Minister Susko diskutoval so sudcami
01 | 05 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Minister spravodlivosti SR Boris Susko sa v pondelok a utorok stretol v Bardejovských kúpeľoch so sudcami obvodu Krajského súdu Prešov na ich celokrajskom odbornom seminári.

Diskutovali so zástupcami občiankoprávneho i trestnoprávneho kolégia, tiež o aktuálnej rozhodovacej činnosti Najvyššieho súdu SR. Šéf rezortu ocenil mimoriadne náročnú prácu sudcov a zdôraznil, že chce s nimi viesť intenzívny odborný dialóg. "Aj keď sme dnes v mnohých našich rozhodnutiach viazaní plánom obnovy, veľmi radi by sme analyzovali Vaše pripomienky k súdnej mape. A pokiaľ to bude čo len trochu možné, navrhneme také opatrenia, ktoré v maximálnej miere zohľadnia Vaše poznatky z aplikačnej praxe," vyhlásil B. Susko pred sudcami a zároveň predostrel novú víziu.

"Máme záujem podporiť súdny aparát, viac motivovať vyšších súdnych úradníkov, asistentov a ďalší súdny aparát, hľadáme zdroje na posilnenie celého súdneho manažmentu. Aj vzhľadom na novelu Trestného zákona a príklon k alternatívnemu trestaniu bude potrebné posilniť inštitút probácie a mediácie."

"Slovensko bude mať po dlhých rokoch moderné trestnoprávne kódexy, ktoré kladú dôraz na alternatívne trestanie, depenalizáciu a celkovo humanizáciu pomerov. Veríme, že prijaté úpravy povedú najmä k efektívnejšiemu odškodňovaniu obetí trestných činov a zároveň budú ich páchateľov motivovať k tomu, aby sa sami podieľali na náhrade škody, ktorú spôsobili," vysvetlil B. Susko.

"Rovnako tak zvažujeme návrat k osvedčenému modelu justičných čakateľov, aby sme o.i. iniciovali vytvorenie aparátu profesionálnych úradníkov, ktorí by boli schopní do veľkej miery odbremeniť prácu sudcov," dodal minister. Ministerstvo spravodlivosti pripravuje rekodifikáciu občianskeho práva hmotného, novelu zákona o výkone trestu a väzby či úpravu obchodného registra, elektronických dražieb a ďalšie.

Matovičovci si podali Korčoka: TEN FARIZEJ A FALOŠNÍK NÁM NAPĽUL DO OČÍ! CHRAPÚŇ JEDEN!
Môže sa hanbiť! Potvrdilo sa, aký je Ivan Korčok farizej, falošník a kariérista! Išlo to z neho už pred voľbami... Neúspešný prezidentský kandidát Ivan Korčok podporí v júnových eurovoľbách strany, ktoré ho podporovali v prezidentskej kandidatúre a... Čítať ďalej
30 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik