Juraj Draxler: Nejde len o Ukrajinu, hrá sa na celom svete
03 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Ľavicový politik a bývalý minister školstva Juraj Draxler upozorňuje, že kým západný svet sa sústredí na konflikt na Ukrajine, Rusi sa realizujú na celkom inom kontinente – vytláčajú Američanov a Francúzov zo západnej Afriky. Na Facebooku v statuse upozorňuje, že aktuálne prebrali časť základne v Nigeri, kde má USA ešte stále zhruba tisícku vojakov.

Draxler pripomína, že viaceré africké krajiny sa s Američanmi a Francúzmi už porátali, pričom pozvali Rusov. Američania však určite nepovedali posledné slovo a o to svoje sa určite prihlási aj Čína, ktorej investície sú v Afrike vítané. Lenže proti americkej hegemónii sa začína stavať aj India, či Indonézia. Draxler pripomína, že to nebude až také dramatické, ako sa to snaží prezentovať Moskva, no do úvahy to brať treba.

Napätá situácia v Nigeri

„Vláda Nigeru, ktorá vzišla z nedávneho prevratu, sa Američanov snaží z krajiny čo najskôr odsunúť. Tí odsun aj sľúbili, ale stále ho zdržiavajú.  Teraz dochádza k pomerne napätej situácii, že ruské jednotky stoja tvárou v tvár americkým rivalom, hoci žiadna zo strán zatiaľ nehovorí vyslovene o príprave na ozbrojenú konfrontáciu ohľadom kontroly nad celou základňou (ktorá je dosť rozsiahla). Ruskí vojaci sú v krajine na pozvanie vlády,“popisuje situáciu Draxler s tým, že Američanov nedávno potupne vyhnala miestna vláda aj z Čadu a podobne Mali či Burkina Fasso vyhnali Francúzov. Draxler ale pripomína aj fakt, že viacero afrických lídrov verejne tvrdo kritizuje francúzsku neokoloniálnu politiku.

Hlúposť "Európy" - jej farmári bez hnojív z Ruska skrachujú
Rusofóbi na úradníckych stoličkách v Bruseli nevedia, čo činia. V snahe byť čo najviac ústretoví voči politike USA "čím horšie v Rusku, tým lepšie v Amerike", uvaľujú na obchodovanie s Ruskom tisíce sankcií. Lenže, Rusi sa na nich akurát tak bavia... Čítať ďalej
03 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Dúchajú do pahreby

Pritom Američania podľa Draxlera začali v minulých rokoch pomáhať práve tej kritike neokolonializmu – postavili niekoľko základní. Vraj kvôli boju proti islamistom, no aj tu im práve američania pomohli zosilnieť rovnako, jako trebárs v Líbyi.

„Africké krajiny ale začínajú mať kolonializmu dosť. A všetkého, čo to sprevádza, vrátane typickej rozsiahlej korupcie miestnych klík. Možno novo nastupujúci lídri nebudú v skutočnosti oveľa lepší, ale v tejto chvíli sa zdá, že zväčša majú silnú podporu miestnych obyvateľov. Afričanov posilňuje v snahe o odpor ešte niečo,“píše ďalej Draxler.

Karty mieša Čína

„Tá už roky pomerne masívne na kontinente investuje, zvlášť vo východnej časti.  A tie investície majú dobrú povesť, na rozdiel od financovania západných krajín či Svetovej banky (zaujímavosťou je, že toto uznávajú aj niektoré kritickejšie reportáže amerických médií). Financovanie je pre dané krajiny pomerne výhodné, a Číňania relatívne rýchlo stavajú továrne či infraštruktúru tam, kde to doteraz išlo pomaly,“ dopĺňa obraz situácie v Afrike Draxler.

A súvislosť s Ukrajinou?

„Aj na toto treba pamätať, keď sledujeme situáciu na Ukrajine. Ona je totiž len jedným kamienkom v pomerne veľkej mozaike. Manévre veľmocí, niekedy s veľmi dynamickými dopadmi, sa dejú na všetkých kontinentoch. V Pakistane skorumpovanejšia časť elity drží vo väzení najpopulárnejšieho politika krajiny (I Khan, bývalý premiér), keďže ten chcel mať dobré vzťahy s Ruskom aj Čínou, výhodne pre Pakistan. V Oceánii sa USA neprestávajú vyhrážať miestnym krajinám, aby sa neopovážili spolupracovať s Čínou (po tom, ako nedávno zmluvu o obrannej spolupráci s Čínou uzavreli Šalamúnove ostrovy, americkí predstavitelia dokonca "nevylúčili" možnosť vojenského zásahu),“ pridáva Draxler.

Amerika sa zbláznila! Polícia na študentov SLZNÝM PLYNOM!
Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní použili slzotvorný plyn na protiizraelských demonštrantov. Najprv ich však niekoľko minút varovali, aby opustili kampus University of South Florida (USF), informuje Breitbart News. Videozáznam... Čítať ďalej
01 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Ďalší neposlušní?

„Medzitým ale sebavedomí predstavitelia veľkých ázijských ekonomík (India, Malajzia) v ostatných mesiacoch celkom tvrdo odkazujú západným politikom aj médiám, nech ich láskavo nepoučujú, či majú alebo nemajú spolupracovať s Ruskom a Čínou. Robia to pomerne výrečne, logicky a s poukazovaním na historický kontext. Celý tento vývoj nie je zďaleka taký dramatický, ako ho podávajú moskovskí propagandisti, ale na druhej strane sa nedá poprieť, že sa naozaj tvorí nová štruktúra medzinárodných vzťahov,“ uzatvára Draxler.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik