Kovačič vs. Markíza. Vyjadrila sa aj Puškárová, či Vincze
27 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

Slová Michala Kovačiča na záver nedeľnej relácie Na telo rozprúdili vášne. Niektorí kolegovia moderátora podporili, zareagovalo však aj vedenie Markízy. Ozvali sa moderátori, aj politici.

Kým včerajšia prvá reakcia bola diplomatická, dnes prichádza pre reláciu okamžitá stopka. „Televízia Markíza, člen skupiny CME, ako oprávnený vysielateľ a držiteľ príslušných autorizácií, nesie redakčnú zodpovednosť za účinnú kontrolu nad obsahom vysielania.

Vzhľadom na skutočnosti, ku ktorým došlo počas vysielania poslednej relácie Na telo v nedeľu 26. mája, v ktorej moderátor zneužil vysielací čas na prezentovanie osobných názorov v rozpore so zákonom o mediálnych službách a etickým kódexom novinára, preto pristupujeme k okamžitému prerušeniu vysielania relácií Na telo a Na telo PLUS," napísala televízia v reakcii pre Omediach.com.

Keď sa Michal Kovačič v závere nedeľného živého vysielania Na telo rozhodol prehovoriť o fungovaní spravodajstva, neostalo to bez odozvy. Kým na jednej strane ho podporili mnohí kolegovia, samotná televízia reagovala iným stanoviskom.

Vyjadrila sa aj Zlatica Puškárová

"Viacerí čakáte na moje vyjadrenie k situácii v TV Markíza. Pol roka nie som v redakcii. Ešte v novembri som sa rozhodla kvoli zdravotným komplikáciám úplne odstrihnúť od vzťahov aj každodenných spravodajských situácii", píše a ďalej uvádza, že po 25 rokoch intenzívnej televíznej práce sa sústredila na seba a svoju rodinu.

"Mišo Kovačič je môj dlhoročný politicky spolumoderátor, s ktorým sme sa vedeli na seba v štúdiu vždy spoľahnúť. Peter Gažík je môj dlhoročný kamarát, ktorý je človek usilujúci sa vždy hľadať dohodu. Nebola som v kritických momentoch prítomná, nemohla som ich ovplyvniť, ani sa k nim vyjadriť. Aj preto budem situaciu riešiť výlučne internou komunikáciou." Zároveň dodala, že ju táto askalácia veľmi mrzí, pretože Markíza väčšine z nich zásadne ovplyvnila život. 

Vincze zverejnil stanovisko zamestnancov a spolupracovníkov

Moderátor Viktor Vincze v pondelok na sociálnej sieti zverejnil stanovisko zamestnancov a spolupracovníkov TV Markíza k relácii Na telo s Michalom Kovačičom zo dňa 26. mája 2024.

„Plne podporujeme nášho kolegu Michala Kovačiča v jeho stanovisku, ktoré odprezentoval vo vysielaní poslednej relácie Na telo a v celom rozsahu za ním stojíme. Považujeme za neakceptovateľné, aby moderátor najúspešnejšej politickej relácie v krajine musel okrem tlakov politikov čeliť aj tlakom vlastného vedenia. Michal Kovačič vytvoril z Na telo svojím profesionálnym prístupom najsledovanejšiu politickú reláciu na trhu, jeho zrušenie je preto jednoznačne proti záujmom televízie a teda nás všetkých, píše sa vo vyhlásení.

Zdroj: IG Viktor Vincze
Zdroj: IG Viktor Vincze
Zdroj: IG Viktor Vincze
Zdroj: IG Viktor Vincze

Generálneho riaditeľa a riaditeľa centra spravodajstva a publicistiky požiadajú, aby sa do troch dní písomne zaviazali, že relácia bude pokračovať v slobodnej dramaturgii a s rovnakým moderátorom aj po letnej prestávke. „V opačnom prípade využijeme všetky právne kroky kolektívneho odporu, ktoré nám umožňuje zákon, zdôraznili s tým, že ich kroky nie sú pokusom o boj s vedením, ale iba snahou o zachovanie slobody spravodajstva Markízy.

POLITIK KOVAČIČ A TV MARKÍZA, KTORÁ SA ČISTÍ OD IDEOLOGICKÝCH NÁNOSOV

Prichádzajú aj reakcie politikov.

"Národu sa z televíznych obrazoviek prihovoril - už po novom - politik Michal Kovačič. Maska išla dole. Akonáhle bolo jasné, že relácia Na telo v TV Markíza končí, skončil s pretvárkou aj jej moderátor," píše v úvode Igor Melicher (Smer-SSD) - Štátny tajomník Ministerstva obrany SR a pokračuje: "Ako sám tvrdí, je vraj zvláštne, že sa vedenie televízie rozhodlo zrušiť reláciu Na telo tesne po tom, ako získalo novinársku cenu. Presnejšie "Novinársku cenu" Nadácie otvorenej spoločnosti, ktorú si medzi sebou porozdeľoval celý liberálno - progresívny tábor. Takže postup vedenia televízie zase až tak zvláštny nebol."

Potom však prichádza politika

"Pán Kovačič hovorí o cenzúre, orbanizácii médií, plazivej strate slobody a konci demokracie, proti čomu vraj treba bojovať a okamžite to zastaviť. Toto boli evidentné vyjadrenia politika, ktorý sa 6 rokov hral na novinára."

Pravda je však inde

"Počas toho, ako redakciu spravodajstva v TV Markíza viedol Henrich Krejča, dovolil jej úplne ovládnutie ideologicky liberálnou skupinou ľudí. Tento pohľad na svet sa neskôr začal prejavovať v spravodajstve alebo v diskusnej relácií. Liberáli a progresívci mali v TV Markíza ukryté svoje tlačové oddelenie.

Videl to úplne každý. Veď si to len pripomeňme. Dezoláti v uliciach, Lipšic minimálne raz za mesiac sám v relácii s politickými vyjadreniami, obrovský priestor pre akože "expertov" najmä naklonených táboru pravicových politických strán a dalo by sa pokračovať.

Takže nie, v TV Markíza neprebieha strata slobody, nezávislosti, ohrozenie demokracie alebo orbanizácia spravodajstva. V Markíze prebieha presný opak, očista od ideologických nánosov, ktoré v komerčnej televízii, rovnako ako aj v tej verejnoprávnej, škodia vecnej a slobodnej diskusii, či objektívnemu informovaniu," dodal v závere statusu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.