Šéf NATO čelí výzvam na rezignáciu
29 | 05 | 2024 I Diana Zaťková

Šéf NATO čelí výzvam na rezignáciu po tom, ako vyzval Ukrajinu, aby použila západné rakety na útoky na pevninu Ruska.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg čelí výzvam na svoju rezignáciu po tom, čo tvrdil, že Ukrajine by sa malo udeliť výnimka na použitie údajne obranných rakiet dodaných Západom na útoky na ciele na ruskej pevnine, informuje americký Breitbart.

Keďže Moskva pokračuje v teritoriálnom napredovaní, keďže vojna na Ukrajine pokračuje, Stoltenberg cez víkend tvrdil, že jedným z dôvodov rozdielov v úspešnosti na bojisku je, že Kyjev má zakázané používať rakety a iné zbrane dodané NATO na útoky na ciele v Rusku.

"Odopierať Ukrajine možnosť použiť tieto zbrane proti legitímnym vojenským cieľom na ruskom území im veľmi sťažuje obranu," povedal šéf NATO.

Je málo chuti priamo útočiť na Rusko

Zatiaľ čo európske mocnosti podporili Ukrajinu pri obrane v rámci jej vlastných hraníc uznaných OSN – a preto používajú západné peniaze a zbrane na boj proti ruským vojakom v rámci Ukrajiny – zdalo sa, že je málo chuti priamo útočiť na Rusko.

Eskalačný návrh od Stoltenberga vyvolal pobúrenie Ríma, pričom podpredseda vlády Matteo Salvini povedal, že šéf NATO by mal buď „stiahnuť, ospravedlniť sa, alebo odstúpiť,“ uvádza verejnoprávna televízia RIA . Salvini povedal, že talianska vojenská pomoc Ukrajine bola poskytovaná výlučne na obranné účely, nie na „boj, údery a zabíjanie mimo jej územia“.

"NATO nás nemôže nútiť zabíjať v Rusku, ani nás nikto nemôže prinútiť poslať talianskych vojakov bojovať alebo zomrieť za Ukrajinu," povedal.

Biely dom zvažuje hodiť ukrajinský uterák do ringu
Ak sa ruská armáda dostane do Charkova, Spojené štáty prinútia šéfa kyjevského režimu Vladimira Zelenského rokovať s Moskvou. Tak informuje s odvolaním sa na zdroje z USA agentúra RIA. "Pravdepodobne chce Washington najskôr zistiť, či sa Rusku... Čítať ďalej
29 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Pobúrenie Ríma

Hoci vo veľkej miere podporuje vojnové úsilie na Ukrajine, Taliansko sa v poslednej dobe stalo vedúcim hlasom za umiernenosť v rámci Európy, napríklad výslovne odmieta návrhy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že možno bude potrebné poslať na bojisko jednotky NATO, aby sa zabránilo priamemu víťazstvu Moskvy.

Premiérka Giorgia Meloniová, ktorá kandidovala ako populistka, ale ktorá vládla zo stredopravej neoliberálnej pozície – napriek pretrvávajúcim snahám médií ju označovať za „krajne pravicovú“ alebo fašistickú – bola vo svojich kritikách obozretnejšia k vyjadreniam šéfa NATO. "Neviem, prečo Stoltenberg hovorí niečo také. Musíte byť veľmi opatrní,“ povedala, no dodala: „Súhlasím, že NATO si musí zachovať svoju pevnosť, nesmie vykazovať známky spomalenia."
Giorgia Meloniová víta Volodymyra Zelenského na stretnutí v Palazzo Chigi v Ríme. Fotografia: Ukrajinská prezidentská tlač Ser
Meloni pokračovala, že bolo „mnoho pochybných vyhlásení“, pričom zdôraznila vyhlásenia prezidenta Macrona a uzavrela: „Odporúčam väčšiu opatrnosť."
Zelenskyj útočí

Ukrajinský prezident Zelenskyj v rozhovore pre New York Times minulý týždeň podporil názor Stoltenberga a tvrdil, že obavy z prerastania konfliktu do jadrovej vojny boli prehnané. Zelenskyj povedal, že Putin by sa vzhľadom na svoju túžbu po sebazáchove nepriklonil k jadrovým zbraniam a povedal: „Možno je iracionálny, ale miluje svoj vlastný život.

Zelenskyj tiež tvrdil, že americké a európske mocnosti by mali začať zostreľovať ruské rakety nad ukrajinským vzdušným priestorom podobným spôsobom, ako bola operácia vykonaná na ochranu Izraela pred pokusom o útok iránskym dronom minulý mesiac.

"Prečo ich nemôžeme zostreliť? Je to obrana? Áno. Je to útok na Rusko? Nie. Zostreľujete ruské lietadlá a zabíjate ruských pilotov? Nie. Aký je teda problém so zapojením krajín NATO do vojny? Taký problém neexistuje,“ povedal.

"Zostreľte, čo je na oblohe nad Ukrajinou... A dajte nám zbrane, ktoré použijeme proti ruským silám na hraniciach," uzavrel Zelenskyj.

Zelenskyj sa rozzúril na konferencii v Belgicku: HORŠÍ, AKO NEPRIATELIA!
Krajiny nerozhodnuté o summite vo Švajčiarsku sú horšie ako nepriatelia, povedal Vladimir Zelenskyj na tlačovej konferencii v Belgicku, ktorú odvysielala agentúra Reuters. "Sú hlavy štátov, ktoré sa ešte nevyjadrili. <...> Ak sú ticho,... Čítať ďalej
29 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik