Takže "úroveň a slušnosť novinárov" podľa vydavateľa SME Fulmeka
20 | 05 | 2024 I Gabriel Matta

"Blížime sa k atmosfére z čias Mečiarizmu" - týmito slovami uviedla protificovsky angažovaná a premotivovaná vtedy ešte moderátorka SME Zuzana Kovačič Hanzelová rozhovor s vydavateľom SME Alexejom Fulmekom, ktorý z ešte donedávna neznámych dôvodov niesol titulok: " Udržať si úroveň a slušnosť, to musí byť jediná odpoveď novinárov na Fica". Je to už pár týždňov, ale vo svetle okolností atentátu na premiéra stojí za to sa k nemu aktuálne vrátiť.

Že vo vyššom perexe ide o zjavný oxymoron, teda, protirečenie si s významom napríklad neslušná slušnosť alebo úroveň bez úrovne, či profesionálna neprofesionalita, je každému, kto v štvrtej triede základnej školy neprepadal zo slohu, úplne jasné. Ale poďme sa venovať tomuto z mnohých príčin naozaj pozoruhodnému rozhovoru.

"Čo s tým, že Robert Fico nekomunikuje s kritickým spektrom?"

Pýta sa moderátorka svojho vydavateľa. (Mediálne mimoriadne neobvyklé zloženie diskutujúcich v dialógu.) Bez vysvetlenia, čo myslela napríklad oným výrazom "kritické spektrum". Vladimír Just vo svojom kedysi knižne vydanom "Veľkom slovníku floskulí" označil používanie slova "spektrum" novinármi asi za tú najvykričanejšiu floskulu. Vysvetlime, že floskula je slohovo nadnesený alebo len všeobecne platný, ale neprecítený, prázdny obrat, príslovie, pripoveď či fráza. Ide o výrazy, ktoré nadužívaním stratili životnosť a obsah. Používaním floskúl dáva "novinár" obvykle najavo svoju novinársku nekompetentnosť. Preložené do slovenčiny, Hanzelovú zrejme zaujímal Fulmekov názor na to, že premiér prestal komunikovať s médiami, ktoré - mierne povedané - majú z neho koprivku.

Vraj "za Mečiara to bolo horšie"

Reaguje vydavateľ Fulmek a dodáva, že vtedy mali médiá aj pocit "fyzického ohrozenia". K otázke však prišla odpoveď v klasickom štýle "oni". asi takto: "To, že neodpovedá, to ich pustí". Proste, nie ste náš, ste "oni". Nie ste slušní, ste "oni". Nie ste samovyvolení, ste "oni". Ibaže sa autor textu mýli a tým Fulmekovým "oni", žurnalisticky naozaj slušným a na úrovni, ako je uvedené v perexe, bolo myslené onikanie, teda prejav vysokej úcty.

Aký zámer má Robert Fico?

Pýta sa z neznámych dôvodov moderátorka v štúdiu prítomného Fulmeka. Nuž, nový štýl "slušnej žurnalistiky na úrovni". O niekom, bez niekoho. Stará Bacílkovská škola. Kedže miera úrovne vzdelania a profesionality upadá geometrickým radom, pripomeňme že, že súdruh Bacílek bol predstaviteľ centralistickej a stalinistickej skupiny v KSČ, prvý tajomník ÚV KSS. Ale to naozaj iba na vysvetlenie. Alexej Fulmek odpovedá, že Robert Fico je "predstaviteľ inej kultúry, mocenskej, ktorá je podľa neho iná, ako tá v SME a hrdí sa tým, že "ja som človek". Čím zas bez úrovne neprofesionálne a neslušne naznačuje, že Fico človek nie je - na rozdiel od neho (Fulmejka)."Nie nadarmo ho volajú "predátor", dodá vydavateľ ešte vcelku nápadito, no určite nie vtipne. Názorná ukážka toho, ako napríklad konkrétne SME démonizuje a v plnej miere neuznáva víťaza demokratických volieb.

Blábolitý súzvuk o hybridných hrozbách radšej vynechajme

Zaujímavé však je, že z úvah dvojice v štúdiu o útokoch na novinárov za Fica napokon prišiel atentát na Fica. Iste, aktéri to nepovedali, povedala do následná história, ale stojí za to v tejto súvislosti zamyslieť sa tu nad tým, kto teda na koho útočí. "Ak hecujete hlúpejšiu, alebo primitívnejšiu časť spoločnosti" - slušne a na úrovni hovorí na adresu voličov vládnej koalície v rozhovore Alexej Fulmek, "tak neviete, kam to nakoniec vypáli". No, už vieme, kam takéto hecovanie mainstreamu napokon vypálilo. Do atentátu na predsedu vlády. Jasnejšie ako facka to nemôže byť. Zjavil sa odkialsi neuznaný intelektuál a išiel si deviatkou dobíjať svoje zhrdené ichvedomie.

Ak máte silnejší žalúdok, dopozerajte si tento skutočne "slušný rozhovor na úrovni" na priloženom videu zo siete Youtube

Peter Pellegrini: POZRITE SI VIDEO, JE TO DÔLEŽITÉ!
Ukazuje sa, že na okrúhly stôl politických strán zrejme ešte nedozrel čas, uviedol dnes novozvolený prezident Peter Pellegrini. Obrátil sa preto priamo na občanov s prosbou, aby sa nenechali uniesť negatívnymi emóciami, ktoré môže priniesť... Čítať ďalej
19 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik