ŠIMEČKOVI DOCHÁDZAJÚ POLENÁ, POMÔŽTE!
04 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

Chlapec zostane čoskoro sám. Sám, ako v plote kôl. Ako Milouš Jakeš. Ako predseda samoľúbo a samozvane "najsilnejšej strany", ktorý - skončí skôr či neskôr, po inovovaných Jakešových metódach ako v plote kôl. Prvá ho opustí Zuzana. A bude iba rád, ak mu nebude neskôr aj konkurovať.

Postupne ho budú opúšťať ďalší, ktorým dôjde, že polčas obdobia medzi voľbami sa blíži a z volebného programu vodca ich strany nielenže nič nesplnil, ale sa ani nepokúšal nič splniť. A dochádzajú mu už aj polená, ktoré hádže pod nohy každému, komu vládze. Preto kričí: "„Hodíme im pod nohy všetky polená, ktoré nájdeme!“ nešpecifikuje komu. Tomu sa vraví alibizmus. "Im". Smrteľní nepriatelia Šimečku sú "oni". "Nesmú mať (oni) všetko". Nemá ani toľko odvahy, aby tých "im" a "oni" pomenoval. Že by až taký strach?  Aj to bola jedna z Jakešových metód, aj to bol dôvod, prečo ho zatratili vlastní straníci.Šimečka nie je vlastne po stránke intelektuálnych zdatností nič iné ako Matovič. Alebo Naď. Alebo Grohling. "Oné" môžete zabaliť do akéhokoľvek pozlátka, "oným" v ňom vždy zostane. A kým sa obal nerozbalí, až tak to nesmrdí, ako pri spomínaných pánoch.

Fracek je synonymum pre odrastené dieťa

Fracek nemusí mať len pätnásť, tridsať či viac rokov. Fracek môže mať pokojne aj po štyridsiatke. Alebo, tak isto pokojne, tesne pred ňou. Fracek je prehnane sebavedomé drzé namyslené a o svojej vždy pravde presvedčené decko. To, čo potrebuje, si fracek nezíska prácou, to si vyvrieska, vyvzdoruje, vyprotestuje, vybojuje na barikádach. Fracka charakterizuje názov Jiráskovho románu "Proti všem". Vyššia úroveň frackovitosti je boj proti samému v sebe. Fracek nepozná pojmy ako pokora, porozumenie, dialóg, nepozná zámeno "my", on existuje iba v rovine "ja". Fracek potrebuje obdiv, dav pod vlastnou tribúnou, v lepšom prípade politickú beatifikáciu a v konečnom dôsledku "nanebovstúpenie". Konštruktívnosť nepozná, svoje "ja" neustále demonštruje deštrukciou.

Šimečkovi už vôbec nejde o vládny program koalície a jeho napĺňanie

Môžeme aj pochybovať, či ho vôbec čítal. Šimečka ani neuznáva výsledky demokratických volieb. Tí, ktorí ich vyhrali, to sú "oni". Ani len náznak nejakej ochoty k spolupráci. To by ho vo vlastných očiach ponížilo oveľa viac, ako sa on sám v spoločnosti ponižuje pred tými "oni".

Fracek potrebuje tribúny, mikrofóny, ozvučenie

Lenin v Smoľnom nad "robotníckou chátrou". Prezieravo sa obklopil persónami, ktoré mu intelektuálne nesiahajú ani po členky - to isté spravil Matovič. Neveriaci si diktátori bez kúska sebavedomia no s nadmierou arogantného jájizmu sa vždy v dejinách obklopili hordou hlupákov bez vlastnej tváre, aparátčickej submisívnej oddanej masy. Tá im zabezpečuje hlasy, ale nikdy im neohrozí stranícku pozíciu. Iba ak tá Zuzana... ale tá je na Slovensku už rovnako nepoužiteľná, ako je nepoužiteľný Šimečka sám. Ona vedela iba citlivo vnímať a on iba polená pod nohy hádzať. Mimochodom, takto formulovaný politický opozičný stranícky program vojde do tých najtemnejších zákutí slovenských dejín. Vojde tam ako príklad nemohúcnosti, politickej hlúposti a neuspešnej manipulatívnosti. Darmo, frackovia potrebujú veľa času, aby dozreli aj mentálne. A niektorým sa to zjavne nepritrafí nikdy. A ešte predsa len k tým polenám - Šimečka má s nimi asi problém, ak ich musí hľadať". S tým by sa mu dalo pomôcť.

Nech je však ako je, - výrok "hodíme im pod nohy všetky polená, ktoré nájdeme!" je na presne tej istej mentálnej, ale aj pseudodemokratickej úrovni, ako to legendárne  Jakešovské "ako kôl v plote".

RTVS vs Slovensko
„Slobodné“ fungovanie a „nezávislosť“ (novinárov a riadiacich pracovníkov) RTVS ako verejnoprávneho média nie je ani vyčlenená ani z neformálnych, ani z formálnych pravidiel, teda činnosti aj s povinnosťami. Nie je ani autonómna bez práva... Čítať ďalej
03 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik