Ruská armáda "zavítala" do afrického Nigeru
03 | 05 | 2024 I Milan Laca

Ruská armáda "zavítala" do afrického Nigeru.

"Ruské sily dorazili na leteckú základňu 101 pred niekoľkými týždňami. Oznámilo americké ministerstvo obrany. Informuje, že vojaci sú na základni vzdušných síl Nigeru, neďaleko medzinárodného letiska hlavného mesta Niamey. V rovnakom čase, 12. apríla, pricestovali do Nigeru ruskí špecialisti, ktorí vycvičia miestnych vojakov v boji proti terorizmu.

Rada Európy zapaľuje rozbušku s názvom Kosovo
" Ako sa v „demokratických“ mozgoch západných lídrov zrodila myšlienka, že by sa formálne neexistujúci štát „Kosovo“ mohol zrazu stať členom Rady Európy (RE)? Zarazene sa pozastavuje nad najnovšími tendenciami v zahraničnej politike RE prezident... Čítať ďalej
03 | 05 | 2024 | Ivan Brožík
Vytlačili ich...
Pokusy USA vyjednať zachovanie svojho kontingentu v Nigeri zlyhali. Po vojenskom prevrate sa vzťahy medzi oboma štátmi zhoršili. V dôsledku toho bol Washington nútený súhlasiť so stiahnutím svojej armády a likvidáciou základne. Na Západe to nazývajú víťazstvom Moskvy. Informovali o tom západné médiá.  Podľa denníka The Washington Post sa očakáva, že africkú krajinu v priebehu niekoľkých mesiacov opustí vyše tisíc amerických vojakov.
Protesty v Nigeri
Zrušili dohodu

V marci tohto roku Niger vypovedal vojenskú dohodu so Spojenými štátmi, ktorá platila od roku 2012, z dôvodu, že bola africkej krajine vnútená „jednostranne v rozpore s ašpiráciami ľudu“. Hovorca vlády, plukovník Amadou Abdraman povedal, že „je vo svojej podstate nespravodlivá“.

Pentagon je v strehu   

Spojené štáty sledujú situáciu s prítomnosťou ruského vojenského personálu na leteckej základni, obsadenej Američanmi v Nigeri. Šéf Pentagonu Lloyd Austin to oznámil v piatok 3. mája na tlačovej konferencii s kolegami z Austrálie, Filipín a Japonska v štáte Havaj. „Rusi sú v samostatnom komplexe a nemajú prístup k americkým silám, ani prístup k nášmu zariadeniu,“ cituje Al-Džazíra šéfa amerického ministerstva. Austin dodal, že momentálne nevidí vážny problém z hľadiska ochrany amerických síl.

Rusi vyhrali! 

24. apríla, noviny The Financial Times informovali, že rozhodnutie Spojených štátov stiahnuť svoje jednotky z Nigeru bolo pre Rusko strategickým víťazstvom.

Oslavy

21. apríla sa na severe Nigeru v meste Agadez zhromaždili stovky obyvateľov proti prítomnosti americkej armády, ktorej vojenská základňa je v tomto meste. Počas demonštrácie rozvinuli desiatky malijských, nigérijských, burkinských a ruských vlajok. Demonštranti niesli obrovský transparent s nápisom: "Toto je Agadez, nie Washington, americká armáda, odíďte." Pochod sa konal dva dni po tom, čo sa Washington rozhodol stiahnuť svoju armádu z Nigeru. Očakáva sa, že v najbližších dňoch do krajiny dorazí americká delegácia, aby skoordinovala detaily ich stiahnutia.

Macrona neprešla chuť bojovať! Robert Fico reaguje!
Macron opäť nevylúčil možnosť vyslania vojakov na Ukrajinu. Premiér Slovenskej republiky Robert Fico reaguje na jeho vyhlásenie. Francúzsky prezident Emmanuel Macron zopakoval svoje februárové vyhlásenie, že Európa by nemala vylúčiť nasadenie... Čítať ďalej
02 | 05 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik