PRIESKUM: Slováci v tom majú jasno! Za atentát môže OPOZÍCIA, jej PROTESTY a MÉDIÁ
29 | 05 | 2024 I Diana Zaťková

Exkluzívny prieskum spoločnosti SANEP pre televíziu ta3 bol uskutočnený v dňoch 24. až 28. mája 2024 na vzorke 2 400 opýtaných. Agentúra zisťovala, aké sú nálady v spoločnosti po atentáte na premiéra Roberta Fica. A to na mimoriadne veľkej vzorke respondentov.

Kto nesie podiel viny?

Viac ako 60 percent ľudí si myslí, že k spáchaniu atentátu najviac prispelo správanie a spôsob vyjadrovania opozičných politikov (61,6 %). Viac ako polovica je toho názoru, že za to sčasti môže organizovanie protivládnych demonštrácií (56,3 %) a podiel podľa prieskumu majú aj mainstreamové médiá (55,4 %).

53,7 percenta respondentov pripisuje podiel viny sociálnym médiám a správanie a spôsob vyjadrovania vládnych predstaviteľov označilo ako dôvod 37,6 percenta ľudí. Alternatívne médiá zvolilo 26,2 percenta opýtaných a 6,5 percenta ľudí označilo možnosť niečo iné.

Pretavuje sa nenávisť ďalej?

Agentúra SANEP zisťovala aj to, či nenávistné prejavy na sociálnych sieťach prispievajú k tlaku, ktorý by mohol vyústiť do podobného činu. Možnosť "určite áno" zvolilo viac ako 37 % opýtaných. Odpoveď "Skôr áno" označilo takmer 26,9 percenta ľudí.

20,2 percenta odpovedalo "skôr nie" a 4,6 percenta si myslí, že "určite nie". Na otázku nevedelo odpovedať 11,1 percenta respondentov.

Mal by štát viac zakročiť?

Podľa viac ako dvoch tretín obyvateľov by mal tiež štát razantnejšie postupovať proti prejavom neznášanlivosti a nenávisti na sociálnych sieťach (67,8 %).

Možnosť "skôr nie" označilo 15,7 percenta opýtaných a "určite nie" 8,9 percenta. Odpovedať nevedelo 7,6 percenta ľudí.

FOTO TASR - Jakub Kotian | Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini (Hlas-SD)

Kto reagoval najlepšie?

Agentúra sa Slovákov pýtala aj to, kto z predstaviteľov podľa nich zvládol komunikáciu s verejnosťou po atentáte čo najlepšie a prispieva k upokojeniu napätej situácie v spoločnosti.

V tomto smere si najlepšie viedol novozvolený prezident Peter Pellegrini, dosluhujúca prezidentka Zuzana Čaputová, minister vnútra Matuš Šutaj Eštok či minister obrany Robert Kaliňák.

Naopak, najmenej podľa respondentov prispieva k upokojeniu napätia predseda SNS Andrej Danko a šéf hnutia Slovensko Igor Matovič.

Minister obrany: ZASTAVME TIE KLAMSTVÁ! Presne takéto klamstvá viedli k atentátu na Roberta Fica (VIDEO)
Aj Robert Kaliňák (Smer-SSD) hovorí o tom, že sme svedkami dôsledkov štvania a bičovania emócií niektorými politikmi a médiami. Pripomenul, že aj súčasná vláda mohla ísť cestou, ktorú zvolili tie predošlé – potláčaním každého máličko kritického... Čítať ďalej
29 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik