Hlúposť "Európy" - jej farmári bez hnojív z Ruska skrachujú
03 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

Rusofóbi na úradníckych stoličkách v Bruseli nevedia, čo činia. V snahe byť čo najviac ústretoví voči politike USA "čím horšie v Rusku, tým lepšie v Amerike", uvaľujú na obchodovanie s Ruskom tisíce sankcií. Lenže, Rusi sa na nich akurát tak bavia a na kolená padajú celé sektory európskej ekonomiky, vrátane poľnohospodárstva.

Témou (ne)exportu hnojív z Ruska na polia Európskych poľnohospodárov sa zaoberá web svpressa.ru.

Európa je kriticky závislá na dovoze hnojív z Ruska

Toto vyhlásenie nevyslovil niekto len tak "hocikto", ale jeden z „chemických kráľov“ Starého sveta - Svein Tore Holsether , výkonný riaditeľ nórskej spoločnosti Yara International, ktorá je jedným zo svetových lídrov vo výrobe minerálnych hnojív.

"Európa sa  (podľa neho) z vlastnej neinformovanosti stáva závislou na ruských hnojivách, tak, ako sa to stalo už dávno v prípade plynu. Hnojivá sú nový plyn,“ povedal nórsky podnikateľ .

Rusko odbyt má a zarába na sankciách

Ruskí producenti získavajú nadmerné zisky z vývozu hnojív a európske firmy (okrem nórskych) nie sú schpné ani len pokryť potrebu vo vlastných krajinách. Mnohé začali krachovať, keďže ceny plynu od roku 2022 prudko vzrástli. Prečo asi? Nuž, máme tu sankcie!

Ako prvý padol poľský holding Grupa Azoty, ktorý bol v čase odstávky závodu druhým najväčším výrobcom minerálnych hnojív v EÚ. Potom bielu vlajku vyvesil litovský závod Achema v meste Jonava, ktorý zásoboval celý pobaltský región a prebytok predal Nemecku.

Hlavne že uvaľujeme sankcie

Lenže, európski farmári sankciami svoje polia nepohnoja. Rusko nemá žiadne straty, lebo celú doterajšiu produkciu pre Európu presmerovalo do Číny. A export tým smerom rýchlo rastie.

Dodávky do Európy z Ruska od roku 2022 sa úmerne znižujú, ročne o pätinu objemu z roku 2022..Európa dokuúpuje rozdiel cez čínu, kupuje však stále iba ruské hnojivá, avšak už za oveľa vyššie ceny.

V dôsledku toho európski farmári buď nakupujú menej hnojív, ako je potrebné, alebo pracujú na hranici ziskovosti. Ani jedno, ani druhé na výnose nepridáva.

Ak by však v Európe niekto tvrdil, že ruské hnojivá nie sú na sankčných zoznamoch, potom by si mal uvedomiť, že na nich sú spôsoby platieb.

Okrem toho sa značná časť hnojív do Európy predtým dodávala kamiónmi cez pobaltské štáty, ale teraz tieto krajiny neumožňujú prejazd kamiónmov z Ruska.,“ povedal pre svpressa.ru Igor Prochin.

Európa má iba jediného relevantného výrobcu

Iba Rusko a Nórsko majú vlastný zemný plyn, z ktorého je rentabilné vyrábať dusíkaté, fosfátové a potašové hnojivá v dostatočnom množstve. Preto v celej EÚ zostal iba jeden „vlastný“ výrobca – Yara International.

No nórsky závod z čias, keď Starý svet zásobovalo plynom najmä Rusko, nie je vôbec orientovaný na trh EÚ. Nóri majú viacročné zmluvy so spotrebiteľmi na všetkých kontinentoch okrem Európy. A Yara International nemôže, alebo naozaj nechce, revidovať stratégiu alebo zvýšiť kapacitu rýchlosťou blesku, rozumne veriac, že ​​skôr či neskôr sa Rusko vráti a dlhodobé investície sa budú vracať.

Lenže, to by v Bruseli museli začať uvažovať rozumom...

Zbavili sme sa závislosti od Ruska? Ilúzia?
Ukázalo sa, že Európa prekoná plynovú krízu pomocou politiky a šťastia. Krajiny Európskej únie sa dostali z plynovej energetickej krízy v roku 2022 vďaka politickým opatreniam, dovozu skvapalneného zemného plynu (LNG) a šťastiu, v dôsledku... Čítať ďalej
30 | 04 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik