Taraba odporúča angažovaným "novinárom": UROBTE TOTO! A basta (VIDEO)
29 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Podľa podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (SNS/Život-NS) sa Michal Kovačič záverom relácie Na telo pokúsil vtiahnuť médiá do ideologického konfliktu. Vo videu na Facebooku však Taraba vysvetľuje, že toto určite nie je úloha médií. Hneď v úvode pripomenul, že po atentáte na predsedu vlády verejná diskusia nemôže pokračovať touto formou.

Taraba vo svojom videu pripomína, že toto nie je nový problém, nové je len to, že súkromné médiá sa teraz rozhodli riešiť ho. Vláda s tým však nič nemôže urobiť – ide predsa o súkromné firmy. Taraba nevie, čo znamená výraz „orbanizácia Slovenska“ a pripomenul, že to bola práve Markíza, kto v hlavnej spravodajskej relácii nazvala časť voličov dezolátmi. Taraba tiež konštatuje, že by bol za to, aby sa do zákona zapracovala klauzula, podľa ktorej sa bude môcť politik brániť klamlivým informáciám. Vidí však aj pozitívnu zmenu a konštatuje, že ak niekto chce robiť politiku, môže si založiť vlastný politický subjekt, keďže úlohou médií je informovať.

Sú to súkromné médiá

„My, ako predstavitelia vládnej koalície, sme dlhodobo veľmi otvorene hovorili, že svoju mieru na rozširovaní nenávisti cez neobjektívne informovanie mali aj médiá,“ pripomenul. Poukázal tiež na to, že niektoré súkromné médiá sa vo svojich redakciách rozhodlo pre zmeny, ktorým sa vláda môže len prizerať.

„My ako vláda nič nemanažujeme, nič neriadime – už len z toho titulu, že ide o súkromné médiá,“ zduplikoval.

„Pán Kovačič hovoril o nejakej orbanizácii Slovenska. Ja neviem, čo tento pojem má znamenať? Neviem, čo sa pod tým skrýva,“ uvažuje Taraba s tým, že on sám ešte z opozície médiám neraz adresoval kritiku kvôli neobjektívnosti.

Právnikove poukázanie na skutočných šíriteľov nenávisti
"Ak... niekoho krivo označia za extrémistu, vyvolávajú tým voči nemu nenávisť, pretože najmä fašizmus je chápaný ako absolútne zlo, proti ktorému treba všemožne bojovať. Nuž a práve Robert Fico bol v médiách často prezentovaný ako fašista."... Čítať ďalej
28 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Demokracia neplatí pre všetkých?

Osobitne sa mu nepáčilo, keď práve TV Markíza „titulovala“ voličov súčasnej koalície dezolátmi a dokonca to dali aj do titulky či do nadpisu. „Vždy sme počúvali, že čo je nás do toho? Veď oni sú súkromné médiá… A pokiaľ to súkromník platí a pokiaľ chce také správy, tak sa s tým máme vysporiadať,“ pokračuje minister.

„Zrazu, ak sa ten súkromník rozhodne vo svojej vlastnej redakcii urobiť nejakú zmenu, tak sa pán Kovačič rozhodol sám seba vyhlásiť, že ON je predstaviteľom demokratického systému. Pokiaľ on bude moderovať Na telo, Slovensko je demokratické, a ak ho nebude moderovať, Slovensko demokratické nie je,“ žasne Taraba.

„Naozaj je toto forma šírenia nejakej nenávisti voči spoločnosti,“ pokračuje minister .

Médiá nemajú bojovať

„Myslím si, že ak je niečo viac demokratické tak to je to, aby v médiá demokratickej spoločnosti splnili svoju základnú a nenahraditeľnú úlohu a to aby kritizovali na základe faktorov, aby hovorili pravdu, aby rozširovali pravdu… Pretože pravda sa umlčať nedá,“ podotkol s tým, že ak je niekto skorumpovaný, nedá sa to umlčať. Ak však skorumpovaný nie je a takú nálepku dostane, vtedy je to problém. Netají svoju spokojnost nad zmenami a nad tým, že reflektujú na rozhodnutie privátnych vlastníkov médií. „Vlastníci médií si uvedomujú, do akej miery boli zatiahnuté ich redakcie v rámci nejakého politického, neobjektívneho až ideologického boja,“ myslí si minister.

Právo na opravu

„Aj to, ak napríklad niekto povie lož na verejne činnú osobu, aby tá verejne činná osoba v záujme dôvery ústavných inštitúcií malá právo sa v dohľadnej a rýchlej dobe domôcť nejakého rozsudku, ktorý potvrdí, že či je alebo nie je pravdivo očiernený,“ avizuje možné zmeny Taraba, podľa kterého by sa s takýmito žiadosťami mali súdy vysporiadať do 30-tich dní.

„Toto pomôže slovenskej demokracii oveľa viac, ako to, ak niektorí vybraní novinári sa budú snažiť ešte na poslednú chvíľu vyťahovať nejaké ideologické a politické boje,“ tvrdí podpředseda vlády.

Remišová píše voličom vládnej koalície
Veronika Remišová na svojom profile adresovala voličom vládnej koalície status, z ktorého redakčne vyberáme nasledujúce pasáže. "Voličom vládnej koalície." Začína sa text a priam "jasnovidecky" pokračuje prvým útokom: "Mnohí z vás, ktorí ste... Čítať ďalej
28 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Taraba odporúča: Urobte TOTO!

„Ale to, čo chcem oceniť je, že vy všetci ktorí vidíte reakcie drvivej časti médií, tak vidíte, že už na toto pánovi Kovačičovi nikto nenaskočil… A toto je veľmi pozitívna zmena. Toto je zmena, ktorá Slovensko vie posunúť aj dopredu ak si naozaj médiá uvedomia, že kde je ich úloha,“ povedal.

„Úlohou médií určite nie je viesť politickú vojnu, pretože vtedy vyzývam všetkých redaktorov, ktorí toto robiť chcú: Založte si politické strany, vyzbierajte si svoje podpisy a nech sa páči! Politická aréna je voľná,“ uzavrel Taraba.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik