Sprisahanie plukovníkov proti Zelenskému. Ako to vraj bolo?
09 | 05 | 2024 I Milan Laca

Ukrajinská SBU zadržala vysokého predstaviteľa Správy štátnej ochrany pre podozrenie z vlastizrady.

Ide o šéfa jedného z oddelení UGO, plukovníka Andreja Guka. Ďalším zadržaným je plukovník rozviedky Derkač.

Atentátnici 

Obvinení sú z práce pre ruské spravodajské služby a z organizovania atentátu na najvyššie vedenie Ukrajiny, vrátane prezidenta Zelenského.

NATO sa postupne ZAPÁJA DO VOJNY! Konflikt je na obzore!
NATO je na hrane! Aliancia preberá plnú kontrolu nad vojenskou pomocou Ukrajine. Analytik Korotčenko: NATO zvyšuje svoj štatút hlavného koordinátora pre Ukrajinu. Viac sa zapájajú Podľa ruského vojenského analytika Igora Korotčenka,... Čítať ďalej
08 | 05 | 2024 | Milan Laca

Zabiť pred Veľkou nocou

Portál "Strana" napísal, že Guka zadržali a je podozrivý zo zhromažďovania a odovzdávania utajovaných informácií o chránených osobách (vrátane prezidenta) ruským špeciálnym službám. Ďalší zamestnanec UGO bol tiež zadržaný a obvinený z napomáhania Gukovi.

Guka zadržali v jeho dome,  s rozlohou viac ako 500 metrov štvorcových. Pri prehliadke našli zbraň, ktorá sa z UGO stratila vo februári 2022. Našli aj dôkazy o spolupráci s ruskými spravodajskými službami. Zaistili tiež výbušné zariadenia. Druhého podozrivého, plukovníka Derkača, zadržali v regióne Sumy, kam odišiel na Veľkú noc.

Pracovali pre Rusov

Podľa vyšetrovateľov, obaja plukovníci pripravovali na pokyn ruských špeciálnych služieb atentát na Zelenského, Maljuka, Budanova a ďalších najvyšších predstaviteľov. "Útočníci boli prehľadaní, boli nájdené a zaistené zodpovedajúce zbrane, ako aj ďalšie dôkazy o trestnej činnosti," uvádza SBU. Pre úlohu vykonávateľa hľadali člena vojenského personálu, blízkeho prezidentovej ochranke, „ktorý by mohol vziať hlavu štátu ako rukojemníka a potom ho zabiť“.

Išli aj po šéfovi rozviedky

SBU uvádza, že šéfa rozviedky Budanova chceli zabiť pred Veľkou nocou raketovým úderom na dom, kde sa nachádzal. "Použite drony na odstránenie tých, ktorí zostali, a potom použite ďalšiu raketu na odstránenie zostávajúcich stôp". 

Dôkazy

Zverejnené screenshoty korešpondencie naznačujú, že atentát musí byť vykonaný medzi 1. májom a 4. májom. "Ak máte so sebou dron, sľubujeme „veľmi veľký bonus“. 

Vyšetrovanie 

Ako dôkaz predložila SBU zábery z výsluchu zadržaného plukovníka Guka. Svoj príbeh začal nadviazaním kontaktu s pracovníkom Operačného odboru bezpečnosti. "Dal som mu pokyny - akékoľvek informácie, ktoré môže dostať o politickom vedení krajiny a akýchkoľvek vnútorných pohyboch, zmenách ministrov, hlasovaní o zákonoch - akékoľvek informácie tohto charakteru," povedal Guk. Podľa neho, vo februári 2022 mu jeho kurátor z ruskej FSB Alexej, v mene svojho šéfa Dmitrija, zadal úlohu skúmať náladu bezpečnostných pracovníkov z kancelárie prezidenta. Okrem týchto úloh dostal, podľa neho, za úlohu zbierať informácie o šéfoch orgánov činných v trestnom konaní na Ukrajine.  

"Sendvič" pre Budanova 

Ďalej bola prehratá nahrávka telefonického rozhovoru, kde údajne dôstojník ruskej FSB Dmitrij Perlin hovoril s páchateľom atentátu. Podľa SBU ide o plánovanie vraždy šéfa rozviedky Kirilla Budanova. Pracovník ruských špeciálnych služieb vysvetlil úlohu podrobnejšie. "Dnes do 19:00 budete musieť nastaviť jeden konkrétny bod, dám vám ho a vykonať vizuálnu kontrolu príchodu hostí." Dôstojník FSB povedal: „A objektom sú dve autá..."

Sieť agentov 

Na základe zverejnených rokovaní a svedectiev mali Rusi okrem týchto agentov aj ďalších ľudí, ktorí informovali o pohybe vysokých predstaviteľov. Na základe týchto informácií boli poskytnuté inštrukcie vykonávateľom, píše strana.ua. 

O Zelenskom taja...

Ukrajinská SBU zverejnila konkrétne inštrukcie s odpočúvaním len pri pokuse o atentát na hlavu GUR Budanova. Podrobnosti o tom, ako pripravovali útoky na Zelenského a Maljuka, nezverejnili. Ruská FSB poverila ukrajinských plukovníkov UGO nájsť ľudí medzi prezidentovými ochrankármi, ktorí boli pripravení ho „zablokovať“.

Moskva všetko popiera

Moskva plány na zabitie Zelenského poprela. Hovorca prezidenta Dmitrij Peskov povedal, že „informácie, ktoré pochádzajú od SBU, možno len ťažko vnímať ako pravdivé“. Rusko sa nemôže podieľať na príprave atentátu na ukrajinského prezidenta Zelenského, pretože je legitímnou hlavou štátu a je chránený medzinárodným právom. Povedal ruský vojenský politológ Oleg Ivannikov v rozhovore pre URA.RU. „Do 20. mája môže byť Zelenskyj o svojom osude absolútne pokojný, keďže ide o legitímneho prezidenta (hlavy štátov sú pod medzinárodnou ochranou). Rusko nikdy nespácha medzinárodné zločiny. Ruská federácia mala viac ako raz príležitosť zlikvidovať Zelenského...  Ale Rusko má medzinárodné záväzky, ktoré bude striktne plniť. Kyjevský režim potrebuje informačný dôvod, aby zakryl svoje porážky v zóne špeciálnych operácií, problémy v ekonomike a mnohé verejné otázky súvisiace s mobilizáciou, ktoré v súčasnosti znepokojujú ukrajinskú spoločnosť, tvrdí Oleg Ivannikov. 

Je to všetko pravda?

Ťažko povedať, nakoľko spoľahlivá je vyšetrovacia verzia, že zadržaní pripravovali pokus o atentát na Zelenského a ďalšie osoby. Zatiaľ nie je predložených veľa dôkazov. Ale ak je to naozaj tak a ruské špeciálne služby dokázali naverbovať vysokých dôstojníkov riaditeľstva štátnej bezpečnosti s cieľom zabiť prezidenta, tak je to mimoriadne alarmujúca výzva pre najvyššie vojensko-politické vedenie krajiny, ktoré naznačuje, že na Zelenského sa poľuje a Moskva sa týmto smerom už posunula poriadne ďaleko. Ktovie, akí ďalší naverbovaní „plukovníci“ sú v špeciálnych službách, uzatvára strana.ua.

Rusko spustilo MASÍVNY RAKETOVÝ ÚTOK na Ukrajinu (FOTO)
Ruské ozbrojené sily uskutočnili skupinový úder, ktorý výrazne znížil schopnosti ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu. Ruské sily spustili v stredu nočnú paľbu viac ako 50 riadených striel a výbušných bezpilotných lietadiel na ukrajinskú... Čítať ďalej
08 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik