HRA S OHŇOM! Pôjdu poľskí vojaci na Ukrajinu?
29 | 05 | 2024 I Milan Laca

Poľské ministerstvo zahraničia nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.

Sikorskij pripustil, že Poľsko by mohlo vyslať vojakov.

Prečo nie?
Poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski v rozhovore pre noviny Gazeta Wyborcza súhlasil s vyslaním poľských vojakov na Ukrajinu. "Nemali by sme vylúčiť žiadnu možnosť," povedal minister.
Ďalší súhlasí
Denník Politico, s odvolaním sa na diplomatov píše, že generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzve krajiny EÚ, aby umožnili Kyjevu zasiahnuť ciele v Rusku a zrušili všetky obmedzenia.
https://ria.ru/20240528/polsha-1948823965.html
Útočiť, či nie?
Na Západe sa diskutuje o tom, či by Ukrajine malo byť dovolené zaútočiť na Rusko zbraňami NATO. Generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg, Veľká Británia, Poľsko, Švédsko, sú za. Proti sú Nemecku a Taliansku. USA sa ešte nerozhodli. 
Hra s ohňom
"Ukrajina má právo brániť sa, vrátane zasahovania cieľov na ruskom území," povedal Stoltenberg v rozhovore pre magazín The Economist. Ale podľa jeho názoru nestojí za to, aby sme sa priamo zapojili do konfliktu a posielali tam vojakov.Takto komentoval návrh svojho predchodcu Fogha Rasmussena, na zostreľovanie ruských rakiet a dronov z územia východnej Európy. Trinásť amerických kongresmanov sa  obrátilo na šéfa Pentagonu Lloyda Austina s požiadavkou, aby Kyjev mohol použiť americké zbrane na ruskom území. The New York Times tvrdí, že ministerstvo zahraničia to podporuje. „Na základe iniciatívy ministerstva zahraničia sa teraz Bidenova administratíva zapája do živých diskusií o tejto otázke,“ uvádzajú noviny, s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa.
Rusi postupujú, vojna na Ukrajine, foto: RIA Novosti
Spojenecká reakcia
Zelenského stanovisko je jasné: udrieť na Rusko všetkým, čo máte. Je frustrovaný opatrnosťou Bidenovej administratívy. V Berlíne však nie sú z tejto vyhliadky nadšení. Kancelár Olaf Scholz trvá na tom, že pravidlá zásobovania sú jasné a nie je dôvod ich meniť. Ukrajinský konflikt nesmie prerásť do svetovej vojny. V Ríme hovoria v rovnakom duchu. „Výber Kyjeva je výberom Kyjeva, ale nepošleme na Ukrajinu ani jedného talianskeho vojaka a vybavenie, ktoré Taliansko pošle, sa musí použiť v rámci krajiny“, povedal minister zahraničných vecí Antonio Tajani.
Zapálení Briti a iní
Britský minister zahraničných vecí David Cameron 3. mája povedal, že Kyjev môže použiť zbrane poskytnuté Londýnom na zasiahnutie ruských cieľov, pretože Moskva mieri na ukrajinské územie. Zároveň prisľúbil Ukrajine tri miliardy libier šterlingov vojenskej pomoci ročne, na dobu neurčitú. Švédsky minister obrany Paul Johnsen sa odvolal na medzinárodné právo, ktoré podľa neho, umožňuje Ukrajine brániť sa týmto spôsobom.
Nemecko nevyhovie Kyjevu. Nedovolí použiť svoje zbrane proti Rusku
Scholz je proti použitiu nemeckých zbraní počas ukrajinských úderov na Rusko. Nemecký kancelár Olaf Scholz počas „občianskeho dialógu“ v Berlíne povedal, že nevidí potrebu rozširovať používanie západných zbraní v konflikte medzi Ruskom a... Čítať ďalej
27 | 05 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik