Zruší Drucker domáce úlohy?
29 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

Keď OECD koncom minulého roka publikovalo výsledky PISA testov, minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) hovoril o národnej tragédii. Aktuálne má ministerstvo školstva rozpracovaných niekoľko desiatok projektov, ktoré by mali deťom pomôcť v rozvoji kritického a analytického myslenia. Stále častejšie sa však ozývajú aj hlasy, ktoré chcú zrušiť domáce úlohy. Minister Drucker v rozhovore pre Topky hovorí aj o tom, či je táto požiadavka reálna.

Drucker podľa vlastných slov v decembri upozornil, že za takýmito katastrofálnymi výsledkami netreba hľadať výhovorky, ale že je to slovenská katastrofa.

„Treba férovo povedať, že celá Európa padá v spomínaných výsledkoch. Len my padáme rýchlejšie. Vyhovárať sa na covid nie je možné, lebo zasiahol celý svet. No my sme prepadli hlavne v otázke gramotnosti,“  hovorí aktuálne Drucker. Tá sa podľa neho prejavuje aj v matematike – deti síce vedia vypočítať príklad, ale keď je upravený, ako slovná úloha a v nej treba použiť analytiku, už je problém.

„Nie je to výsledkom zanedbania školstva za jeden rok, je to zrkadlo troch, šiestich, deviatich rokov,“dodáva minister. V tomto by podľa neho mala pomôcť práve kurikulárna reforma, ktorá v priebehu niekoľkých rokov nastaví školstvo tak, aby sa zameriavalo na získavanie potrebných zručností aj v analytike, či čitateľskej gramotnosti.

Do budúcnosti okrem týchto zručností bude potrebné, aby sa študenti ešte v detskom veku naučili byť adaptabilní, odolávať tlaku a do budúcnosti si byť vedomí faktu, že jedna vysoká škola nestačí, lebo je potrebné celoživotné vzdelávanie.

V súčasnosti sa dostáva do popredia aj otázka domácich úloh, ktoré môžu byť problémom hlavne pre deti z menej podnetného prostredia. Drucker hovorí, že slovenské ministerstvo školstva o tom diskutuje v rámci OECD.

„Sledujeme trendy. Pozorujeme krajiny a ich výsledky. Jedna zo zmien sú aj domáce úlohy, nad ktorými uvažujeme, že by naďalej zostali, ale v tzv. dobrovoľnej pozícií. To znamená, že ak nezvládam učivo v škole alebo som mal zlú známku z testu alebo hodnotenia, tak prostredníctvom napríklad domácej úlohy si známku viem opraviť. Je to motivačné. Ak to urobím, môžem mať lepší výsledok. Ak to neurobím, nebudem negatívne hodnotený,“vysvetlil Drucker na záver.

KATASTROFÁLNE výsledky PISA: Čo s NÁRODNOU TRAGÉDIOU?
OECD publikovalo výsledky ostatných PISA testov. Začínajú naskakovať novinové titulky: Slovensko katastrofálne kleslo, je to národná tragédia. Nuž, výsledky sú zlé a na zlepšenie v budúcnosti to zatiaľ nevyzerá. Skonštatoval to vo svojom statuse na... Čítať ďalej
07 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik