NAJNEVEREJNOPRÁVNEJŠIA TV ŠTRAJKUJE! Sú urazení...
23 | 05 | 2024 I Eka Balašková

Zamestnanci a spolupracovníci RTVS ešte 15. mája vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Týždeň po tom, 23. mája vydal Štrajkový výbor vyhlásenie, podľa ktorého v štrajkovej pohotovosti stále zostávajú. Všetko podľa nich nasvedčuje tomu, že nová Rada STVR bude pod kontrolou SNS, ktorá do kresla ministerky kultúry nominovala jednu z  postáv alternatívnych médií, s čím nemôžu súhlasiť. Oni si zrejme ešte neuvedomili, že alternatíva prináša oveľa menej zaujaté  a neupravené informácie. Ale vypočujme si ich.

Vyhlásenie šéfa Štrajkového výboru, novinára zo spravodajstva RTVS Mira Frindta, vám prinášame bez redakčních úprav tak, ako ho Frindt zverejnil na svojom facebookovom profile.

Národná rada Slovenskej republiky včera v prvom čítaní schválila vládny návrh Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Ocitli sme sa tak opäť o krok bližšie k možnosti reálnej deštrukcie princípov verejnoprávneho vysielania, k zániku RTVS a k vzniku Slovenskej televízie a rozhlasu /STVR/ so silným vplyvom vlády na obsah vysielania, relácie a prácu zamestnancov a spolupracovníkov RTVS.

Všetky politické reálie nasvedčujú tomu, že nová Rada STVR bude pod kontrolou Slovenskej národnej strany, ktorá do kresla ministerky kultúry menovala jednu z ústredných postáv takzvaných alternatívnych médií. Obávame sa, že z tohto prostredia budú aj niektorí nominanti Rady STVR či takzvanej etickej komisie STVR. A obávame sa, že to bude mať nezvratné dôsledky nielen pre nás, zamestnancov a spolupracovníkov RTVS, ale bude to mať vplyv aj na povesť Slovenska v zahraničí, či na práva divákov verejnoprávneho vysielateľa.

Vytočená Beňová Denníku N: TO VY STE HLUCHÍ, SLEPÍ A ZLÍ!
Europoslankyni a jednotke na kandidátke Smeru do eurovolieb Monike Beňovej Denník N zase raz „pohol žlčou“. Komentár v „enkárskom“ výbere noviniek pod názvom „Týždeň po atentáte Kaliňák a Šutaj Eštok vedú informačnú operáciu a zo Slovenska robia... Čítať ďalej
23 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Podľa včerajších vyjadrení niektorých koaličných poslancov bude mať takzvaná etická komisia zo zákona, možnosť posudzovať nielen pracovné postupy, ale dokonca aj súkromný život novinárov, tvorivých pracovníkov a vlastne všetkých zamestnancov RTVS. Priamo za rečníckym pultom parlamentu sa objavili predstavy aj o kontrolovaní súkromných statusov novinárov či ich vystupovania v osobnom a rodinnom živote. Tieto vyjadrenia vnímame už teraz ako bezprecedentné verbálne zastrašovanie, a obavy z autocenzúry a cenzúry vysielania nového verejnoprávneho vysielateľa naberajú čoraz väčšie rozmery. Obávame sa, že ide o hrozbu zásahu do ústavných práv občanov a že sa to neskončí zamestnancami a spolupracovníkmi RTVS. Obávame sa zvyšovania politickej kontroly celého mediálneho priestoru aj života bežných občanov. Objavili sa už napríklad úvahy o zmene zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Nejde teda len o nás, zamestnancov a spolupracovníkov RTVS, ale aj o práva širokej verejnosti.

RTVS pritom podlieha a vždy podliehala zo zákona kontrole Rady RTVS, Rady pre mediálne služby či nezávislých súdov. Má fungujúcu etickú komisiu a štatút svojich programových pracovníkov. Máme obavy, že posilnenie politickej kontroly novej STVR ohrozí základné princípy slobodnej tvorby v demokratickej spoločnosti, ako je redakčná nezávislosť, ochrana zdroja informácií, slobodu prejavu či právo na ochranu súkromia a rodinného života tvorivých pracovníkov RTVS.

Slovné spojenie „normalizácia vzťahov“ po pokuse na atentát na premiéra Roberta Fica, ktorý sme všetci odsúdili, naberá úplne iný rozmer. Včerajšie vystúpenia poslancov zákonodarného zboru ukázali, čo si v prípade verejnoprávneho vysielateľa pod pojmom normalizácia viacerí poslanci predstavujú. Naše obavy a napätie z ďalšieho vývoja našej spoločnosti RTVS rastú.

Ukázalo sa, že odborné výhrady domácich, zahraničných a medzinárodných organizácií parlament nezaujali. Nezaujal ich ani náš list, ktorým sme upozorňovali na riziká nového zákona, ktorý výrazne zmení mediálne prostredie nielen počas vládnutia súčasnej koalície, ale aj v budúcnosti.

Igor Šimko: Novinári nech informujú, nie komentujú (VIDEO)
Kandidát na europoslanca Igor Šimko (Hlas-SD) ocenil komunikačný štýl zastupujúceho predsedu NR SR Petra Žigu (Hlas-SD), ktorý sa snaží o zmierlivý tón, ktorý má v súčasnej vypätej situácii minimalizovať trecie plochy medzi koalíciou a opozičnými... Čítať ďalej
23 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Tragédia v podobe útoku na premiéra tejto republiky viedla politikov k vyjadreniam, ktoré hovoria o zmierovaní spoločnosti. V čase prijímania Zákona o STVR však pokračujú verbálne útoky na médiá. Mrzí nás, že sme sa dočkali invektív aj zo strany súčasného vedenia Rady RTVS, včerajšie vyjadrenia predsedu rady na adresu zamestnancov a spolupracovníkov RTVS vnímame ako bezprecedentné a ponižujúce.

Z týchto dôvodov zostávame v štrajkovej pohotovosti a v najbližších hodinách a dňoch sa rozhodneme , ako budeme ďalej postupovať. Vyzývame našich kolegov v médiách a v kultúrnej obci, aby sa pridali k štrajkovej pohotovosti, prípadne, aby nás v ďalších krokoch podporili symbolicky alebo podpornými stanoviskami. Musíme si všetci uvedomiť, že nejde len o poruchu vo vysielaní, ale o systematický pokus oklieštiť právo na slobodu prejavu a právo na slobodný prístup k informáciám. Na dlhé roky dopredu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik