Písal o SMRTI, strieľal na premiéra: SYN ATENTÁTNIKA PREHOVORIL
16 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová

Z útoku na predsedu vlády SR Roberta Fica je podozrivý 71-ročný Levičan.

Má ním byť Juraj Cintula, spisovateľ a člen Slovenských spisovateľov z Levíc. Cintula, ktorý je zároveň bývalým pracovníkom súkromnej bezpečnostnej služby (SBS), mal zbraň v legálnej držbe.

Pred incidentom mal podľa svedkov zakričať na premiéra „Robo, poď sem,“. Premiér sa k nemu blížil s úmyslom podať mu ruku. Hneď na to sa ozvali výstrely. Zbraň, ktorou niekoľkokrát vystrelil na premiéra, mal pravdepodobne v legálnej držbe.

Mali padnúť štyri, jeden mal Fica zasiahnuť do hrudníka. Útočníka spacifikovali prítomní policajti a je momentálne zadržiavaný Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA).

Prehovoril syn

Aktuality.sk sa spojili so synom podozrivého strelca. Zo situácie je v šoku. Potvrdil, že jeho otec mal zbraň v legálnej držbe.

„Ja absolútne netuším, čo otec zamýšľal, čo plánoval, prečo sa to stalo,” povedal. Na otázku, či prechovával nenávistný vzťah k predsedovi Smeru, odvetil: „Poviem vám to takto – nevolil ho. To je všetko, čo viem k tomu povedať.”

Muž poprel, že by jeho otec niekedy otvorene zmienil útok alebo likvidáciu politika. Rovnako poprel, že by bol psychiatrickým pacientom. „Možno nastalo nejaké skratové jednanie, neviem. Je ráznejší, ale že by riešil psychiatra alebo takéto veci, to nie.”

Podozrivý Levičan bol umelecky činný. Vyšlo mu niekoľko básnických zbierok. Muž v roku 2016 pracoval pre súkromnú bezpečnostnú službu. Vtedy sa stal sám obeťou útoku v nákupnom centre v Leviciach. Podvečer vošiel do obchodu mladší muž, zrejme pod vplyvom omamných látok, a napadol ho ako esbéskára.

Vystupoval proti násiliu

Podozrivý muž bol aktívny v umení, pričom publikoval viacero básnických zbierok. Niektoré z nich už začali kolovať internetom a na sociálnej sieti sa pri jeho mene objavujú komentáre ako „Vrah“.

Cintula vo svojej tvorbe často spomína smrť a hoci vystupoval proti násiliu, pri diele Efata píše: „Toľko bezočivých cigánov v Európe, ako je dnes, ešte nikdy nebolo. Ale oni dobre vidia a vedia ako využívať sociálne systémy krajín. Štát problém nerieši, len sa na ňom pasie. Stotisíc slovenských cigánov stojí o priazeň bielych, ale nám to nepovedia. .. Buďme k nim prísni a spravodliví…“

Minister Taraba informoval o stave Roberta Fica
Stav Roberta Fica, na ktorého dnes spáchali v Handlovej atentát, by mal byť stabilizovaný. Je vraj pri vedomí. Ako informoval portál Aktuality.sk, predseda vlády má byť v stabilizovanom stave. Denník N zároveň uviedol, že Fico je po operácii pri... Čítať ďalej
16 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik