Ukrajinci dostali od spojenca nepríjemný odkaz
14 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová

Rusi pokračujú v postupe na východe Ukrajiny. Útočia pri Svätove a podľa washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny sa snažia vybudovať nárazníkovú zónu, ktorá má chrániť ruskú bielgorodskú oblasť pred ukrajinskými útokmi. Grant Shapps, britský minister obrany, Ukrajincov varoval, že ich čaká ťažké leto. Medzitým došlo k ďalšiemu zatknutiu na ruskom ministerstve obrany, informuje portál Parlamentní listy.

Vojna na Ukrajine trvá už viac ako 800 dní a Rusom sa v posledných týždňoch darí tak, ako už v mnohých mesiacoch vojny nie.

„Ruské sily pokračovali v útočných operáciách pozdĺž línie Kupjansk-Svatovej 13. mája, ale neurobili žiadny potvrdený postup. Ruské sily nedávno vykonali neúspešný, posilnený mechanizovaný útok o veľkosti čaty západne od Kreminny. Ukrajinské sily zasiahli 13. mája muničný sklad v okupovanom Sorokyne (Krasnodon), v Luhanskej oblasti, čo je pozoruhodne 130 km ďaleko od frontovej línie,“ napísal washingtonský Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ruské sily tiež údajne 13. mája pokračovali v postupe na západ a juhozápad od mesta Doneck.

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

Rusi podľa inštitútu pokračovali 13. mája v takticky významných postupoch severne a severovýchodne od mesta Charkov av súčasnosti sa zdá, že uprednostňujú rýchle vytvorenie „nárazníkovej zóny“ pozdĺž medzinárodnej hranice pred stanovením podmienok pre hlbšie prenikanie do severnej Charkovskej oblasti

Geolokalizované zábery zverejnené 12. mája ukazujú, že ruské sily obsadili závod na spracovanie mäsa Vovčansk v severnom Vovčansku a ruskí blogeri tvrdili, že ruské sily tiež dobyli továreň na topánky v severnom Vovčansku ráno 13. mája a postupovali do centrálneho Vovčansku pravý) breh rieky Vovči,“ upozornil ISW.

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

Ruský opozičný spravodajský portál Meduza 13. mája s odvolaním sa na svoje zdroje z ruskej vlády a prezidentskej administratívy informoval, že odchádzajúci minister obrany Sergej Šojgu údajne kritizuje ruský štátny obranný konglomerát Rostec, generálneho riaditeľa Sergeja Chemezova za neposkytnutie dostatočného množstva moderných zbraní ruskej armáde.  

Estónsko možno zvažuje vyslanie svojich jednotiek do ukrajinských tylových oblastí, aby uvoľnilo ukrajinské jednotky na presun do kritickejších oblastí bojiska.

Grant Shapps, britský minister obrany, Ukrajincov varoval, že ich čaká ťažké leto. "Nepochybujem, že to bude ťažké leto, ale nepochybujem o tom, že Ukrajina sa cez neho dostane," povedal minister obrany Spojeného kráľovstva. Zdôraznil tiež, že Ukrajina "vždy predčila svetové očakávania".

Minulý mesiac britský premiér Rishi Sunak potvrdil, že Spojené kráľovstvo poskytne ďalších 500 miliónov libier na 2,5 miliardy libier vojenskej pomoci, ktoré sa už zaviazalo poskytnúť Ukrajine v roku 2024. Na jeho vyjadrenie upozornila BBC.

Medzitým došlo k ďalšiemu zatknutiu na ruskom ministerstve obrany

Generálporučík Jurij Kuznecov, vedúci hlavného personálneho oddelenia Ministerstva obrany Ruska, bol zadržaný v Moskve. „Generálporučík Kuznecov je zadržaný ako podozrivý z trestného činu. Prípad vyšetruje hlavné vojenské vyšetrovacie oddelenie IC Ruskej federácie. Vyšetrovateľ sa už obrátil na súd, aby zvolil preventívne opatrenie pre generála formu jeho vzatia do väzby,“ napísal server Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ruskú štátnu agentúru TASS .

Rýchla správa! Mazák na Ústavnom súde neuspel. O 50-tisícovom odškodnom sa mu môže snívať
Ústavný súd zamietol sťažnosť bývalého šéfa Súdnej rady Jána Mazáka. Na aprílovom rokovaní desať členov rady zdvihlo ruku za jeho odvolanie. Dôvodom je nelegálne lustrovanie sudcov. Mazák tak môže o 50-tisícovom odškodnom IBA snívať. Mazáka... Čítať ďalej
14 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

BUDE DUSNO! Do hokejovej Prahy sa chystá tisíce traktorov. Poľnohospodári majú dosť vlády
V Česku poľnohospodári v protestoch , ktoré pripravujú na budúci týždeň, pritvrdia. Ich cieľom je zasiahnuť Ministerstvo poľnohospodárstva, uviedol v Dvadsiatich minútach Radiožurnálu predseda poľnohospodárskeho zväzu a viceprezident Agrárnej... Čítať ďalej
14 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik