V Španej Doline v sobotu otvárajú letnú turistickú sezónu
04 | 05 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

V Španej Doline v okrese Banská Bystrica v sobotu otvoria tohtoročnú letnú sezónu. Návštevníci, ktorí sa rozhodnú starobylú banícku obec v tento deň navštíviť, môžu od 9.00 h absolvovať prehliadku viacerých turistických atrakcií a historických pamiatok.

Starostka obce Martina Wilhelmerová pre TASR uviedla, že turisti môžu nazrieť do Múzea medi, kde sa prostredníctvom prednášky dozvedia, čo sa v Španej Doline ťažilo, a spoznajú aj históriu obce.

Počas troch vstupov budú mať možnosť prejsť spolu so sprievodcom Banským prekopom, ktorý ich dovedie až do zaniknutej osady Piesky, kde sa nachádza voľne prístupná kaplnka a cintorín s liatinovými krížmi. Podzemný tunel má podľa starostky dĺžku 1,6 kilometra, pred vstupom dostanú turisti prilbu s osvetlením.

Návštevníci takisto môžu absolvovať prehliadku Kostola Premenenia Pána, kde sa nachádza barokový organ z roku 1751, ktorý postavil Martin Podkonický, jeden z najvýznamnejších organárov neskorého baroka na Slovensku.

V historickej škole prof. Jozefa Mistríka si zase môžu vyskúšať, ako sa kedysi písalo v škole, a to husacím perom alebo kriedou. "V penzióne Klopačka je výstava paličkovej čipky, ktorá je typická pre Španiu Dolinu," dodala Wilhelmerová.

Kolíková prichytená pri ďalšom KLAMSTVE! Alebo ukazuje hĺbku svojho PRÁVNEHO BEZVEDOMIA? (VIDEO)
Hlavná opozičná poslankyňa, právna expertka Sasky a dokonca aj bývalá ministerka spravodlivosti dokazuje svoje mentálne kvality na úrovni škôlkárky. "Je nepochybné, že Kolíková zneužila svoje postavenie šéfky výboru NR SR pre kontrolu SIS a... Čítať ďalej
04 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik