ÚNIK Z ROKOVANÍ EÚ o Ukrajine - otvorené diskusie o jadrovej vojne
28 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

"V Bruseli bolo zase raz poriadne horúco. Aspoň maďarskému ministrovi zahraničia Péterovi Szijjártó, ktorý opísal, čo si vypočul od svojich kolegov, ostatných ministrov zahraničia členských štátov EÚ, za to, že Maďarsko zdržiava ďalšiu pomoc Ukrajine." Píše český web parlamentnilisty.cz.  Nemá cenu na nás kričať, zostaneme na strane mieru, oznámil maďarský minister zahraničia, ktorý si vraj na vlastnej koži zažil, aká hystéria vládne v Bruseli.

Maďarsko je jednou z krajín, ktorá zakazuje cez svoje územie dopravovať zbrane na Ukrajinu. Sama maďarská vláda odmieta napadnutej krajine zbrane poskytnúť s tým, že sa zasadzuje o mier a kto chce mier, nedodáva bojujúcej strane zbrane. Väčšina členských štátov EÚ to však vidí tak, že Ukrajina by mala dostať prostriedky na to, aby sa rusku mohla ubrániť. Maďarský minister zahraničných vecí Szijjártó dal na sociálnej sieti Facebook najavo, že takéto naliehanie vníma ako neprípustný tlak, ktorému sa nemieni podvoľovať.

To už nie je diplomacia, to už je nekontrolovaná agresivita

„Situácia je taká, že litovský kolega je provojnový politik, myslím, že jeden z najviac provojnových politikov medzi ministrami zahraničia Európskej únie, a dnes som s ním v Bruseli tvrdo debatoval, pretože nech niekto kričí, nech je niekto akokoľvek agresívny, ja stále zastávam mierovú pozíciu a my Maďari sme za mier a my Maďari nepodporujeme žiadne opatrenia, ktoré by ešte viac zvyšovali nebezpečenstvo eskalácie vojny. Chceme mier čo najskôr, jedine mier,“ uviedol Szijjártó na sociálnej sieti.

Napätie deň za dňom v Bruseli hustne

Na ďalšom videu minister Szijjártó tvrdí, že pri rokovaniach ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ hustne napätie.

„Nálada je taká, že Ukrajina potrebuje viac, viac zbraní, Ukrajina potrebuje viac peňazí a je zrejmé, že drvivá väčšina členských štátov Európskej únie chce vyhovieť. Pre túto výzvu chcú poslať ešte viac zbraní na Ukrajinu, chcú poslať ešte viac peňazí na Ukrajinu, napriek potrebe ešte viac peňazí a ešte viac zbraní. Výsledkom je viac mŕtvych,“ nechal sa podľa webu parlamentnilisty.cz počuť Szijjártó.

Niektorí ministri zahraničných vecí už prestali používať zdravý rozum

„Prevažná väčšina členských štátov Európskej únie dnes na tomto zasadnutí rady tieto myšlienky hrdo spomenula a zjavne je tu dopyt po nových bláznivých nápadoch. Dnes ocenili francúzsky návrh, ktorý nevylučuje vyslanie pozemných jednotiek na Ukrajinu,“ zaznelo od maďarského ministra zahraničia.

Vraj znovu odzneli návrhy umožniť Ukrajine využiť západné zbrane proti cieľom v Rusku a nechýbali ani úvahy o tom, že by západní spojenci zostreľovali ruské rakety nad Ukrajinou, aby ochránili životy civilistov aj infraštruktúru napadnutej krajiny.

No prišlo aj na čisté šialenstvo

„A tak bohužiaľ ani kolegovia – ministri zahraničia – neobmedzili hrozbu jadrovej vojny, ako vidíme, západoeurópski politici začali hovoriť o možnosti jadrovej vojny. Rusi sa tiež zapojili do cvičenia zahŕňajúceho použitie taktických jadrových zbraní. To všetko ukazuje, že tieto bláznivé európske nápady sú extrémne nebezpečné, situácia nikdy nebola nebezpečnejšia,“ varoval Szijjártó.

Zelenský náhle zoškrtal svoj desaťbodový mierový plán
Už v ňom najnovšie nie sú také požiadavky ako "žiadne hranice z roku 1991 či žiadne reparácie".Zelenský prekvapivo, ale vzhľadom na frontovú situáciu logicky, odstránil sedem z desať bodov svojho „mierového vzorca“. Informuje spravodajský web... Čítať ďalej
28 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik