Dva mesiace nevideli výplatu. Zodpovedný si „umyl ruky“
17 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Bukóza Vranov je veľkým zamestnávateľom v regióne, kde je o prácu dosť veľká núdza. Nuž – zamestnávateľ, ako sa to vezme. Sedemsto ľudí už od marca nevideli výplatu. Aktuálne sú doma a zo zákona by mali poberať 60 percent z platu. Nechodia však ani tie.

Portál cas.sk informuje, že zúfalí zamestnanci sa zišli pred bránami Bukózy, aby upozornili, že bez výplat to nezvládnu. Majitelia v snahe upokojiť situáciu tvrdia, že pre zvrat v situácii robia všetko. Vysvetlili tiež, kde tento stav vznikol. Vidia aj niekoľko riešení.

Pracujú tu celé rodiny

„Pracujem tu aj s partnerkou. Štyri výplaty sú fuč. Zajtra mi z účtu začnú sťahovať SIPO, pozajtra hypotéku, potom internet a podobne. Banku nezaujíma, či nám platia, alebo nie. Chcem svoje peniaze. Neviem, čo budeme robiť. Vybral som niečo z úspor, niečo z poistky, niečo prispela priateľka. Tento mesiac nejako prežijem, ale čo ďalej, netuším,“ zhodnotil pre cas.sk jeden z robotníkov.

Veľký KRACH kľúčovej FIRMY! V ohrození je aj celý priemyselný park s 1500 zamestnancami
Spoločnosť Chemes, ktorá je kľúčová pre dodávku tepla pre väčšinu Humenčanov, definitívne krachuje. Čo je však ďalší problém, bez energie od tejto firmy hrozí zastavenie výroby aj v priemyselnom parku s 1 500 zamestnancami. Aby ministerstvo... Čítať ďalej
16 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Hladová dolina

„Už nemôžeme čakať. Keď zatvoria, bude tu hladová dolina. V podniku pracujeme ja, manžel aj syn. Sme závislí od výplaty. Nevieme, či máme dať výpoveď, alebo počkať, kým nám ju dajú oni. Kde sa v mojom veku zamestnám,“ pýta sa iná zamestnankyňa.

Prišli s vysvetlením

„Máme audit, potvrdzujúci, že spoločnosť je zdravá, a hoci nám banka prisľúbila úver, zrušila ho. Peniaze mali ísť na výplaty. Mali sme obrovské problémy s dodávateľmi dreva, Lesy SR, ktorí nám krátili dodávky a tak sme sa dostali do problémov. Rokujeme s 2 zahraničnými investormi. Výsledok bude do 2 týždňov. Sme ochotní vzdať sa fabriky aj za 1 euro,“informoval prezident Bukózy Ján Ďurian.

A nejaké riešenia...?

„Sú tri možnosti, ako sa dostať k peniazom. Prvou je vyhlásenie konkurzu, potom by ľudia dostali peniaze z garančného fondu. Druhou je, že zamestnanec môže okamžite ukončiť pracovný pomer kvôli neplateniu mzdy a potom má nárok aj na odstupné. Tretia možnosť je nový investor,“ doplnila predsedníčka odborov Vlasta Szabová.

Spoločné vyhlásenie Z. Čaputovej a P. Pellegriniho
Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa dnes, t. j. vo štvrtok 16. mája predpoludním stretla so zvoleným prezidentom SR Petrom Pellegrinim. Spoločné vyhlásenie o spoločenskej situácii po včerajšom útoku na premiéra SR Roberta Fica sa bude konať dnes o... Čítať ďalej
16 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Korene siahajú k Mičovskému

Špecialista marketingu a eurofondov holdingu Michal Švábik len nedávno poukázal na vypovedanie dlhodobej zmluvy spoločnosti s Lesmi SR vtedajším ministrom Mičovským, ktorý fabrike skrátil ročný objem dodávok dreva približne o 50 percent. Dodal, že drevárska fabrika bez dreva nemôže existovať. Bukóza uviedla, že od decembra 2023 do 9. mája mala spustenú výrobu počas troch týždňov, čo viedlo k prepadu tržieb. Podľa Švábika je to vo výške viac ako 35 miliónov eur.

„Toto bolo spôsobené hlavne postupným obmedzovaním dodávok dreva zo štátneho podniku Lesy SR. Našej spoločnosti boli obmedzené dodávky dreva v roku 2020 od štátnych lesov aj skrz to, že Slovensko ročne vyvezie do zahraničia 500.000 kubických metrov dreva, pričom už polovica tohto množstva by nám postačovala na plný chod výroby. Zároveň musíme podotknúť, že naša spoločnosť za drevo platila do konca roku 2023 bez problémov alebo mala pre dodávateľov otvorené bankové záruky,” uviedol pre TASR s tým, že napriek zložitej situácii v spoločnosti boli do marca mzdy riadne vyplácané. 

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPVR) SR Ján Mičovský. FOTO TASR - Martin Baumann

Mičovský strká hlavu do piesku

Podľa Mičovského problémy v Bukóze mohol spôsobiť prudký nárast cien v dôsledku ruskej agresie v čase, keď už nebol ministrom. “Môj generálny pokyn, aby sa zmluvy na predaj dreva zo štátneho podniku Lesy SR uzatvárali vždy transparentne a čestne, sa nielenže dodržiaval, ale odberatelia jeho funkčnosť aj oceňovali. Bukóza iste nebola výnimkou, uzatvorené zmluvy Lesy SR plnili,” uviedol.

AKTUÁLNE Veľký slovenský zamestnávateľ sa topí v problémoch: ZAMESTNANCI ostali BEZ VÝPLAT!
Ďalšia katastrofa Matovičovo - Hegerovej vlády! O záchranu podnik žiada súčasnú Ficovu vládu. Veľký slovenský zamestnávateľ, ktorý sa zameriava na spracovanie drevnej hmoty, má ťažkosti. Zamestnancom skupiny spoločností Bukóza Holding v okrese... Čítať ďalej
11 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik