Možný mier na Ukrajine popravili Briti a USA
03 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

Ukrajinci pred dvoma rokmi uverili Západu a doslova zmarili možnosť skorej mierovej dohody, ktorá by ukončila vojnu po zhruba dvoch mesiacoch. Tak výhodné podmienky na podpis dohody o mieri už nikdy mať nebudú. V reakcii na zverejnenie textu konceptu mierovej zmluvy z jari 2022 sa v tomto zmysle pre parlamentnilisty.cz vyjadril bezpečnostný expert a niekdajší šéf vojenských spravodajcov Andor Šándor. 

Pripomeňme, že nemecký denník Die Welt nedávno zverejnil text mierovej dohody, ktorú pred dvoma rokmi Ukrajina s Ruskom vyjednali. Mier na Ukrajine bol na dosah len dva mesiace po začiatku vojny. Prečo teda vojna trvá už dva roky, keď sa mohla zastaviť po dvoch mesiacoch?

Šialený Johnson si liečil rany z domácich neúspechov

Potvrdzuje to aj generál Šándor: "Nebudeme poznať presnú textáciu toho, čo vtedy Boris Johnson oznámil Zelenskému. Je potrebné povedať, že mal Johnson veľké vnútropolitické problémy s lockdownmi s chlastacími večierkami na Downing Street 10." Dodáva však aj dosť kategorické vyhlásenie: "Nemám dôvod si nemyslieť, že Ukrajinci od rokovaní o mieri odstúpili na základe toho, že im to bolo odporúčané." Zároveň dodáva, že  "paradoxné je, že vtedy Ukrajinci obsah mierovej dohody, ktorý bol v zásade veľmi výhodný pre Rusko a veľmi nevýhodný pre Ukrajinu, prijali."

Je čoraz jasnejšie, že vojna na Ukrajine je vojna "západu" proti Rusku

"Je dosť dôležité, čo mu (Kyjevu) bolo nielen zo strany Veľkej Británie, ale hlavne zo strany USA, sľúbené. Verím, že mierové rokovania uťali Ukrajinci na základe výzvy a sľubov zo Západu, pretože zdrojov je na to veľa." Potvrdzuje túto domnienku generál Šándor. 

Kyjev na čele so Zelenským sa kruto prerátal

"Určite áno. Posledná šanca na diplomatický mier bola, keď boli v lete 2022 Rusi odrazení od Charkova. Vtedy mala na dohody Ukrajina najlepšie podmienky a dokonca to hovoril aj predseda zboru náčelníkov štábov americkej armády generál Milley, že v tom čase to Ukrajina mala urobiť. Dnes sa zdá, že skôr môže Ukrajina prísť o ďalšie územie. Aj ďalšia avizovaná pomoc zo Západu možno na niekoľko mesiacov pomôže, ale čo bude potom? Kto vyberie ďalších 60 miliárd dolárov? Dary a pôžičky na ďalšie stabilizovanie situácie, ktoré povedú len k tomu, že sa bude situácia stabilizovať, nedávajú veľký zmysel. Pokiaľ sa nestane zázrak a neobjavia sa v ukrajinskej armáde státisíce nových, dobre vycvičených a odhodlaných vojakov, možno ťažko očakávať zásadnú zmenu na fronte. Obzvlášť v situácii, keď sa Rusom každý mesiac hlási 30-tisíc dobrovoľníkov do radov ruskej armády na ukrajinskom fronte." Analyzuje situáciu generál Andor Šándor.

Fantasmagórie provojnových politikov

"V hodnotení konfliktu našimi vedúcimi politikmi, ktorí majú tendenciu ľudí s iným názorom (a neznamená to, že ide o ľudí podporujúcich ruskú agresiu) ostrakizovať a nazývať ich ktovie čím, je to aspoň nejaký pokrok." Hovorí generál a spája to s tým, že oslavnú víťaznú rétoriku Ukrajiny už akosi nevzvývajú.  

A ak Ukrajina prehrá, k čomu sa zjavne schyľuje?

Generál Andor Šándor má na túto otázku v rozhovore pre české parlamentnilisty.cz nasledujúcu odpoveď: "Nebude to len porážka Ukrajiny, ale bude to aj porážka Západu, ktorý veľmi politicky a inak nainvestoval do Ukrajiny a tiež ju pred dvoma rokmi možno presvedčil, že je potrebné s Ruskom bojovať, pretože pre nich urobíme všetko, aby vyhrali. Ukazuje sa, že to takto asi nebude. Preto ma zaujíma, ako sa politici vyhovoria, prečo konflikt nedopadol tak, ako sme si všetci priali. Niektorí sme však hovorili, že to tak nemôže dopadnúť. Nie preto, že by sme Ukrajincom víťazstvo nepriali, ale preto, že máme inýa realistickejší pohľad na to, že pomer síl na fronte je výrazne proruský a možnosti nás a Ukrajiny ho zmeniť sú obmedzené. 

UKRAJINCI SÚ ZÚFALÍ! Situácia na fronte je katastrofálna!
Situácia na fronte sa zhoršila, prebiehajú ťažké boje, hovorí Ukrajina a už len tŕpne, kedy sa jarná kampaň naplno rozbehne. Predné línie sa zhoršili a „ťažké boje“ rýchlo pokračujú, povedal vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl, keď zhrnul... Čítať ďalej
30 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik