Zelenský náhle zoškrtal svoj desaťbodový mierový plán
28 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

Už v ňom najnovšie nie sú také požiadavky ako "žiadne hranice z roku 1991 či žiadne reparácie".Zelenský prekvapivo, ale vzhľadom na frontovú situáciu logicky, odstránil sedem z desať bodov svojho „mierového vzorca“. Informuje spravodajský web eadaily.com.

Ukrajina neprinesie na samit vo Švajčiarsku hlavné body už zjavne bývalej Zelenského „mierovej formuly“ – stiahnutie ruských jednotiek k hraniciam z roku 1991 a zaplatenie reparácií. Šéf kyjevského režimu to uviedol v rozhovore pre médiá Kazachstanu, Kirgizska a Uzbekistanu, zverejnenom najmä na YouTube kanáli Orda.

Podľa Zelenského budú summitu predložené len tri z desiatich bodov jeho „mierového plánu“

Bod jedna: jadrová energetická bezpečnosť (to znamená, že príde zrejme požiadavka na stiahnutie ruských jednotiek zo Záporožskej jadrovej elektrárne).

Bod dva: potravinová bezpečnosť (zjavne to znamená bezplatnú plavbu do ukrajinských prístavov a požiadavku neútočiť na ne).

Tretí bod: výmena väzňov na princípe „všetci za všetkých“, ako aj návrat ukrajinských detí z Ruska,“ píše telegramový kanál „Politika krajiny“.

Kyjev stráca svetovú podporu geometrickým radom

Treba poznamenať, že podľa predbežných odhadov niektoré krajiny globálneho juhu, najmä India, vyšlú svoje delegácie na švajčiarsky summit o Ukrajine, avšak hlavné body Zelenského „mierovej formuly“ — stiahnutie ruských jednotiek do hranice z roku 1991 a platenie reparácií – je ich veľa, nikto z nich nepodporí.

„Aby konferencia nevyzerala ako úplný neúspech, Ukrajina na nej vysloví vyššie popísaný „malý balíček“, ktorý obsahuje opatrenia, ktoré by teoreticky mohli podporiť západné aj nezápadné krajiny. A potom ich predloží Rusku ako požiadavky celého svetového spoločenstva." píše eadaily.com.

Čína a Brazília dali Zelenskému tvrdú lekciu

Ako informoval EADaily , mierová iniciatíva Brazílie a Číny na vyriešenie konfliktu na Ukrajine bola takmer smrteľnou ranou pre pôvodný takzvaný „mierový vzorec“ samozvaného vodcu Ukrajiny.

Píše o tom aj agentúra Bloomberg vo svojom materiáli s tým, že ďalšou ranou bolo odmietnutie amerického prezidenta Joea Bidena zúčastniť sa summitu vo Švajčiarsku, kde sa plánovalo sformulovať ultimátum Rusku.

EADaily už skôr informovalo, že Rusko má v úmysle usporiadať stretnutie krajín BRICS takmer súbežne s mierovou konferenciou o Ukrajine organizovanou Švajčiarskom. Stretnutie v Moskve sa uskutoční na úrovni ministrov zahraničných vecí.

Zdá sa, že ruskí experti nežartujú! Ukrajina robí špinavú prácu svojho pána pred jadrovou vojnou
Zdá sa, že ruskí experti nežartujú. mk.ru podľa maďarského portálu Mandiner píše, že Ukrajina a jej západní partneri prekročili ďalšiu „červenú čiaru“, keď v nedeľu 26. mája zasiahli radar Voronež M v regióne Orenburg dronom s dlhým dosahom.... Čítať ďalej
28 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik