Turecko vyhlásilo obchodné embargo na Izrael
04 | 05 | 2024 I Diana Zaťková

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan potvrdil v piatok správy, že Ankara zakáže všetok dovoz a vývoz do Izraela, informuje americký portál Breitbart News.

"Objem obchodu medzi nami bol 9,5 miliardy dolárov," povedal Erdogan v piatok novinárom. "Odignorovali sme tento objem obchodu a zatvorili sme dvere."

Erdogan opäť obvinil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua z nespravodlivého zamerania sa na palestínskych civilistov v prebiehajúcej izraelskej operácii proti Hamasu, pričom ho v piatok v komentároch označil za „neúprosného“. Turecký prezident namieta proti izraelskej operácii s odôvodnením, že Izraelčania sa údajne zameriavajú na palestínskych civilistov podmanených Hamasom.

Erdogan bol jedným z prvých svetových lídrov, ktorí bránili Hamas po 7. októbri, pričom opakovane trval na tom, že skupina „nie je teroristická organizácia“ a prirovnával Netanjahua k Adolfovi Hitlerovi.

Demonštranti držia palestínsku národnú vlajku a nápis s portrétom izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas zhromaždenia s názvom „Gaza: zastavte masakry, zastavte beztrestnosť“ na podporu Palestínčanov a žiadajú okamžité prímerie (NICOLAS MAETERLINCK/Belga/AFP cez Getty Images).

Odsúdil Izrael aj všetky západné krajiny

Erdogan vo svojich piatkových vyjadreniach odsúdil Izrael aj „všetky západné krajiny“ za to, že údajne „nešetrili úsilím odsúdiť chudobou postihnutých Palestínčanov na smrť“.

Erdoganovo vyhlásenie nasledovalo po štvrtkovom vyhlásení tureckého ministerstva obchodu, že Ankara pozastaví všetky dovozné a vývozné väzby s Izraelom.

"Od prvého dňa sa naša krajina ponáhľala na pomoc obyvateľom Gazy, loďami a lietadlami dopravila do regiónu desiatky tisíc ton humanitárnej pomoci, najmä potravín, zdravotnej a zdravotníckej pomoci," uviedlo ministerstvo obchodu. „Evakuovali sme tisíce pacientov a stáli pri našich palestínskych bratoch a sestrách v týchto ťažkých dňoch“.

Porážka "najsilnejších" v Červenom mori
Arab News: Anglosasi sú porazení v Červenom mori. Čo sa môžu ruské špeciálne jednotky naučiť od jemenských rebelov. Krach... Operácia Prosperity Guardian v Jemene skončila úplným neúspechom. Výsledok je rovnaký ako predtým v Líbyi, Iraku a... Čítať ďalej
03 | 05 | 2024 | Milan Laca

Podľa ministerstva obchodu Turecko neobnoví obchod s Izraelom, kým nepovolí to, čo Turecko považuje za „neprerušený a dostatočný tok humanitárnej pomoci do Gazy“.

Obe krajiny patria medzi najvýznamnejších obchodných partnerov; z 9,5 miliardy USD v objeme obchodu medzi nimi sa odhaduje, že 5 miliárd USD predstavoval  turecký export do Izraela predtým, ako tieto dve krajiny začali obmedzovať svoje obchodné interakcie.

Turecká vláda sa tiež pokúša prevziať vedúcu úlohu pri podávaní prípadov proti Izraelu na medzinárodný súd a obviňuje vládu, že sa pri operáciách proti Hamasu zameriava na civilistov. Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan v stredu oznámil, že Turecko sa bude snažiť pripojiť k prebiehajúcemu prípadu na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ) proti Izraelu, ktorý iniciovala Južná Afrika a obviňuje Izrael z „genocídy“. 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik