Kremeľ varuje pred veľkým konfliktom
03 | 05 | 2024 I Milan Laca

Kremeľ komentuje vyhlásenia Paríža o konflikte na Ukrajine.

Peskov: Francúzsko naďalej hovorí o zapojení sa do konfliktu na Ukrajine.

Pozor, vojna!
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil vyhlásenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti priameho zásahu do ukrajinského konfliktu za veľmi nebezpečný trend. “Francúzsko, zastúpené hlavou štátu...neustále hovorí o možnosti svojho priameho zapojenia sa do konfliktu okolo Ukrajiny. Toto je veľmi nebezpečný trend“, povedal Peskov. "Vyhlásenie je veľmi dôležité a veľmi nebezpečné".
Vojnové chúťky
Macron v rozhovore pre The Economist povedal, že nevylučuje možnosť vyslania vojakov na Ukrajinu, ak Rusko prerazí frontové línie a takáto požiadavka príde z Kyjeva. Podľa neho, „mnohé krajiny EÚ“ súhlasili s postojom Francúzska o možnom vyslaní vojsk.
Macrona neprešla chuť bojovať! Robert Fico reaguje!
Macron opäť nevylúčil možnosť vyslania vojakov na Ukrajinu. Premiér Slovenskej republiky Robert Fico reaguje na jeho vyhlásenie. Francúzsky prezident Emmanuel Macron zopakoval svoje februárové vyhlásenie, že Európa by nemala vylúčiť nasadenie... Čítať ďalej
02 | 05 | 2024 | Milan Laca
Kremeľ komentuje
Peskov sa vyjadril sa aj k slovám britského ministra zahraničných vecí Davida Camerona o možnosti útokov na Rusko britskými zbraňami. Podľa neho, na Západe, ako celku, dochádza k slovnej eskalácii. "Ide o priamu eskaláciu napätia okolo ukrajinského konfliktu, ktorá môže potenciálne predstavovať nebezpečenstvo pre európsku bezpečnosť, celú európsku bezpečnostnú architektúru," povedal hovorca Kremľa. Zdôraznil, že Moskva v oficiálnych vyhláseniach, ktoré vyvolávajú obavy, zaznamenáva nebezpečnú tendenciu eskalovať napätie.
Macron vysvetľuje... je to inak!

Macron povedal, že Francúzsko neplánuje v blízkej budúcnosti poslať vojakov na Ukrajinu. Zvažuje však možné opatrenia na jej podporu. Vyhlásil to v rozhovore pre český portál Novinky a denník Právo pred návštevou Prahy.

Výhovorky?
“V odpovedi na otázku o vyslaní vojsk som povedal, že nič nie je vylúčené. To neznamená, že uvažujeme o možnosti vyslania francúzskych jednotiek v blízkej budúcnosti. ale otvárame debatu a rozmýšľame, čo všetko sa dá urobiť na podporu Ukrajiny, predovšetkým na ukrajinskom území,“ povedal Macron.
Ministerstvo je opatrné?
O absencii plánov na vyslanie vojakov na Ukrajinu hovoril aj francúzsky minister zahraničných vecí  Stephane Sejournet. 1. marca v rozhlasovej stanici France Inter zdôraznil, že Francúzi neumierajú za Ukrajinu. V ten istý deň však noviny Le Monde, s odvolaním sa na svoje zdroje uviedli, že Paríž skúma možnosť umožniť špeciálnym a iným vojenským jednotkám prekročiť ukrajinskú hranicu, aby pre Rusko predstavovali „strategickú dilemu“. Noviny  vysvetľujú, že francúzska vojenská prítomnosť by mohla „chrániť niektoré územia a obmedziť útoky z Ruska“.
Jadrové chúťky poľského prezidenta
Poľské ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo vyhlásenie prezidenta Dudu o jadrových zbraniach. „Ak sa naši spojenci rozhodnú rozmiestniť jadrové zbrane v rámci jadrového zdieľania aj na našom území, aby posilnili bezpečnosť východného krídla... Čítať ďalej
02 | 05 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik