpečenstvo svojho protiprávneho konania. Tento záver vyplynul z vykonaného pomerne rozsiahleho znaleckého dokazovania,“ uviedla pre portál Gabriela Kováčová, hovorkyňa Krajskej prokuratúry Bratislava s tým, že súd vydal predbežný príkaz na umiestnenie do zdravotníckeho zariadenia. Súd v najbližšom období rozhodne, či podstúpi ústavnú, alebo ambulantnú liečbu.

Na psychiatrii skončil aj atentátnik Cintula, hrozí podobný scenár?

Atentátnik, ktorý pred dvomi týždňami postrelil premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica, skončil na psychiatrii. Exprokurátorka to povedala jasne. Hrozí, že zastavia trestné stíhanie Juraja Cintulu?

Je to začiatok pokusu o vyhnutie sa väzeniu?

Atentátnik Juraj Cintula sa má aktuálne podľa portálu TV Markíza nachádzať na psychiatrickom oddelení, kde je pod neustálym dozorom. Dôvod tejto hospitalizácie nateraz nie je známy. Avšak podľa dostupných informácií, ktoré však pre citlivosť prípade nemusia byť úplne presné, má tento krok predovšetkým preventívny charakter. Zároveň ho môžu mať odborníci pod neustálym dohľadom a možno aj vďaka tomu lepšie určiť, či trpí nejakou poruchou.

Slová exprokurátorky sa napĺňajú

Exprokurátorka a súčasná advokátka Eva Mišíková pre topky.sk minulý týždeň otvorene povedala, čo hrozí atentátnikovi, ak by bol uznaný za duševne chorého. "Takýto záver vyplýva z toho, že musí byť vypracovaný znalecký posudok znalcov z odboru psychológie a psychiatrie, a tento posudok má dať odpoveď na to, či vedel rozpoznať závažnosť svojho konania a následne dať odpoveď, či vedel svoje konanie ovládať. Ak by obidve odpovede boli negatívne, že nemohol rozoznať závažnosť svojho konania, súčasne nemohol ovládať svoje konanie, na základe podrobného vyšetrenia psychológom a psychiatrom, v takom prípade, by muselo byť trestné stíhanie zastavené pre nepríčetnosť. V takom stave prichádza do úvahy ochranné liečenie," poznamenala vo videorozhovore.

Eurokandidáti Smeru: Za Roberta Fica! Ó, AKÝ TO ROZDIEL OD PS (VIDEO)
Kandidáti na europoslancov za stranu Smer Monika Beňová, Katarína Roth Neveďalová, Judita Lašáková Ľuboš Blaha, Erik Kaliňák nás žiadajú o podporu pre Roberta Fica. Po atentáte, ktorý na neho spáchal sfanatizovaný dôchodca je podľa nich táto... Čítať ďalej
29 | 05 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik