Katarína Roth Neveďalová: EÚ je dobrý projekt v zlých rukách (VIDEO)
08 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Prvýkrát bola Katarína Roth Neveďalová (Smer-SSD) do EP zvolená, keď mala 26 rokov. Dnes hovorí, že neverila, že do EP bude treba navracať zdravý rozum. Dnes tam pred politickými riešeniami panuje aktivizmus, čo je pre ňu veľmi nepochopiteľné. Aj o tom hovorila kandidátka pre ďalšie volebné obdobie Katarína Roth Neveďalová v relácii Diskusie na palete.

Neveďalová vysvetľuje, kde sa v EP vzal aktivizmus, pričom od nového zloženia očakáva viac zdravého rozumu a uvažovanie aj nad dôsledkami toho, čo EP schváli. A to sa týka aj green dealu, ktorého majú aktivisti plné reči, no prekážkou je práve ich životný štýl. K voľbám by sme mali ísť aj preto, lebo politika EÚ sa nás týka stále viac. Ako príklad uviedla nariadenia týkajúce sa spotrebiteľských práv. O Európskej únii hovorí, ako o dobrom projekte v zlých rukách.

Aktivizmus v politike

Neveďalová hovorí, že aktivizmus sa okrem iného prejavuje aj v rámci ideológie green dealu.

„Nemáme zdravý rozum, máme aktivistov, pretože to je populárne. Aktivizmus vznikol rýchlou dobou, ktorú žijeme. Všetci dnes chcú veľmi rýchle odpovede, nečítame skutočné noviny, čítame rýchle články, čítame facebookové statusy. Tam vzniklo to, že ľudia, ktorí sú za aktívnymi heslami sa presadili aj do politiky. Aj politické strany strácajú ľudí, ktorí vedia posunúť nejakú myšlienku, všetko sa zrýchľuje, aj politické strany na svoje kandidátky nabrali rôznych aktivistov,“konštatuje Roth Neveďalová, ktorá ako slovenský príklad takýchto aktivistov uvádza PS.

ŠKANDALÓZNE ODHALENIE: Je Šimečka AGENT CUDZÍCH MOCNOSTÍ? (VIDEO)
Neuveríte, na čo Blaha narazil! Kandidát vo voľbách do Európskeho parlamentu a podpredseda NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SSD) neskrýva prekvapenie – objavil dôkaz toho, že mladý študent Michal Šimečka „písal podvratné manuály na majdany a štátne... Čítať ďalej
06 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Ambície

Roth Neveďalová si v ďalšom volebnom období kladie za cieľ, prispieť k zlepšeniu života občanov a zvýšeniu pracovných príležitostí podporou slovenského priemyslu a poľnohospodárov.

„Ľudia sa ma pýtajú, koľko návrhov zákonov som predložila, no odpovedám, že som neurobila ani jeden, pretože v EP to funguje inak, tam zákony navrhuje Európska komisia, nie poslanci. Sú tam ľudia, ktorí v bruselskej bubline žijú príliš dlho a ovládajú to úradníci, ktorí sú tam mnohí dekády,“objasňuje Neveďalová s tým, že bruselské inštitúcie sú svet sám o sebe. Poslanci by však mali byť tí, ktorí vidia dopady a vedia veci upraviť tak, aby boli prospešné pre každého.

Po voľbách v júni očakáva, že v novom zložení EP by sa mali posilniť extrémnejšie šasti politického spektra, čo by mohlo spomaliť integráciu a tiež nezmyselné rozhodnutia bez úvah o dôsledkoch.

Green dealová pretvárka

Neveďalovej prekáža fakt, že hoci aktivisti rozprávajú o minimalizácii uhlíkovej stopy, svojim životným štýlom ju vlastne zväčšujú.

„Každý chceme dýchať čistý vzduch, mať čistú pitnú vodu, čo na Slovensku hocikde máme a nie je to v celej EÚ, ale tie veci, ktoré prijímame, sú stále rýchlejšie a rýchlejšie. Treba to spomaliť, zamyslieť sa nad dopadmi a najskôr splniť to, čo aktuálne potrebujeme,“ myslí si europoslankyňa s tým, že Európska únia má na bežný život Slovákov ďaleko väčší vplyv, ako keď bola po prvýkrát zvolená.

Skutočne sa nás EÚ tak týka?

Roth Neveďalová vníma fakt, že aj Slováci si to uvedomujú, keďže aj v médiách sa viac hovorí o vplyve EÚ na mnohé oblasti nášho života.

„My ako poslanci v tej propagácii nemôžeme urobiť príliš veľa, ale to, že sa o tých zahranično-politických témach hovorí viac podporuje väčšiu účasť vo voľbách. Teraz sme schválili právo na opravu, čo súvisí s recykláciou, že budeme výrobky viac opravovať, budeme nútiť výrobcov, aby mysleli na náhradné diely,“ vysvetľuje europoslankyňa, podľa ktorej EÚ objavila niečo, čo sme tu poznali za čias socializmu.

Dobrý projekt

Hovorí tiež, že EÚ je dobrý projekt, ktorý riadia nesprávni ľudia na čele s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Spomenula kauzu Pfizergate s dvojakým metrom – svoje prešľapy Brusel prehliada, no za problémy v členských krajinách je prísny. "Ak tam nebola korupcia, nech to vysvetlí," hovorí europoslankyňa na margo zahmlievania ohľadom Pfizeru.

Rovnako je presvedčená, že treba nahradiť slovenských progresívno-liberálnych europoslancov, ktorí “kydajú” na vlastný štát.

Minister Takáč: FICO VIE, ČO ROBÍ! Rozkol v koalícii nehrozí
Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SSD) bol tri a pol roka opozičným politikom. Má teda v živej pamäti turbulentné vzťahy, ktorými prechádzala vtedajšia vládna koalícia pod vedením Matovičovho OĽaNO. Súčasnej opozícii preto odkazuje,... Čítať ďalej
06 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik