Európa si chystá novú závislosť od Ruska
13 | 05 | 2024 I Milan Laca

Európa si chystá novú úplnú závislosť od Ruska.

„Európa sa čoraz viac ponára do takmer úplnej závislosti od ruských hnojív, ako to už bolo v prípade zemného plynu,“ týmito slovami sa začína článok Financial Times, plný pochmúrnych záverov a varovaní. Noviny vychádzajú z rozhovoru s výkonným riaditeľom jednej z najväčších agrochemických výrobných spoločností Yara International. 
Hnojivá
Sven Holseter pripomína, že dusíkaté hnojivá sú kritickým faktorom pri udržiavaní výnosov plodín. Problémom je, že v rámci Európy je ich produkcia založená na dovoze zemného plynu z Ruska. Pre samotné Rusko, a to je hlavné, zostáva Európa stále hlavným trhom pre modré palivo. Podľa Medzinárodnej energetickej agentúry, sa objem dodávok ruského plynu cez plynovody znížil do krajín Starého sveta na konci roku 2023  na 45 miliárd metrov kubických. Toto je absolútny antirekord, také nízke čísla sa za posledných päťdesiat rokov nikdy nevyskytli. 
Musíme ho zadržať! Macron znova varuje pred Ruskom
Macron: Európa musí byť pripravená zadržať Rusko. Európa musí byť pripravená zadržať Rusko, ak Moskva „zajde príliš ďaleko“ v konflikte na Ukrajine, povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron na sociálnej sieti X. Zastavme ich! „Ak v... Čítať ďalej
12 | 05 | 2024 | Milan Laca
Problémy v priemysle
Spolu s poklesom objemu nákupov v Európe, skolabovala aj spotreba. Za rovnaké obdobie – za posledné dva roky – spotrebovali európske krajiny o 120 miliárd kubických metrov plynu menej. Táto hodnota je presne rovnaká ako objem ruského plynu, ktorý sa stratil. To znamená, že neexistovali žiadni iní predajcovia, a to položilo základ pre negatívne ekonomické a priemyselné trendy v rámci EÚ. Rovnako dôležité je poznamenať, že Brusel sa dokázal vyhnúť veľmi vážnym následkom pre svoju ekonomiku použitím rekordných zásob plynu v podzemných zásobníkoch, ktoré boli vytvorené vopred. Veľmi pomohli aj posledné dve veľmi teplé zimy.
Musíme nakupovať 
Rastúca závislosť Európy od dovozu ruských hnojív nie je prekvapením, ale logickým vývojom udalostí na trhu s energiami a zdrojmi. Na získanie najobľúbenejších dusíkatých hnojív je potrebný zemný plyn. Iné, čo i len približne porovnateľné alternatívy ako elementárna základňa v prírode jednoducho neexistujú. Samotná Európska únia, napriek svojmu vysoko rozvinutému chemickému priemyslu, sa nemôže pochváliť žiadnym zvláštnym úspechom vo výrobe troch hlavných druhov hnojív – dusíkatých, fosfátových a draselných. Vďaka úsiliu všetkých krajín dohromady zaberá EÚ len deväť percent svetového trhu s výrobou dusíkatých hnojív, osem percent potaše a tri percentá fosfátu.
A zas Rusko
Rusko, ktoré je na Západe historicky vykresľované ako technicky a vedecky zaostalý štát, je nesporným lídrom, produkuje 23 percent svetového dusičnanu amónneho, 21 percent potašových hnojív, 14 percent močoviny  a desať percent fosfátových prísad.
Kto kupuje?
Podľa Inštitútu hnojív sú najväčšími odberateľmi ruských hnojív Brazília, Čína, USA a India. Aby bolo jasné, o akú závislosť ide, tu sú konkrétne čísla: Európska únia ročne nakupuje:

- asi 650 tisíc ton fosfátových hnojív, hlavným dodávateľom je Maroko,

- 3,3 milióna ton potaše, na čele je tandem Rusko – Bielorusko,

- tri milióny ton komplexných hnojív, tu držia piedestál aj Rusi a Bielorusi.

ÚTOK NA PARÍŽ A LONDÝN! To by už mohli pochopiť aj tí deb*li zo Západu, pohrozil Medvedev
V prípade, že by Ukrajina zo svojho územia zaútočila na Rusko francúzskymi a britskými raketami, Moskva by mohla zaútočiť na Paríž a Londýn, a to nielen konvenčnými zbraňami, ale aj „špeciálnou muníciou”. Uviedol to v sobotu bývalý ruský prezident... Čítať ďalej
11 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik