Politický nominant nie je nadávka, ale fakt; dôležité je, aby neplnil politickú úlohu
20 | 05 | 2024 I Eka Balašková

Na zatiaľ poslednom zasadnutí Súdnej rady SR bola po odvolanom Jánovi Mazákovi za predsedníčku zvolená Marcela Kosová. Tú za členku Súdnej rady (SR) SR pred siedmimi rokmi zvolilo po prvýkrát viac, ako šesťsto sudcov z celkového počtu hlasov 1.184. V roku 2022 sa členstva v SR vzdala. Dnes je jej predsedníčkou.

Kosová v r. 2022 Súdnu radu opustila, aby sa do nej vrátila s úmyslom podporiť svoje argumenty faktami. Témou zasadnutia, na ktorom bola Kosová zvolená za predsedníčku, boli aj politickí nominanti, či neprávnici ako členovia Súdnej rady. Nemá problém ani s komunikáciou s mimovládnymi organizáciami, pokiaľ nimi nie je vedená tak, ako to svojho času robila Transparency International Slovensko (TIS).

Odišla, aby sa vrátila

„Rozhodnutie vzdať sa členstva v Súdnej rade SR vo mne zrelo dlhšiu dobu a je odozvou na viaceré skutočnosti a kroky, ktoré sa dejú tak v súdnej rade, ako aj v celej justícii, a s ktorými sa nedokážem ďalej ako členka súdnej rady stotožniť,“ odôvodnila vtedy svoje rozhodnutie predsedovi Mazákovi. Po druhákrát sa o miesto uchádzala o dva mesiace neskôr a z 511-tich hlasujúcich dostala 369 hlasov a to aj napriek veľkej mediálnej kampani, ktorá sa voči nej spustila.

„Dôvodom tohto návratu bola skutočnosť, že od roku 2020, keď začala magisterka Kolíková v kabinete so zopár sudcami, s ktorými, ako tvrdila, mala názorovú zhodu, realizovať svoju takzvanú súdnu reformu, Marcela Kosová týmto jej snahám verejne oponovala, vecne argumentovala a svoje argumenty vždy podporila faktami,“ povedala  A. P. Eren na piatom zasadnutí Súdnej rady SR. Pred svojim zvolením za predsedníčku Súdnej rady avizovala, že svoje správanie meniť nebude. Súdna rada podľa nej musí prejsť auditom, čo je bežná prax v prípade nového vedenia.

AKTUÁLNE! Nové informácie o stave premiéra
Stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je po minulotýždňovom atentáte stabilizovaný. Klinicky sa zlepšuje. Predseda vlády komunikuje. Na sociálnej sieti o tom informovala Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici. "Zápalové parametre pomaly klesajú.... Čítať ďalej
20 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

„Politický nominant“ nie je nadávka

Nová predsedníčka SR SR nemá problém s politickými nomináciami, považuje ich za realitu. Kým taký nominant nezačne plniť zadania tých, ktorí ho nominovali.

„Prvé uznesenie, za ktoré hlasovali noví zástupcovia novej vlády, bolo proti ministrovi vnútra, keď zjednoduším celý ten proces, keď išlo o jeho výroky ku konkrétnemu sudcovi. Sú to politickí zástupcovia, ale neplnili politickú úlohu, pretože ak by ju plnili, tak by nehlasovali za to uznesenie,“doplnila Kosová. Na zasadnutí SR SR prezidentkina nominantka Lucia Berdisová poukázala na to, že aj Poradná rada európskych sudcov odporučila do súdnych rád nominovať aj neprávnikov, čo má zabezpečiť diverzitu súdnej rady.

Neprávnici nie sú problém

Kosová hovorí, že v rámci Súdnej rady budú dôležitou témou aj kompetencie SR SR. Medzi nimi aj prísne majetkové previerky a previerky sudcovskej integrity. Slovensko má v tomto ohľade podľa Kosovej najprísnejšie podmienky – ako príklad uviedla Českú republiku, kde sudcovia nemusia sprístupňovať svoje majetkové priznania. Kosová s neprávnikmi v SR nemá problém, no podľa nej nie sú ani prínosom. Ich pôsobenie v inštitúcii je preto potrebné prediskutovať.

„Nemyslím si, že je tu, v tom negatívnom slova zmysle, sudcovský korporativizmus, ktorý by mal nepriaznivý vplyv na rozhodnutie súdnej rady pri hlasovaní,“ konštatovala Kosová.

Dialóg s mimovládkami

Poradná rada európskych sudcov podľa Berdisovej tiež odporúča súdnym radám komunikáciu s občianskou spoločnosťou – mimovládnymi organizáciami a tiež, aby sa otvorili vonkajšej kritike. Preto ju zaujímalo, alo pristúpi Kosová k tejto téme.

„Komunikácia súdnej rady s mimovládnym sektorom je v poriadku, pokiaľ nie je prioritizovaná, čo sme pri Transparency International videli,“ reagovala Kosová. Nemá problém s prítomnosťou členov mimovládnej organizácie. Problém však mala s prístupom TIS, ktorá nedala priestor sudcom, ktorých bývalé vedenie kritizovalo, o čom Kosová už písala v Právnych listoch. „Ešte tu boli aj dehonestovaní zástupcovia súdnej rady, keď sa k tomu chceli vyhraniť. Takže takýmto spôsobom si spoluprácu predstaviť neviem,“ dodala.

Novou predsedníčkou Súdnej rady je Marcela Kosová
Novou predsedníčkou Súdnej rady SR sa stala sudkyňa a jej členka Marcela Kosová. Členovia Súdnej rady ju zvolili na svojom utorkovom zasadnutí. Za jej zvolenie hlasovalo 13 členov z 15 prítomných. Kosovú navrhlo do funkcie predsedníčky šesť... Čítať ďalej
14 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik