"Ako to viem? Pretože to mi povedali." Majdan, rozšírenie NATO, rozdelenie Ruska s Jeffreym Sachsom
26 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová

Profesor Jeffrey Sachs je uznávanou autoritou v oblasti ekonómie, kde pomáhal bývalým komunistickým ekonomikám preorientovať sa na trhovú ekonomiku, ale je tiež komentátorom geopolitických udalostí súvisiacich s ekonomikou. V rozhovore s Josefom Skalom sa vyjadril k viacerým dnešným témam, od rozširovania NATO až po americké zasahovanie v Gruzínsku. Kritizoval Európu aj USA.

Jeffrey Sachs vyhlásil, že stále verí v to, čomu veril, keď bol ekonomickým poradcom v čase transformácie komunistického modelu na kapitalistický, konkrétne, že by mal existovať mier medzi západnou, strednou a východnou Európou vrátane Ruska. "Nevzdávam sa tejto vízie, aj keď to v súčasnosti nie je vízia Spojených štátov alebo Európskej únie," povedal podľa českých Parlamentných listov.

Pokiaľ ide o ekonomickú konvergenciu strednej a západnej Európy, uviedol, že to nebolo tak, ako sa sľubovalo, ale stalo sa, napr. že Česká republika je na 70 % Nemecko. Poukázal na to, že čím bližšie bola krajina k Nemecku, tým lepšie dokázala transformovať ekonomiku, pretože až donedávna bolo Nemecko ekonomickým motorom. Narušila to okrem iného vojna na Ukrajine, ktorá prerušila mnohé hospodárske väzby.

Spomenul, že pôvodná myšlienka transformácie bola, že na jednej strane dôjde k prevzatiu západného systému inštitúcií strednou a východnou Európou a na druhej strane, že platy sa budú zbližovať. Uviedol, že to tak čiastočne bolo, ale čím ďalej na východ idete, tým menej. Skála divákom pripomenul, že Česká republika bola vždy priemyselná, prinajmenšom od druhej polovice 19. storočia. Rozdiel oproti minulosti je však v tom, že priemysel je v zahraničných rukách.

Podľa Sachsa robí Európa veľkú chybu, keď ide do vojny s Ruskom, prerušuje vzťahy s Ruskom a úplne sa podriaďuje americkej politike, ktorú ekonóm považuje za absurdnú a negatívnu pre Európu. Pokiaľ ide o cestu, ktorou by sa mala Česká republika uberať, uviedol príklad Singapuru, ktorý stavil na vzdelávanie. Dodal, že v minulosti to bolo v Českej republike bežné a Karlova univerzita patrí k najlepším. Podľa neho dodávky dielov do Nemecka nie sú dlhodobo rentabilné. Najmä nie teraz, keď je Nemecko v kríze.

Zaznela aj otázka týkajúca sa bezpečnostnej architektúry

Sachs odpovedal, že OBSE (Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe) je dobrým príkladom. To zahŕňa nielen strednú a západnú Európu, ale aj východnú Európu a postsovietske štáty. Spomenul princíp OBSE, že žiadny štát nemôže zaistiť svoju bezpečnosť na úkor iného. Postavil sa proti mentalite USA, ktorá rozdeľuje nás a ich. "My sme tí dobrí, oni sú tí zlí a musíme rozšíriť náš blok," povedal.

Zaoberal sa aj Michailom Gorbačovom a jeho povolením znovuzjednotenia Nemecka a zrušenia Varšavskej zmluvy. Poukázal na to, že Gorbačov im povedal, aby nezneužívali jeho činy. "A dvaja vysokí ministri zahraničných vecí, náš James Baker tretí a nemecký Hans Dietrich Genscher priamo sľúbili Gorbačovovi, že NATO sa nepohne ani o centimeter na východ," pripomenul. "Keď sa Jeľcin dostal k moci, Clintonová povedala to isté. Ukázalo sa však, že to bola lož, pretože od roku 1992 Američania tajne tlačili na rozšírenie NATO. V polovici 1990-tych rokov Clinton podpísal rozšírenie NATO a Česká republika bola jednou z prvých, spolu s Poľskom a Maďarskom," pokračoval. Dodal, že Rusi neboli spokojní so vstupom Českej republiky a ďalších, pretože išlo o podvod, ale Česká republika nehraničí s Ruskom. Rozširovanie NATO však pokračovalo a v roku 2004 boli pripojené pobaltské a čiernomorské štáty. Sachs spomenul, že v roku 2007 Putin povedal: "Dosť." A vyčítal Bushovi mladšiemu tento "podvod". Plány na rozširovanie NATO však napriek tomu pokračovali.

Okrem toho spomenul, že v tom čase sa medzi politikmi vo Washingtone dokonca otvorene hovorilo o tom, že Rusko sa rozpadne najmenej na tri časti. Čo sa Rusom samozrejme nepáčilo. V tom istom čase USA odstúpili od Zmluvy o balistických raketách a začali rozmiestňovať rakety Aegis v Poľsku. "Rusi povedali: 'Je to pár minút od Moskvy, čo do pekla robíte? Je to priama hrozba," povedal Sachs a opísal reakciu Ruska. Rok 2014 a Majdan označil za "prevrat za bieleho dňa" s pomocou krajne pravicových ozbrojených skupín.

"Smejeme sa Rusku za to, že je mierumilovné. Nie sme mierumilovní, milujeme moc. USA chcú rozšíriť NATO, zvrhnúť vlády, rozšíriť svoje vojenské základne. To je NATO. Toto nie je aliancia, toto je vojenská operácia pod vedením USA. Rusko povedalo nie, takže vojna sa začala pred desiatimi rokmi a odvtedy eskaluje," povedal ekonóm a dodal, že situácia je veľmi nebezpečná. A to isté robí v Ázii v súvislosti s Čínou, ktorá podľa Sachsa smeruje k vojne.

Myšlienka vojny s Čínou je údajne normalizovaná v amerických médiách. "Akoby to nebolo najväčšie šialenstvo, aké si dokážete predstaviť, pretože by to mohol byť koniec sveta," komentoval ekonóm. Napriek tomu mainstreamové médiá normalizujú vojnu s Ruskom a Čínou, pretože "USA musia byť prvé na svete" a urobia všetko pre to, aby sa tak stalo.

Pozastavil sa aj nad tým, ako niektorí americkí politici chvália vojnu na Ukrajine, pretože Američania v nej neumierajú. "Akoby 500 000 mŕtvych Ukrajincov nestačilo, alebo riziko jadrovej vojny," povedal. Spomenul, že v USA je podstatná časť moci v rukách prezidenta a za posledných 20 rokov mali priemerných, zlých a nebezpečných prezidentov. "Nikto z nich nesplnil očakávania. Ani jeden," povedal a dodal, že americký politický systém je chybný a na vrchol neposiela to najlepšie.

Kritizoval oboch prezidentských kandidátov

"Toto sú naši kandidáti, toto je hrozné pre svet. Medzitým toľko európskych lídrov, vrátane Českej republiky, vyhlasuje: Áno, nasledujeme Spojené štáty, nášho najväčšieho spojenca. Musíme robiť to, čo robia USA," čudoval sa. Podľa neho Európa potrebuje vlastnú stratégiu, ktorá musí byť mierová, nie vojnová. Ale namiesto toho slepo nasledujú Spojené štáty. To je prekvapením pre Sachsa, ktorý verí, že Európa je múdrejšia a má viac skúseností s vojnou. Preto by si mala uvedomiť, že hegemónia USA nie je výhodná.

"Európska zahraničná politika je: Robte to, čo robia USA. A keď USA vyhodia do vzduchu plynovod, predstierajú, že sa to nestalo, alebo že Rusko vyhodilo do vzduchu svoj vlastný plynovod alebo niečo šialené," podpichoval ho.

Rozhovor sa dostal aj k neziskovým organizáciám. Sachs povedal, že problémom je, že americké peniaze ovplyvňujú politiku v iných krajinách. "Dokonca vyvolávajú nepokoje ako Majdan. Ukrajina bola americká operácia. Ako to viem? Pretože to mi povedali. Pretože som to videl na vlastné oči. Nežiadúca účasť USA na tom, čo sa nazýva prevrat. Videl som to. A nenávidel som to. A musím povedať, že to je presne to, čo sa deje v Gruzínsku," povedal. Porušenie gruzínskych práv nie je schválený zákon, ale americké zasahovanie.

Spomenul, ako sa západní politici fotili s demonštrantmi. A zaujímalo by ho, ako by Američania reagovali, keby čínski politici prišli podporiť protesty v USA. Ale bohužiaľ, dvojité štandardy sú základom politiky každého impéria, povedal.

Fatálne zlyhanie vlád Matoviča, Hegera a Ódora. Kvôli žabomyším vojnám ohrozili bezpečnosť štátu (VIDEO)
Zneužívanie trestného práva a Národnej kriminálnej agentúry sa hovorí už dávno. Atentát na premiéra ale popri neskutočnej miere nenávisti ukázal jedno doslova fatálne zlyhanie vlád Matoviča, Hegera a Ódora. Komunikácia bezpečnostných zložiek... Čítať ďalej
26 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik