Ukrajinská armáda lazarov: RAKOVINA, TUBERA, HIV? NEVADÍ, HOR SA DO VOJNY! Rusi vraj tieto problémy nemajú
06 | 05 | 2024 I Diana Zaťková

Ukrajina hľadá vojakov na vojnu s Ruskom kde môže. Nielen v zahraničí, ale aj medzi chorými. Podľa nových tabuliek budú vojenskej služby, aspoň v obmedzenej miere, schopní všetci, ktorých choroba príliš neobmedzuje. Napríklad pacienti s kompenzovaným HIV, vyliečenou rakovinou či tuberkulózou, žltačkou, očnými vadami a množstvom ďalších chorôb, ktoré by normálne znamenali, že armáda o takých ľudí nebude mať záujem. Aj ľahko mentálne retardovaní budú schopní služby v podporných rolách. Rusi také problémy nemajú, naopak zostavili novú operačnú skupinu, informujú české Parlamentní Listy.

 

Veľmi diskutovaným následkom zmeny ukrajinského mobilizačného zákona je koniec poskytovania konzulárnych služieb pre Ukrajincov v zahraničí. Cieľom je získať ďalších vojakov, ktorých má podľa vojenských analytikov Ukrajina vážny nedostatok. Preto sa koniec koncov znižoval odvodový vek na 25 rokov.

Lenže nejde len o mladých a mužov v zahraničí. Ani niektorí chorí sa teraz odvodom nevyhnú. Nové tabuľky, uverejnené na stránkach ukrajinského parlamentu, ukazujú, kto je novo schopný služby a kto je jej schopný v podporných rolách.

Armáda lazarov?

Ide napríklad o ľudí s vyliečenou tuberkulózou, ktorí môžu slúžiť u podporných jednotiek, pri tréningu, ako stráže v tyle, u zdravotníkov, vo vojenskej logistike, u radistov a iných nebojových jednotkách. Tí, ktorí majú po tuberkulóze len malé následky, sú schopní služby. Do služby chce Ukrajina povolať aj ľudí so žltačkou typu B, a to tých, ktorí majú chronickú hepatitídu so stredne ťažkými prejavmi do podporných rolí a tých, ktorým sa neprejavuje alebo skoro neprejavuje aj do bojových rolí. Rovnako tak sú na tom pacienti s HIV, iba ťažká forma choroby bez kompenzácie znamená, že sa vyhnú odvodom.

Pre podporné role sú podľa tejto zmeny vhodní aj tí, ktorým odstránili nádor a u ktorých nádory rastú pomaly. U koho je rakovina v dlhodobej remisii, ten je dokonca uznaný ako schopný služby ako takej. Podobne sú na tom tí, ktorí majú choroby krvi, napr. anémiu. Pokiaľ im choroba príliš nesťažuje život, sú podľa zákona schopní služby, pokiaľ len stredne, sú schopní služby u podporných jednotiek. Rovnako aj cukrovkári.

Zelenskyj si sprivatizoval Boha
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas nedele, kedy pravoslávni kresťania oslavujú Veľkú noc, povedal, že Ukrajinci kľakajú len k modlitbe. V prejave Zelenskyj vyzval, aby sa ľudia modlili za seba navzájom a za vojakov na fronte. Tiež... Čítať ďalej
05 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Odvodom sa nevyhnú ani mentálne postihnutí, teda napríklad tí, ktorí majú demenciu alebo následky po úraze mozgu. Kto má „ľahké prejavy“, je schopný služby u podporných jednotiek. Aj drogovo a alkoholovo závislí sú vraj schopní služby u podporných jednotiek, pokiaľ ich príznaky nie sú veľmi silné. Rovnako tak pacienti s psychózami, napr. schizofréniou, pokiaľ nie sú príliš zasiahnutí. Tabuľka v článku 19 aj priamo spomína, že ľahko mentálne retardovaní môžu slúžiť u podporných jednotiek.

A takto tabuľka pokračuje ďalej a ďalej, cez choroby srdca, očí, pľúc, tráviaceho traktu, pečene atď.

Zdroj: Ukrajinský parlament

Rusi také problémy podľa všetkého nemajú

Ako uvádza analytik Tyler Weaver, minulý týždeň začali Rusi postupovať na celom fronte, so znateľnými, i keď skromnými úspechmi. „V súčasnej dobe Rusi väčšinou robia samostatné prelomy do dlhej frontovej línie a zatiaľ nezačali proces všeobecného zatlačovania frontu alebo sa nepokúsili preraziť a pretrhnúť front a začať manévrovú bitku. Vzhľadom na to si myslím, že možno s istotou povedať, že sa nachádzame v úvodnej fáze ruskej ofenzívy, ktorá nadväzuje na ich snahu vytlačiť ukrajinskú armádu z pevnostnej línie pred Doneckom (a z delostreleckého dosahu civilného obyvateľstva mesta) v priebehu zimy a rozvíja ju,“ hovorí.

Podľa neho skoro určite nejde o hlavný ruský úder. „Zrejme sledujeme operáciu, ktorá má za úlohu zastaviť ukrajinskú armádu na jednom mieste, prinútiť ich použiť všetky zostávajúce rezervy než padne kladivo na nákovu,“ odhaduje.

Pripomína, že Rusko má novú operačnú skupinu N, ktorá zatiaľ sedí ticho na severovýchode frontu. „Nevideli sme ani veľmi silné raketové údery, ktoré by predchádzali hlavnej ofenzíve, hoci vzhľadom na správy o zhruba 40 bombardéroch, ktoré začiatkom tohto týždňa vzlietli do vzduchu bez sprievodného úderu, je možné, že Rusi na ňu vykonali generálnu skúšku. A rozhodne sme nevideli to, čo by podľa mňa bolo najväčším indikátorom, že ide do tuhého – ruské výsadky s cieľom obsadiť kľúčové body za ukrajinskými líniami, ako bola otváracia operácia vojny na letisku Hostomel,“ nadhadzuje, čo by ho presvedčilo, že začína hlavné ofenzíva.
ZAMETAJÚ CELÝ FRONT! Ruské ozbrojené sily ovládli Ocheretino
"Jednotky skupiny Stred ruských ozbrojených síl v dôsledku aktívnych akcií úplne oslobodili obec Ocheretino v Doneckej ľudovej republike (DĽR), zlepšili taktickú situáciu a porazili formácie 24. a 115. mechanizovanej brigády. ozbrojených síl... Čítať ďalej
06 | 05 | 2024 | Ivan Brožík
 
Podotýka tiež, že na rozdiel od ukrajinskej ofenzívy, kde bolo v podstate jasné, kam zaútočia, tak Rusi svoje úmysly dobre skrývajú.

Tiež varoval čitateľov, aby si nezvykali. To, že vojna bola posledný rok a pol dosť statická neznamená, že nemôže byť o chvíľu veľmi dynamická. "V skutočnosti môže byť taký náhly zlom a šok presne tým, na čo Rusi spoliehajú, aby zabránili akýmkoľvek pokusom NATO o intervenciu," odhadol.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik