SNS: Sme za to, aby kultúra spájala a pomáhala
08 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

časťou slovenskej delegácie v Azerbajdžane bol aj štátny tajomník Ministerstva kultúry SR a podpredseda SNS Mário Maruška. Ten sa zúčastnil na prestížnom medzinárodnom fóre pre medzikultúrny dialóg v Baku, v Azerbajdžane. Slovenská národná strana na svojej stránke na Facebooku informuje o jeho oficiálnom vystúpení.

Slovenský premiér je v Azerbajdžane od pondelka (6. 5.) na oficiálnej návšteve, do vlasti sa vrátil  v utorok večer. Ide o jeho prvú zahraničnú cestu do krajiny mimo EÚ, ktorej cieľom je podpora slovenskej ekonomiky a rozvoj bilaterálnych vzťahov so štátmi, ktoré majú vysoký ekonomický potenciál. Súčasťou delegácie sú aj ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD), minister zahraničných vecí Juraj Blanár, minister obrany Robert Kaliňák (obidvaja Smer-SD), misia slovenských podnikateľov z rôznych oblastí, ale aj štátny tajomník MK SR Maruška.

Nie len plyn, či zbrojárstvo

„Myšlienka dovozu plynu z Azerbajdžanu cez kontaktný bod na rusko-ukrajinskej hranici, s využitím ukrajinskej infraštruktúry a potom slovenskej infraštruktúry v objeme až do 20 miliárd metrov kubických, musí byť pre každého zaujímavá," zhodnotil počas návštevy premíér Fico.

V súvislosti so stretnutím na najvyššej úrovni podpísali v Baku predstavitelia obidvoch krajín viaceré dokumenty. Išlo o Spoločnú deklaráciu o vytvorení strategického partnerstva medzi SR a Azerbajdžanom, Dohodu o spolupráci v oblasti obrany či Memorandum o porozumení o vojensko-technickej spolupráci.

Premiér: Rozvoju vzájomnej spolupráce medzi SR a Azerbajdžanom nič nebráni
Rozvoju vzájomného obchodu medzi Slovenskom a Azerbajdžanom, ktorý je v súčasnosti veľmi nízky na úrovni iba 79 miliónov eur, nič nebráni. Veľký potenciál je v oblasti energetiky, zbrojárstva, ale aj ďalšej vzájomnej spolupráce firiem z obidvoch... Čítať ďalej
07 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Kultúra

Vo svojom oficiálnom vystúpení a počas rokovaní Maruška zdôraznil pripravenosť Slovenska, jeho kultúrnych obcí, a diplomacie na ďalší rozvoj spolupráce medzi Slovenskom a Azerbajdžanom. „Medzinárodný kultúrny dialóg má mimoriadny význam pre vzájomné spoznávanie, spoluprácu, rešpekt, ako aj mierové riešenia aktuálnych svetových kríz,“pripomína SNS s tým, že Slovensko je domovom hrdého tradičného a kultúrneho národa, rovnako aj ľudí, ktorí patria do plejády ďalších národov, a národností, ktoré u nás obohacujú kultúrne i spoločenské dianie.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik