Denník N spísal Desatoro pre politikov. Europoslankyňa im ho vrátila. Prepracované
30 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Denník N „zodvihol hodenú rukavicu“ podpredsedu vlády Roberta Kaliňáka (Smer-SSD). Ten na stredajšej tlačovej besede vyzval novinárov, aby prišli s návrhom, ako skvalitniť svoju prácu. Denník N to vníma, ako vyhrážku, ale teda nech niečo ponúknu aj novinári. A tak prichádza so svojim desatorom, čím by podľa nich mala vláda začať. To však bola výzva pre europoslankyňu Moniku Beňovú. Tá na sociálnej sieti zverejnila vlastné desatoro, ktorým dáva tipy pre vylepšenie práce novinárov.

Denník N teda pripravil plán, ktorým by sa politici mali riadiť. Aj ten však bude fungovať len v prípade, že situácia v Markíze nás nedostane jednou nohou do neslobody. Článok si prečítala aj europoslankyňa Monika Beňová, ktorá vo svojich "podmienkach" poradila novinárom, ako by sa pre istotu mohli správať oni. A diskutujúci pod Beňovej statusom na červenom denníku nenechali nitku suchú.

Denník N a jeho desatoro pre zmierenie

V článku 10 krokov ku skvalitneniu slovenskej žurnalistiky (odpoveď na výzvu ministra Kaliňáka) okrem rozboru Kaliňákovho vystúpenia na stredajšej (29. mája) tlačovej besede.

Na začiatok Denník N pre politikov pripravil tento plán:

  1. Politici budú odpovedať novinárom na otázky.
  2. Politici budú chodiť do relevantných politických diskusií, aby s názorovými oponentmi debatovali a hľadali lepšie riešenia pre štát, ktorý riadia.
  3. Politici nebudú na novinárov útočiť a obviňovať ich za svoje zlyhania.
  4. Politici aj novinári sa zdržia vulgárností a osobných útokov.
  5. Politici nebudú utajovať informácie, ktoré nie sú tajné zo zákona.
  6. Polícia sa začne konečne zaoberať útokmi vo verejnom priestore a nebude vyšetrovať iba útoky na politikov, ale aj na novinárov.
  7. Politici nebudú podporovať dezinformačné stránky, ktoré šíria lži a konšpirácie.
  8. Novinári sa budú držať zásad novinárskej etiky.
  9. Novinári budú pri každom príbehu oslovovať všetky strany.
  10. Politici aj novinári budú postupovať vo verejnom záujme.

Tie majú byť pre politikov návod, ako dostať ich vzťahy s novinármi do normálu. Denník N však pripomína, že ak v Markíze zvíťazí snaha cenzurovať, „budeme v úplne novej situácii a na desaťbodové plány už bude neskoro. Budeme jednou nohou v neslobode.“

Kaliňák a Šutaj Eštok načrtli: TAKTO budú vyzerať nové BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA PO ATENTÁTE na premiéra (VIDEO)
Na budúci týždeň by vládni predstavitelia mali predstaviť prvé legislatívne návrhy na riešenie bezpečnostnej situácie po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SSD). Po stredajšom zasadnutí bezpečnostnej rady o tom informoval minister vnútra Matúš... Čítať ďalej
29 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Desatoro europoslankyne

Na podmienky, ktoré napísal Denník N, špeciálne pre túto redakciu, ale pre médiá všeobecne, reagovala Monika Beňová. Pripravila svoj „protinávrh“.

  1. „Média budú klásť slušné otázky k téme a nebudú v publikovaných článkoch vytrhávať odpovede politikov z kontextu a dopĺňať ich vlastným “hodnotiacim úsudkom”. Nebudú fabulovať a svoje názory vydávať za “pravdu”.
  2. Politické diskusie nebudú v réžii zastupca koalície kritizovaný moderátorom/kou verzus zástupca opozície podporovaný moderatorom/kou. Moderátori/ky si odpustia prihlúple úsmevy, prevracanie očami a podivné zvuky ktoré vydávajú pri a po vstupoch koaličných politikov. Tiež nepovažujem za primerané coming out v politických reláciách či vedenie súboja s majiteľmi a vedením médií.
  3. Média nebudú označovať politikov neprimeranými výrazmi a už vobec nie ich voličov. Ak sa tak stane, ospravedlní sa šéfredaktor a vyvodí voči príslušnemu novinárovi/ke opatrenie, ktoré budú publikovať. To sa vzťahuje aj na tzv.karikatúry v médiach.
  4. Média nebudú vytvárať priestor pre politikov, ktorí vulgárne osočujú politických súperov a už vobec nie voličov.
  5. Médiá zverejnia, od koho získali informácie v rozpore s platnou legislatívou, napr.zo spisov, z OČTK a pod.
  6. Polícia si bude plniť všetky svoje zákonné povinosti rovnako voči všetkým. Politikom, novinárom, sudcom, prokurátorom, lekárom, učiteľom a pod. A v prípade že príde k útokom alebo urážkam budeme si všetci rovní, nie že politik musí zniesť “viac” lebo je verejne činná osoba.
  7. Média nebudú rozhodovať, s kým kto može či nemože robiť rozhovory a prestanú sa vzájomne obviňovať z konšpirácií či dezinformácií. Všetci dajú priestor kritickej debate, aj keď sa s názorom nestotožňujú. To možu potom uviesť.
  8. SÚHLASÍM ale mohli ste s tým začať vo vašom návrhu. Všetko by sa zjednodušilo.
  9. Média budú publikovať názory zainteresovaných strán bez toho, aby niektorý protežovali či iní hanili alebo zosmiešňovali.
  10. Súhlasím. A aby ste ukázali, že to myslíte vážne, skúste sa toho držať šimečkovských 100 dní, aby sme vám začali veriť,“ píše v statuse Beňová a pridáva aj pre redakcie prianie pekného dňa.
Diskutéri ich nešetrili

Ak sa status s desatorom Moniky Beňovej dostal do Denníka N, jeho novinárov určite nepotešia reakcie diskutujúcich pod Beňovej reakciou na ich podmienky.

„Že  „politici nebudú podporovať dezinformačné stránky, ktoré šíria lži a konšpirácie,” tak v bode 7 hovoria sami o sebe, takže nepodporovať Denník N,“ vyzýva čitateľov Zuzana.

„Utópia, žiaľ. Toto oni ani nepochopia, nie aby to ešte aplikovali,“ myslí si Natália

„Som šokovaná, títo novinári, ktorí tu celé roky rozosievali toľko zla, rozdelili spoločnosť a urážajú ľudí, si idú ešte klásť podmienky?! To kde sme? Sú ako banda rozmaznaných, odutých deciek ktoré sa rozhodli trucovať...je to neuveriteľné čo vyvádzajú...radšej nech si idú hľadať novú prácu. "O pravde sa predsa nediskutuje!". Mňa napríklad veľmi irituje, že nedokážu politikov a političky oslovovať s rešpektom a úctou „pán premiér Fico", „pani ministerka".  atď . Mohli by vedieť, že husi spolu nepásli! Strápňujú iba seba,“ dodáva Martina

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik