Opatrenie Hegerovej vlády zvyšuje ceny chleba a pečiva. Na trhu je akútny nedostatok pracovnej sily
29 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov víta zrušenie zvýhodnených predčasných odchodov do dôchodku. Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov. Vzhľadom na to, že viac ako 50 % nákladov odvetvia tvorí pracovná sila, prejaví sa to aj v odbytových cenách.

 „Nepremyslené zvýhodnené odchody do predčasného dôchodku z dielne Hegerovej vlády pripravili doteraz pracovný trh na Slovensku o viac ako 60 000 pracovníkov. V mnohých prípadoch išlo o ľudí s mnohoročnými skúsenosťami a vysokou odbornosťou. Tento najväčší výpadok v histórii slovenského pracovného trhu nie je možné nahradiť a premietne sa do zvýšených cien pekárskych, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov. Získať pracovnú silu je totiž čoraz drahšie a napriek tomu sa to neraz nepodarí,“ povedal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Ku koncu minulého roka bolo evidovaných takmer 47.000 žiadostí o predčasný dôchodok. Ďalšie tisícky to budú do mája roku 2024, kedy sa pravidlá zmenia. Priemerný ročný počet žiadateľov o túto dávku sa pritom pohybuje len okolo 14.000 ľudí, rok 2023 bol tak trojnásobný a významne poškodil produkčné kapacity výrobcov chleba, pečiva, či koláčov. Viaceré pekárske prevádzky zároveň bojujú s vysokou fluktuáciou zamestnancov a tým zvýšenými nákladmi na zaškoľovanie a BOZP. Na stabilizáciu nového personálu pritom neraz nestačí ani zvyšovanie miezd.

„V našom odvetví pracuje viac ako 12 000 zamestnancov po celom Slovensku a tvoríme viac ako tretinu slovenského potravinárstva. Je zrejmé, že zatiaľ neexistuje mechanizmus náhrady pracovnej sily. Zvýšenie automatizácie je najmä v sektore potravinárstva s investičným dlhom presahujúcim miliardu eur dlhodobým procesom. Pekári, cukrári a cestovinári tak budú musieť zvýšené náklady na pracovnú silu premietnuť do odbytových cien. Či sa to prejaví na cenách pultových, bude záležať od obchodníkov, ktoré predajné ceny v obchodoch určujú,“ zdôraznil M. Lapšanský.

 Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.

Gyimesi György zaťal do (riadne páchnuceho) živého
Politik Gyimesi György volá o pomoc slovami: "Priatelia, potrebujem Vašu pomoc! Poraďte mi prosím Vás, kde sa to ten náš svet uberá?" Konkretizovanie otázky na sociálnej sieti prichádza už o riadok nižšie. Tu je: "Kovaný komunista Leško chodí po... Čítať ďalej
29 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.