Tréner Kaláber: Čo sa s Lipšicom dialo po osudnej nehode, to mi hlava neberie
23 | 05 | 2024 I Eka Balašková

Meno Róbert Kaláber si v súčasnosti spájame hlavne s poľskou hokejovou reprezentáciou, ktorú tento Slovák trénuje. Je to však aj človek, ktorému Daniel Lipšic v septembri 2016 zmenil život. Práve otec Róberta Kalábera bol chodec, ktorý vychádzal z podniku a „vbehol“ pod kolesá auta vtedy aktívneho politika, Daniela Lipšica. Športový čas pripomína, že senior bol ešte po nehode pri vedomí, zraneniam však podľahol v nemocnici.

Od udalosti uplynulo takmer osem rokov a Danielovi Lipšicovi uložené tresty už vypršali.  Hokejový tréner poskytol portálu sportovy.cas.sk rozhovor, v ktorom si zaspomínal aj na zosnulého otca. Ten mal na jeho kariére veľký podiel - jeho, aj jeho dvoch bratov od začiatku podporoval, aj keď to vôbec nebolo jednoduché, hlavne finančne. Kaláber síce chápe, že podobná nehoda sa môže stať každému. Problém je to, čo sa však dialo po nej.

Špeciálny prokurátor v podmienke

„Zosnulý pán mal tmavé oblečenie, zbadal som ho v poslednej chvíli a zrážke som už, žiaľ, nevedel zabrániť. Okamžite som zastal, hneď som k nemu pribehol. Bol pri vedomí, mal otvorené oči, hmatateľný pulz, ale nekomunikoval,“pripomína portál status Daniela Lipšica vtedy na sociálnu sieť Lipšic. Podľa vyšetrovania poslanec prekročil 50 km povolenú rýchlosť, čo m vynieslo podmienku na tri rokya určil aj 5-ročnú skúšobnú lehotu. Súčasťou trestu bol aj zákaz riadenia akéhokoľvek motorového vozidla počas šiestich rokov. Lipšic voči najbližšej rodine Emila Kalábera vyjadril po nehode ľútosť.

Igor Šimko: Novinári nech informujú, nie komentujú (VIDEO)
Kandidát na europoslanca Igor Šimko (Hlas-SD) ocenil komunikačný štýl zastupujúceho predsedu NR SR Petra Žigu (Hlas-SD), ktorý sa snaží o zmierlivý tón, ktorý má v súčasnej vypätej situácii minimalizovať trecie plochy medzi koalíciou a opozičnými... Čítať ďalej
23 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Aj o hokeji

Róbert Kaláber si pochvaľuje výbornú úroveň svetového hokejového šampionátu. Je navyše spokojný s tým, že si poľská hokejová reprezentácia mohla zahrať s takou elitou, ako sú mužstvá USA, Kanady, či Slovenska. „S mužstvami prvej svetovej špičky sme sa totiž za posledné roky nestretli ani raz,“doplnil Kaláber. Na duely či už so Slovenskom, alebo s Českom sa veľmi tešil. Hoci so Slovenskom to bol duel, ako hociktorý iný, slovenskí fanúšikovia vytvorili fantastickú atmosféru.

V Poľsku je spokojný

Kaláber priznáva, že v hre bol aj návrat do niektorého zo slovenských hokejových klubov, no nemá žiaden dôvod meniť. Na Slovensko chodí pravidelne.

Reprofoto z YouTube | Róbert Kaláber už roky trénuje poľskú hokejovú reprezentáciu

„Samozrejme. Vyrastal som v Bratislave, mám tam oboch bratov a mamu, takže chodím za nimi na návštevu,“ pripomína Kaláber s tým, že aj on, aj jeho dvaja bratia hrali hokej.

„Bývali sme vedľa zimného štadióna a raz sme sa bratom išli okolo, bola na štadióne prípravka, tak sme sa išli trénera opýtať, či nemôžeme aj my prísť. Došli sme domov a povedali otcovi, že zajtra máme tréning o siedmej (smiech). Trošku bol z toho v šoku, ale ráno nás tam zaviezol,“ spomína tréner poľskej reprezentácie. Napokon, otec ich všetkých troch naučil korčuľovať, aj hokejový výstroj im kúpil. Navyše aj finančne podporoval rôzne turnaje všetkých troch synov, čo bolo veľmi náročné.

Nehoda sa dá pochopiť

Kaláber už dávnejšie v ktoromsi z rozhovorov povedal, že podobná nehoda sa môže stať každému, kto šoféruje.

„To sa dá pochopiť, ale nedá sa pochopiť, čo sa potom dialo. Najmä ako ten pán fungoval, aké funkcie zastupoval, tak to mi trošku hlava neberie. Ale ja s tým už nič neurobím, je to pre mňa uzavretá kapitola. Nechcem sa už k tomu vyjadrovať,“uzavrel Kaláber.

PRIESKUM Progresívci sa tešili predčasne! SMER IM TO NATREL
Progresívne Slovensko si brúsi zuby snáď až na tretinu z pätnástich slovenských europoslaneckých mandátov. Podľa prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N sa zdá, že im to deklarované prvenstvo „vyfúkne“ najväčší súper – Smeru-SSD. Denník N informuje,... Čítať ďalej
23 | 05 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik