Ursula von der Leyen musí vyhrať. INAK PÔJDE DO BASY!
24 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Poslanecká imunita? V piatok, 24. mája sa malo konať súdne pojednávanie týkajúce sa zmiznutých textových správ Pfizer predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a podozrenia z konfliktu záujmov. Bolo však odložené na 6. decembra, čo znamená, že šéfka exekutívy EÚ sa vyhne vysporiadaniu sa s potenciálnymi následkami prípadu, tesne predtým, než bude mať šancu uchmatnúť si druhé funkčné obdobie na čele EÚ, uvádza portál EuropeanConservative. K tomu, prečo von der Leyenová musí pokračovať vo svojej funkcii sa vyjadril aj slovenský europoslanec Milan Uhrík (Republika).

Procesné vypočutie, ktoré sa podľa EuropeanConservative malo uskutočniť v belgickom Liege, malo určiť osud sťažnosti belgického lobistu Frédérica Baldana proti von der Leyenovej a odpovedať na otázky, či má prípad prevziať belgický právny systém, alebo sa má ponechať na Európsku prokuratúru (EPPO). EPPO už vedie vlastné vyšetrovanie Pfizergate (hoci čelí neočakávaným prekážkam, ktoré tam zaviedla samotná Komisia).

MARKÍZA V PROBLÉMOCH! Končí ako ďalší aj Kovačič?
Koniec relácie Na telo? Súkromná televízia Markíza zatiaľ zahmlieva. Ale každý, kto si zvykol v nedeľu zapnúť televízor a sledovať na slovenských televíziách politické debaty, v tom už má jasno. Z diskusnej relácie Na telo sa v poslednom čase... Čítať ďalej
24 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Škandál  sa točí okolo tajných metód obstarávania vakcín šéfkou EK. Prebieha od začiatku roku 2022, keď sa ukázalo, že von der Leyenová vyjednala podrobnosti o obrovskej farmaceutickej dohode v hodnote 1,8 miliardy eur prostredníctvom textových správ s generálnym riaditeľom spoločnosti Pfizer a zároveň napísala  o tejto záležitosti svojmu manželovi, rodinnému priateľovi a obchodnému partnerovi. SMS správy, ktoré boli všetky podľa Leyenovej „omylom“ vymazané.

Európska komisia odvtedy odmieta zverejniť texty, a to aj po opakovanej výzve európskeho ombudsmana. Ten tiež oficiálne vyhlásil v tejto veci „nesprávny úradný postup“.

Okrem obvinenia von der Leyenovej z „uzurpovania funkcií a titulov“, ničenia verejných listín a korupcie na vysokej úrovni, Baldanova žaloba tiež požaduje 50 000 eur, ako morálnu škodu za „podkopávanie kolektívnej dôvery v belgický štát“. Cieľom nie je nevyhnutne vyhrať, ale potenciálne zbaviť šéfku Komisie imunity počas vyšetrovania.

Právnk von der Leyenovej Adrien Masset sa vo svojej tlačovej správe chválil, že odklad len pomáha sťažovateľom tým, že im dáva šancu prepracovať svoje „jasne neprípustné“ argumenty – ako keby Pfizergate nebola jednou z najväčších hrozieb pre druhú funkciu predsedu Komisie. a vypočutie len niekoľko týždňov pred európskymi voľbami by neuškodilo jej ani bruselskému mainstreamu na znovuzvolenie.

PANIKA V BRUSELI! Rusko prelomilo plynovú blokádu Európy
U nás o tom médiá dôsledne neinformujú! V Bruseli už ale vraj vypukla medzi politikmi panika. Dôvodom sú najnovšie udalosti v Bulharsku. Informuje o tom na sociálnej sieti šéf vydavateľstva Torden a bývalý šéfredaktor HD Robert Merva. Merva na... Čítať ďalej
24 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Mať Masseta na svojej strane je zlá správa pre potenciálnych oponentov von der Leyenovej v súdnej sieni. Právnik je známy obhajobou najväčších mien belgickej politiky vo veľkých korupčných kauzách. Medzi jeho ďalších klientov patrí bývalý izraelský premiér Ariel Sharon. Ako povedal Le Vif pred niekoľkými rokmi, Masset je zástupcom tohto zriadenia a von der Leyenová rozhodne potrebuje to najlepšie, ak sa chce dostať z toho, čo sa označuje za najväčší korupčný škandál v histórii EÚ. Napriek tomu, že to vytvára solídnu právnu stratégiu, je pravdepodobné, že to ešte viac odcudzuje širšiu verejnosť v Európe.

Slovenský europoslanec Milan Uhrík sa vyjadril k opätovnej kandidatúre súčasnej predsedníčky EK, ako o jedinej možnosti vyhnúť sa putám. Jej nominácia pritom nezávisí od občanov, ale od vlád jednotlivých štátov a od toho, či dostane hlas od europoslancov.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik