Komédia so slovenskou zbierkou na ukrajinské granáty
13 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

Na Slovensku oficiálne skončila zbierka na delostrelecké granáty pre Ukrajinu. Do zbierky sa údajne zapojilo 65.563 darcov a vybralo sa celkom 4.175.743 EUR. Vraj je to ohromný úspech a nakúpi sa za to 2692 granátov kalibru 122mm. Ako to pravdepodobne dopadne?

Akcia mala obrovské pokrytie v oficiálnych médiách, zapojila sa obec celebrít a umelcov.

V skutočnosti sa jedná o frašku. Za 4,175 mil. EUR sa nekúpi 2692 diel granátov. Tomu môže veriť iba hlupák. To by jeden granát stál iba 1551 EUR a to naozaj nestojí. Stojí významne viac a naviac je ich aktuálne veľký nedostatok.

Nákup munície bude vraj zabezpečovať skupina medzinárodných obchodníkov so zbraňami, ktorí vlastnia okrem iného zaujímavé pasy s takým zvláštnym svietnikom. Už aj bývalý český premiér Babiš si povzdychol, že provízia má byť minimálne 1000 USD za kus. Títo ľudia sa za svoje neobvyklé provízie nikdy nehanbia.

Nakoniec to dopadne takto

Zbierka sa potichu rozkradne v rámci medzinárodnej „občianskej spoločnosti“. V skutočnosti sa nakúpi pár kúskov munície, urobí sa pekné video pri ich odovzdávaní. Tam sa budú dojímať ukrajinskí vojaci, ich manželky a deti, ako im slovenská občianska spoločnosť pomohla a tým to potichu skončí.

Bratislavská kavieren sa bude pri tom rozplývať nad svojou šľachetnosťou a veľkosťou. Smiať sa im budú hlavne tí obchodníci so zbraňami, ktorým väčšina z tých vybraných peňazí uviazne na kontách.

Na vojnu na Ukrajine to žiadny vplyv mať nebude.

Stoltenberg priznal trpkú pravdu o Ukrajine
V prípade porážky Ukrajiny vo vojenskom konflikte bude zbytočné vynakladať úsilie a peniaze na jej obnovu. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na mládežníckom summite Severoatlantickej aliancie. "Pokiaľ ide o obnovu Ukrajiny po... Čítať ďalej
13 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik