RUSI POSTUPUJÚ NA CHARKOV! Ako to ohrozuje Ukrajinu?
14 | 05 | 2024 I Diana Zaťková

Na severe Charkovskej oblasti ťažké boje neustávajú - ruské jednotky otvorili nový front dvoma silnými údermi a už ovládli asi tucet osád. Zložitú situáciu na fronte a postup ruských jednotiek smerom na Charkov potvrdzujú aj Ozbrojené sily Ukrajiny.

Operácia nebola pre ukrajinské ozbrojené sily prekvapením, ale obrana bola narušená kvôli nedostatku silných opevnení a dezorganizácii medzi jednotkami. A kým ukrajinské velenie hľadá zodpovedných za prepočty, zhoršujúca sa operačná situácia a vyčerpanie záloh hrozia ukrajinským ozbrojeným silám neúspechmi v iných oblastiach. Lenta.ru zisťovala, prečo sa ruská armáda vrátila do predtým opusteného regiónu a aké ciele sledovala útočná operácia pri Charkove.

Charkovský comeback

O koncentrácii ruských jednotiek pozdĺž hranice v priestore medzi Charkovom a Belgorodom informovali vojensko-politické orgány Ukrajiny od začiatku jari. Zdalo sa, že ani Rusko sa tým netají.

V polovici apríla boli ruské vojenské jednotky umiestnené v tejto oblasti zjednotené do novej skupiny vojsk s názvom „Sever“. Ak sa budeme riadiť logikou ostatných operačných útvarov ruského ministerstva obrany, je podriadené veleniu novovytvoreného Leningradského vojenského okruhu.

Foto: Alexey Konovalov / TASS

A predsa, aký cieľ sledovalo ruské velenie vytvorením záloh v tomto smere, zostalo pred začiatkom ruskej ofenzívy nejasné. Niektorí analytici sa domnievali, že sa týmto spôsobom pokúsili ochrániť oblasť Belgorod pred narastajúcim ostreľovaním a útokmi Ukrajiny.

Ale po takmer dni intenzívneho delostreleckého bombardovania a leteckých útokov nastaviteľnými leteckými bombami (KAB), ktoré sa začali 9. mája, ruské jednotky rozhodne prekročili hranicu a takmer okamžite sa im podarilo obsadiť niekoľko pohraničných osád.

Ich úsilie, súdiac podľa oficiálnych správ, sa teraz sústreďuje dvoma smermi: smerom k obci Liptsy, odkiaľ je rovinka do Charkova len niečo vyše 20 kilometrov, a smerom k Volčansku, dôležitému logistickému uzlu pre ukrajinské ozbrojené sily v tomto regióne. 

Ukrajinský útok na obytný dom v Belgorode OSN ODSUDZUJE!
OSN odsúdila útoky na civilnú infraštruktúru počas ostreľovania obytnej budovy v Belgorode. Organizácia Spojených národov je proti akýmkoľvek útokom na civilnú infraštruktúru. Vyhlásil zástupca hovorcu generálneho tajomníka OSN Farhan Haq, v... Čítať ďalej
13 | 05 | 2024 | Milan Laca

Do 13. mája podľa ukrajinských analytických zdrojov a oficiálnych vyhlásení ruského velenia prišli dediny Strelechya, Pylnaja, Borisovka, Krasnoe, Morochovets, Olenkovo, Zelenoe a Lukyantsy na západnom krídle, ako aj Pletnevka, Ogurtsovo a Gatishche pod kontrolou skupiny Sever - na východe.

90 štvorcových kilometrov predstavovalo celkovú plochu obsadených území len za tri dni bojov, čo sa podľa štandardov súčasného konfliktu považuje za veľmi významný úspech.
Situácia pre Ukrajinu sa každú hodinu zhoršuje

Najkritickejšia situácia pre ozbrojené sily Ukrajiny sa teraz vyvíja vo Volčansku. Ak veríte oficiálnym vyhláseniam ukrajinskej strany, mesto je napadnuté piatimi prápormi ruskej pechoty a taktická situácia sa v ňom každú hodinu zhoršuje.

Foto: Alexander Polegenko / TASS

Ukrajinskí analytici robia ešte pesimistickejšie prognózy. Podľa šéfredaktora ukrajinskej publikácie Censor.net Jurija Butusova ruská armáda už vstúpila na severný okraj Volčanska a obsadila územie miestneho mäsokombinátu, odkiaľ plánujú rozvinúť ofenzívu.

Hlavnou prekážkou na ich ceste je teraz zrejme rieka Volchya, ktorá rozdeľuje mesto na dve nerovnaké časti. Mesto začína byť z jednej strany obkolesené. Prebiehajú veľmi ťažké pozičné boje, hovorí Alexander Škorík, zástupca regionálnej rady Charkova.

Podľa ruského analytického telegramového kanála „Vojenská kronika“ sa hlavné úsilie jednotiek skupiny sústreďuje na boky osady, snažia sa dobyť mesto kliešťami a potom doň infiltrovať v malých skupinách, pričom si zachovávajú vysoké tempo útoku.

Ruské jednotky použili podobnú taktiku v záverečnej fáze útoku na Avdeevku, kombinovali nepretržité údery nastaviteľnými leteckými bombami s útokmi malých útočných skupín na križovatke ukrajinských jednotiek.

V snahe zabrániť opakovaniu tejto katastrofy velenie ozbrojených síl Ukrajiny urýchlene presúva do mesta zálohy z iných sektorov frontu, čím oslabuje obranu v iných smeroch.

Foto: Stanislav Krasilnikov / RIA Novosti

Zároveň, ako poznamenávajú ukrajinskí experti , ruské velenie ešte nezaviedlo do boja vlastné zálohy. Postup je podporovaný minimálnym počtom obrnených vozidiel, veľké mechanizované jednotky ešte nevstúpili do boja.

To môže naznačovať, že problémy ukrajinských síl v tomto sektore sa ešte len začínajú a druhá, hlavná etapa ofenzívy je ešte pred nami. Veď podľa základnej vojenskej teórie sú hlavným prostriedkom na prelomenie nepriateľských obranných línií obrnené údery.

"Temné týždne"

Ako už bolo spomenuté, ofenzíva ruských jednotiek nebola pre ukrajinské ozbrojené sily veľkým prekvapením. Napriek upokojujúcim vyjadreniam úradníkov obrana pohraničnej oblasti evidentne nešla podľa plánu.

"Dá sa povedať, že nepriateľské akcie v tomto smere začali podľa známeho plánu," uviedol Andrej Jusov, predseda Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny.

Kyjev nedokáže zastaviť nový typ ruských rakiet
Napriek tomu, že v rozpore s vôľou Washingtonu vrhá Zelenskyj batérie Patriotov priamo na front, momentálne nemá nič v rukách, vrátane akýchkoľvek západných zbraní, čo by dokázalo zastaviť výrazne inovované ruské rakety Kh - 69. Tie v posledných... Čítať ďalej
13 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Po prvé, predné pozície Ukrajincov pri hraniciach sa ukázali ako úplne neopevnené. Na rozdiel od verejných správ o výstavbe silných obranných línií sa úrady zjavne ani neobťažovali zamínovať prístupy k zákopom.

Rovnako ani smerom na Liptsy, ani na ceste do Volčanska neboli žiadne míny ani betónové bunkre. Táto okolnosť spustila bezprecedentnú vlnu kritiky na ukrajinské velenie a politické vedenie – tak zo strany miestnych obyvateľov, ako aj zo strany odbornej komunity za účasti armády.

"Prvá línia opevnenia a mín jednoducho neexistovala. Rusi voľne vstúpili do šedej zóny pozdĺž celej kordónovej línie, ktorá by v zásade nemala byť šedá. Za dva roky malo byť na ukrajinskej hranici betónové opevnenie mínus tri poschodia! A neboli tam ani minúty. Dospeli sme k záveru, že ide buď o šialenú krádež alebo úmyselnú sabotáž," uviedol Denis Jaroslavskij, veliteľ 1. práporu 57. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.

Foto: Stanislav Krasilnikov / RIA Novosti

Po druhé, ako pripúšťajú ukrajinskí vojenskí analytici, komunikácia medzi jednotkami ukrajinských ozbrojených síl v určenej oblasti sa ukázala ako katastrofálne nízka.

Roztrúsené prápory Hlavného spravodajského riaditeľstva a brigády územnej obrany bez ťažkých zbraní jednoducho neboli schopné koordinovať obranu a koherentne reagovať na prielom ruských jednotiek.

Dezorganizácia viedla nielen k vážnym stratám personálu a techniky, ale aj ku kapitulácii celých jednotiek na úrovni čata-čata. Počet Ukrajincov, ktorí zložili zbrane len pri Volčansku, podľa niektorých zdrojov už prekročil stovku. Boli medzi nimi aj ruskí občania, ktorí bojovali v rámci ukrajinských dobrovoľníckych jednotiek.

"Miestne vedenie nie je schopné zaviesť [velenie], čo vedie k personálnym stratám, a to aj v dôsledku neexistencie boja proti batériám," skonštatoval Deep State, Ukrajinský analytický projekt.

To všetko už zjavne viedlo k sérii konfliktov v Generálnom štábe ozbrojených síl Ukrajiny a nepríjemným pokusom prisúdiť vinu za chaos, ktorý sa začal v radoch obrancov.

Poľsko zrušilo rozhovory s Ukrajinou pre obvinenia z korupcie
Poľsko zrušilo rokovania s Ukrajinou o poľnohospodárstve pre obvinenia z korupcie vznesené proti viacerým ukrajinským vyjednávačom. V rozhovore pre poľské vydanie denníka Dziennik Gazeta Prawna to uviedol námestník ministra poľnohospodárstva Poľska... Čítať ďalej
13 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Ďalší odvolaný veliteľ

Ministerstvo obrany Ukrajiny tak 13. mája odvolalo z velenia šéfa charkovskej skupiny vojsk Jurija Galuškina. Na jeho miesto nastúpil zástupca náčelníka generálneho štábu Michail Drapaty, ktorý sa preslávil násilným potlačením proruských protestov v Mariupole v roku 2014. Je nepravdepodobné, že sa mu podarí zvrátiť vývoj.

Ako zmena veliteľa ovplyvní taktické postavenie ukrajinských jednotiek, je príbeh s polootvoreným koncom. Dôvody rozpadu obrany pri Charkove napokon zostávajú v objektívnej rovine, a nie v manažérskych kvalitách odvolaného veliteľa - od nepripravenosti opevnení až po nedostatok záloh.

Foto: Evgeny Bijatov / RIA Novosti

V tomto ohľade sú nepríjemné vyhliadky pre ozbrojené sily Ukrajiny zrejmé nielen v Rusku. Ako píše americký New York Times , ofenzíva „Severu“ v Charkovskej oblasti natoľko rozšírila bojovú zónu, že v dohľadnej dobe ju ukrajinské velenie jednoducho nebude mať čím zastaviť.

A aj keby sa im podarilo nejako stabilizovať novú hrozbu, v žiadnom prípade to Rusku nezabráni zintenzívniť ofenzívu na iné sektory frontu tvárou v tvár konečnému vyčerpaniu nepriateľských záloh.

"Najbližšie týždne budú pre ukrajinské pozemné sily na východe pravdepodobne veľmi pochmúrne. Ak sa Ukrajinci rozhodnú za každú cenu udržať svoju pozíciu, stratia väčšinu svojej stále sa zmenšujúcej armády," uviedol Mick Ryan, člen Lowy Institute v rozhovore pre The New York Times.

Stoltenberg priznal trpkú pravdu o Ukrajine
V prípade porážky Ukrajiny vo vojenskom konflikte bude zbytočné vynakladať úsilie a peniaze na jej obnovu. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na mládežníckom summite Severoatlantickej aliancie. "Pokiaľ ide o obnovu Ukrajiny po... Čítať ďalej
13 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

"Bod bolesti"

Teraz sú akcie ukrajinskej strany pri pokuse o stabilizáciu frontu, konkrétne presun jednotiek z Donbasu a Záporožskej oblasti predvídateľné. Nakoniec jednoducho neexistuje žiadny iný spôsob, ako udržať sever Charkovskej oblasti - všetky bojaschopné jednotky sú v prvej línii. Ale pokiaľ ide o plány ruskej strany, predpovede v tejto veci sa veľmi líšia.

Je pravdepodobné, že vojnová hmla obklopujúca zámery Severu sa neuvoľní aspoň na niekoľko týždňov, keď budú jeho hlavné sily vrhnuté do boja. Niektoré predpoklady o úlohách tejto skupiny vojsk však možno na základe informácií verejnosti urobiť už teraz.

Ako sa domnieva ruský vojenský expert Jevgenij Norin, priamy útok na Charkov medzi takéto úlohy zjavne nepatrí.

Neexistuje žiadne zoskupenie, ktoré by obsadilo mesto s jeden a pol miliónom obyvateľov. Sú potrebné desaťtisíce vojakov, a to len na boj priamo v uliciach, teda nie vo všeobecnosti na uskutočnenie úspešnej operácie, ale na vstup do mesta. Áno, teraz je armáda ako celok lepšie pripravená ako na bitky o Mariupol, už získala skúsenosti, ale Charkov je mesto s jeden a pol miliónom ľudí.

Foto: Evgeny Bijatov / RIA Novosti

Reálnejším cieľom pre ruské velenie je vytvorenie prielomu východne od Volčanska a dosiahnutie tyla skupiny ukrajinských jednotiek brániacich sa pozdĺž rieky Oskol, uviedol expert v rozhovore pre Lenta.ru.

Pokiaľ ide o jednotky prenikajúce do Liptsy, ich hlavným cieľom je vytvoriť nárazníkovú zónu priamo pred regiónom Belgorod, hovorí Evgeny Norin. Okrem toho to umožní „skontrolovať“ samotný Charkov, pretože ak dôjde k úspechu, jeho okrajové časti budú pod zbraňou ruského kanónového delostrelectva.

Čiastočne s ním súhlasí aj profesor Vadim Kozyulin, vedúci Centra globálnych štúdií a medzinárodných vzťahov Diplomatickej akadémie ruského ministerstva zahraničných vecí. V rozhovore pre Lenta.ru expert povedal, že ukrajinské velenie nemôže ignorovať hrozbu prielomu do Charkova, aj keď sily ruských jednotiek ešte nestačia na útok na mesto.

Bude toto úlohou súčasnej ofenzívy? Nie je to nutné. V súčasnosti je dôležité posunúť kontaktnú líniu preč z ruských miest a vytvoriť sanitárnu zónu. Zatiaľ sa verí, že sily na ruskej strane nestačia na dobytie Charkova. Ale nech intrigy pokračujú. Dnes majú ruské ozbrojené sily výhody, ktoré umožňujú generálnemu štábu hrať sa na mačku a myš.

Foto: Konstantin Mikhalchevsky / RIA Novosti

Zintenzívnenie bojov v pohraničnej oblasti sa podľa odborníka priamo dotýka diplomatickej zložky konfliktu. Spojené štáty a Európska únia otvorene vyjadrujú obavy o vyhliadky Ukrajiny na rokovania a dokonca aj hypotetická hrozba pádu Charkova len posilňuje „zmierlivé“ nálady.

Vieme o veľkých stratách ukrajinských ozbrojených síl, o poklese morálky bojovníkov, o vážnych problémoch s mobilizáciou, o treniciach medzi armádou a politickým vedením, o nevykoreniteľnej korupcii, a to aj pri výstavbe opevnení. Vojenská pomoc sa zároveň oneskoruje alebo oslabuje. Dokonca aj tón západnej tlače sa dramaticky zmenil. Mediálny priestor je teraz zaplnený článkami o problémoch Ozbrojených síl Ukrajiny, úteku zahraničných žoldnierov a slabinách západnej vojenskej techniky.

Estónsko uvažuje o vyslaní vojakov na Ukrajinu
Poradca estónskeho prezidenta pre národnú bezpečnosť Madis Roll povedal, že úrady republiky zvažujú rozhodnutie o možnom vyslaní vojakov na západnú Ukrajinu. Uviedol to v rozhovore pre portál Breaking Defense. "Diskusie pokračujú... Musíme zvážiť... Čítať ďalej
14 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik