Rusko spustilo MASÍVNY RAKETOVÝ ÚTOK na Ukrajinu (FOTO)
08 | 05 | 2024 I Diana Zaťková

Ruské ozbrojené sily uskutočnili skupinový úder, ktorý výrazne znížil schopnosti ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu. Ruské sily spustili v stredu nočnú paľbu viac ako 50 riadených striel a výbušných bezpilotných lietadiel na ukrajinskú rozvodnú sieť, pričom sa zamerali na širokú oblasť. Akciu prezident Volodymyr Zelenskyj nazval „masívnym“ útokom, píše Breitbart News.

Bombardovanie zasiahlo ciele v siedmich ukrajinských regiónoch vrátane oblasti Kyjeva a častí juhu a západu, pričom poškodilo domy a železničnú sieť krajiny, informovali ukrajinské úrady.

Ruské jednotky spustili skupinový útok na podniky vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny a výrazne znížili jeho spôsobilosti, uvádza správa ruského ministerstva obrany. „Ozbrojené sily dnes ráno uskutočnili skupinový úder vysoko presnými námornými a vzdušnými zbraňami dlhého doletu, aerobalistickým hypersonickým raketovým systémom Kinzhal, ako aj bezpilotnými lietadlami proti energetickým zariadeniam, ako aj podnikom vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny,“ uviedol rezort.
Viacúčelové stíhačky MiG-31 s hypersonickými raketami Kinzhal. Archívna fotografia
Reakcia na pokusy kyjevského režimu

Bola to reakcia na pokusy kyjevského režimu poškodiť energetické zariadenia v Rusku. Ruský prezident Vladimir Putin označil útoky za odvetu za ukrajinské diaľkové útoky na ruské ropné rafinérie. Deň predtým ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali ropný sklad v Lugansku. Podľa šéfa LPR Leonida Pasechnika bolo zranených päť zamestnancov podniku. Spresnil, že úder vykonali americké operačno-taktické rakety ATACMS.

Okrem toho sa koncom apríla Ukrajinci pokúsili zaútočiť na ropný sklad Lyudinovo v regióne Kaluga, ale nedošlo k žiadnym obetiam ani ničeniu. Deň predtým sa ropná rafinéria v Slavjansku na Kubáňe ocitla pod paľbou, na jej území vypukol požiar a závod teraz dočasne prerušil prevádzku. Celkovo v noci na 27. apríla ruské systémy protivzdušnej obrany potlačili nad Krasnodarským územím desať ukrajinských bezpilotných lietadiel, informuje agentúra Ria Novosti.
Príde veľká ruská ofenzíva?

Ako uviedlo ruské ministerstvo obrany, boli zasiahnuté všetky určené nepriateľské ciele. Dnešný útok navyše výrazne znížil schopnosť Ukrajiny vyrábať vojenské produkty, ako aj presúvať západné zbrane a vybavenie na líniu bojového kontaktu, zdôraznilo ministerstvo.

Ruské bombardovanie, aj keď časté, sa v posledných týždňoch stalo menej pravidelným a ukrajinskí predstavitelia majú podozrenie, že Moskva hromadí zdroje pred veľkou ofenzívou na bojisku, ktorá by mohla prísť v priebehu niekoľkých týždňov.

Ruské zisky

Tisíckilometrová frontová línia sa od prvých mesiacov vojny len málo zmenila, no Rusko v poslednom čase dosiahlo  stabilné zisky, keďže Ukrajina bojuje s nedostatkom pracovnej sily a nedostatkom zbraní.

Národný prevádzkovateľ elektrickej siete Ukrenergo uviedol, že zasiahnuté boli zariadenia v regiónoch Vinnyc, Záporoží, Kirovohrad, Poltava a Ivano-Frankivsk.

Podľa regionálneho guvernéra Maksyma Kozyckého boli zasiahnuté dve energetické zariadenia v regióne Ľvov, ktorý sa nachádza na ďalekom západe krajiny a je vzdialený od frontových línií bojov.

DTEK, najväčší súkromný dodávateľ energie na Ukrajine, uviedol, že útok „vážne poškodil“ zariadenia v troch z jeho tepelných elektrární.

Rusko cez noc odpálilo 55 rakiet a 21 bezpilotných lietadiel Shahed, informovalo ukrajinské letectvo. Protivzdušná obrana zostrelila 39 rakiet a 20 bezpilotných lietadiel, uviedol veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleshchuk.

Ruské sily tiež poškodili budovu železničnej stanice a vlakové trate v Chersone, uviedol národný železničný operátor Ukrzaliznytsia.

LETECKÝ POPLACH NA CELEJ UKRAJINE! K výbuchom došlo i v Kyjeve
Na pozadí varovania pred náletom v celej krajine došlo k výbuchom v Kyjeve, Ivano-Frankivsku a Ľvovskej oblasti, ako aj v meste Kremenčug v regióne Poltava na Ukrajine, informovali miestne televízne kanály. Ukrajinská televízia TSN informovala o... Čítať ďalej
08 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik