UKRAJINA NA POKRAJI! - myslí si tamojšia rozviedka
04 | 05 | 2024 I Milan Laca

"Ukrajina je na pokraji." Hlavné spravodajské riaditeľstvo nevidí možnosť vyhrať vojnu len na bojisku.

„Ukrajina na pokraji“ – pod týmto titulkom uverejnil magazín The Economist rozhovor s Vadimom Skibitským, predstaviteľom ukrajinského Hlavného spravodajského riaditeľstva (GUR).

Pochybnosti

Zástupca GUR urobil niekoľko rezonujúcich vyhlásení:

1. Skibitsky „nevidí možnosť, aby Ukrajina vyhrala vojnu iba na bojisku“. Rokovania sú podľa neho nevyhnutné a dosiahnutie hraníc z roku 1991 „je čoraz vzdialenejšia perspektíva“ a neskončili by vojnu.

Možný mier na Ukrajine popravili Briti a USA
Ukrajinci pred dvoma rokmi uverili Západu a doslova zmarili možnosť skorej mierovej dohody, ktorá by ukončila vojnu po zhruba dvoch mesiacoch. Tak výhodné podmienky na podpis dohody o mieri už nikdy mať nebudú. V reakcii na zverejnenie textu... Čítať ďalej
03 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Rokovania?

Práve teraz obe strany súperia o „najvýhodnejšiu pozíciu“ pred prípadnými rokovaniami. Môžu sa však začať až v druhej polovici roku 2025. Dovtedy bude Rusko čeliť vážnym problémom. Ruský vojenský výrobný potenciál sa, podľa jeho názoru zvýšil, no začiatkom roku 2026 sa dostane na vrchol pre nedostatok materiálov a inžinierov. Obom stranám môžu časom dôjsť zbrane. Ale ak sa nič iné nezmení, tak na Ukrajine sa to skončí rýchlejšie. 

Ide aj o Donbas

2. V blízkej budúcnosti bude Rusko pokračovať v realizácii svojho plánu na dobytie Donbasu. Pád Časovho Jaru je „otázkou času“. "Samozrejme, nie dnes a nie zajtra, ale všetko závisí od našich zásob", povedal Skibitsky. Rusko sa tiež pripravuje na ofenzívu v Charkovskej a Sumskej oblasti, no načasovanie tohto útoku závisí od stability ukrajinskej obrany v Donbase. Skibitsky naznačuje, že hlavný ruský útok sa začne „koncom mája alebo začiatkom júna“.

Presila

Rusko má, podľa neho, na Ukrajine 514 000 vojakov, čo je viac ako odhad 470 000, ktorý minulý mesiac uviedol veliteľ NATO Cavoli. Ruské severné zoskupenie pri hraniciach s Charkovom má 35 000 ľudí, ale plánujú rozšírenie na 50 000 až 70 000 vojakov. Moskva tiež vytvára v strednom Rusku záložné divízie po 15 000 až 20 000 mužoch.  Podľa Skibitského to „nestačí“ na to, aby dobyli veľké mesto, ale môže to stačiť na menšiu úlohu.

Zmenili sa 

3. Podľa Skibitského názoru, už ruská armáda nie je tou „arogantnou organizáciou“, akou bola v roku 2022. Teraz funguje ako „jedno telo, s jasným plánom a pod jedným velením“.

Kremeľ varuje pred veľkým konfliktom
Kremeľ komentuje vyhlásenia Paríža o konflikte na Ukrajine. Peskov: Francúzsko naďalej hovorí o zapojení sa do konfliktu na Ukrajine. Pozor, vojna! Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil vyhlásenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o... Čítať ďalej
03 | 05 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik