GLOBSEC si zas otiera nohy o "spurných" Slovákov
03 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

Výsledky prieskumu, ktoré GLOBSEC každoročne vydáva v reporte GLOBSEC Trends, tvrdia, že aj napriek minuloročnému prepadu na Slovensku pretrváva podpora pre EÚ a NATO. "Vnímanie Ruska ako hrozby však klesá a Slováci stále veria dezinformáciám, ktoré šíria domáci aj zahraniční aktéri." píše sa v správe GLOBSECU.

GLOBSEC vydal nový prieskum verejnej mienky, ktorý zachytáva postoje a nálady obyvateľov naprieč deviatimi krajinami strednej a východnej Európy. Vyplýva z neho, že "región si uvedomuje dôležitosť členstva v EÚ a NATO, podporuje vojenskú pomoc Ukrajine a vníma hrozby prichádzajúce zo strany Ruska." Tak znie pochvala militaristicko-propagandistickej organizácie pre submitívnych.

Od koho asi tie názory majú?

Správa o nás konštatuje: "Na Slovensku podpora pre členstvo v EÚ a NATO výrazne stúpla po prudkom prepade v roku 2023, a pri oboch inštitúciách dosahuje približne 70 percent. „Prudký pokles podpory pre EÚ a NATO na Slovensku v roku 2023 bol pravdepodobne spôsobený politickou kampaňou pred parlamentnými voľbami, ktorá sa prakticky viedla od začiatku roka a mnohí politickí predstavitelia v nej využívali EÚ aj NATO na šírenie dezinformácií. Tento rok už tých dezinformácií bolo menej a ľudia sa vrátili k istotám zahraničnej spolupráce so západnými partnermi.“ 

Na polienko, sme proti vyzbrojovaniu vojny

Naopak, v otázke podpory Ukrajiny "sa Slovensko vymyká z trendu v regióne". Informujke GLOBSEC. Podpora členstva Ukrajiny v EÚ a/alebo NATO podľa organizácie u nás za posledné dva roky klesla - zatiaľ čo v roku 2022 si Ukrajinu v západných inštitúciách želalo 40 percent respondentov, tento rok je to len 30 percent - najmenej z regiónu. "V otázke, kto je primárne zodpovedný za vojnu na Ukrajine, si už druhý rok za sebou len 40 percent respondentov na Slovensku myslí, že je to Rusko, 51 percent viní západ alebo Ukrajinu samotnú."

Ovplyvňuje nás vraj pro- Kremeľská propaganda

„Aj napriek tomu, že Slováci neustále dokazujú svoju solidaritu s Ukrajinou činmi, ako napríklad vyzbieraním vyše 4 miliónov EUR na muníciu (To sú dobrí Slováci, pozn.red. HD), väčšina populácie je ovplyvnená pro-Kremeľskými tvrdeniami, ktoré sa snažia podporu pre Ukrajinu podkopať šírením neprávd a manipulatívnych vyjadrení (to sú tí zlí Slováci - pozn.red. HD.),“ dodáva v správe Dominika Hajdu, ktorá Centrum pre demokraciu a odolnosť GLOBSEC vedie.

Vraj túžime po totalite

"V otázke podpory demokracie a kľúčových inštitúcií a hodnôt sa Slováci nezhodujú. Zatiaľ čo drvivá väčšina  - 80 percent - si myslí, že demokratický systém založený na rovnosti, ľudských právach a slobodách,  a podpore vlády práva je pre Slovensko dobrý, 36 percent si myslí to isté o totalitnom systéme bez volieb. Podobné vysoké číslo otvorenosti k totalite sa nameralo len v Čechách a v Rumunsku." Píše sa ďalej v správe GLOBSECU.

Aha ho, zrazu aké aktuálne, zas bol niekto niekde žalovať a vyplakať sa!

Úplnou "náhodou" sa v správe GLOBSECU vyskytujú aj nasledujúce konštatovania:

"Na Slovensku rezonujú aj dezinformačné a nenávistné kampane proti neziskovým organizáciám, migrantom, či LGBTI+ ľuďom. 38 percent Slovákov, najviac v regióne, si myslí, že neziskové organizácie sú tzv. „zahraniční agenti“ a len 51 percent vníma ich dôležitosť pre spoločnosť. „Dnes na Slovensku môžeme vidieť dopad politických kampaní, ktoré vytvorili z jednotlivcov a skupín ľudí umelé hrozby na šírenie strachu a manipulovanie spoločnosti. Slováci si neuvedomujú dôležitosť neziskových organizácii pre spoločnosť, boja sa migrantov a LGBTI+ ľudí, ktorí sú systematicky démonizovaní veľkou časťou politického spektra,“ dodáva Viktoria Musilová, junior analytička Centra pre demokraciu a odolnosť GLOBSECu.

Toto dnes z námestia progresívni ultras nebudú kričať
Je na pováženie, že žijeme takú dobu, že nateraz iba jeden zo slovenských politikov nepripomenul dnešné výročie masakru v Odese. Nikto okrem rockera Mariána Greksu. Vládna moc v Kyjeve o udalosti nehovorí. 2. mája 2014 viac ako 3 000 policajtov,... Čítať ďalej
02 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik