Politici si pripomínajú 105. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika
04 | 05 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Generál Milan Rastislav Štefánik vynikal zdravým sebavedomím a odvahou čeliť výzvam. Je vzorom pri boji za slobodu a demokraciu. Viacerí politici a politické strany sa na tom zhodli pri príležitosti pamätného dňa 105. výročia Štefánikovho tragického úmrtia.

Štefánik bol podľa podpredsedu koaličného Smeru-SD a ministra financií Ladislava Kamenického nielen úspešným štátnikom, ale aj diplomatom, vedcom, astronómom a cestovateľom. "Pre mňa je Štefánik jednou z najväčších inšpirácií, nielen v umení, ale aj v práci," zdôraznil na sociálnej sieti. Poukázal tiež na to, že uplynulo 100 rokov od položenia základného kameňa mohyly na Bradle, kde je Štefánik pochovaný.

"Prešiel celý svet, no nikdy nezabudol na svoj rodný kraj i celý národ, ktorému vydobyl to najdôležitejšie v podobe vlastného štátu. Večná mu česť a sláva! Nikdy nezabudneme," uviedla koaličná strana Hlas-SD na sociálnej sieti. Podpredsedníčka Hlasu-SD a ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková doplnila, že Štefánikova vízia a odhodlanie nám pripomínajú, aké dôležité je mať odvahu čeliť výzvam a zasvätiť život službe druhým. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vyzdvihol Štefánikove zásady vlastenectva, demokracie a humanizmu.

Podľa opozičného KDH by sme sa na Štefánika nemali pozerať s nostalgiou. "Prajme si, aby po jeho vzore vyrástol na Slovensku podobný politik európskeho formátu," povedal líder kresťanských demokratov Milan Majerský. Hnutie poukázalo aj na Štefánikovu pracovitosť, odvahu, zdravé sebavedomie, vizionárstvo, noblesu či európsky rozmer ako politika.

MZVEZ: Štefánik bol jedným zo zakladateľov česko-slovenskej diplomacie

Význam odkazu generála Milana Rastislava Štefánika spočíva nielen v skutočnosti, že bol jedným zo zakladateľov spoločného štátu Slovákov a Čechov, ale aj v tom, že sa svojou osobnosťou a inteligenciou stal jedným zo zakladateľov česko-slovenskej diplomacie. Uviedli to z komunikačného odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Milan Rastislav Štefánik pôsobil na rôznych miestach sveta, avšak stále zostával pevne zviazaný so svojou krajinou. Až do svojej tragickej smrti zostal hrdým Slovákom," zdôraznil šéf slovenského rezortu diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD).

Poukázal na Štefánikovu odvahu a odhodlanie, ktoré by mali inšpirovať aj v súčasnosti. "Žijeme v spoločenstve európskych národov, ktoré je plné rozmanitosti. Musí však byť i priestorom národnej suverenity a zároveň miestom, kde sa vieme spojiť a podporiť," podotkol Blanár.

AKTUALIZOVANÉ Šimečka predstavil plán: TAKTO PORAZÍME FICA!
Za predsedu Progresívneho Slovenska (PS) snem hnutia v Košiciach v sobotu opätovne zvolil Michala Šimečku. A ten má jasný plán: PS musí vyhrať eurovoľby! Keď už nič iné... Slováci, dovolíte mu to? Vo voľbách nemal protikandidáta. Podporu mu... Čítať ďalej
04 | 05 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v obci Košariská. Bol úspešný v mnohých oblastiach, ako sú astronómia, veda, letecký priemysel a politika. Zaslúžil sa o formovanie česko-slovenského zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny a bol kľúčovou osobou pri založení Česko-Slovenska. Jeho dedičstvo je dôležitou súčasťou slovenskej histórie a kultúry.

Zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy. Spolu s talianskymi letcami je pochovaný na mohyle na vrchu Bradlo, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik