KONIEC obľúbenej zábavy Slovákov: Zavádzajú prísne ZÁKAZY!
01 | 05 | 2024 I Diana Zaťková
Aj napriek tomu, že Slováci stávkujú radi a hazardné hry si obľúbili, mestá s tým nesúhlasia. Čoraz častejšie sa stretávame so zákazmi prevádzkovania herní a kasín. Najnovšie k tomu pristúpila Banská Bystrica, čím sa táto téma opäť otvorila, informuje portál regiony.sk.
 
Poslanci v Banskej Bystrici schválili pred pár dňami návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) týkajúci sa úplného zákazu umiestňovania herní a kasín na území mesta. Po nadobudnutí jeho účinnosti už nebudú môcť prevádzkovatelia hazardných hier zriaďovať žiadne nové prevádzky v Banskej Bystrici.
 

„Dlhodobo presadzujeme zrušenie hazardu v Banskej Bystrici bez akejkoľvek výnimky a v celom rozsahu. Vďaka doposiaľ podniknutým krokom je od roku 2019 trend v tejto oblasti na území mesta klesajúci. Zatiaľ čo v roku 2019 bolo v našom meste prevádzkovaných 25 herní a kasín, v roku 2024 je to 10 herní a 1 kasíno,” uviedol primátor Ján Nosko.

Podobná situácia sa riešila aj v Prešove. Prešovskí mestskí poslanci v týchto dňoch neschválili povolenie prevádzkovania kasín v meste. Návrh predloženého nariadenia mal zrušiť platné VZN Prešova o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta.

Fico odpracoval nočnú zmenu vo fabrike! Hovorí o solidarite a úcte k práci (VIDEO)
Premiér Robert Fico odpracoval nočnú zmenu vo fabrike ZKW v Krušovanoch, ktorá sa zaoberá výrobou svetelný systémov a elektroniky. Fico týmto gestom poukazuje na dôležitosť práce každého jedného Slováka a Slovenky. Okrem toho tým chcel dať dôraz... Čítať ďalej
01 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Hazard odmietajú

Slováci hazard obľubujú, čo dokazujú aj údaje Úradu pre reguláciu hazardných hier. V roku 2023 Slováci uzatvorili stávky vo výške 21,36 miliardy eur a na výhrach im bolo vyplatených 20,04 miliardy eur. To znamená, že celkovo minuli na hazard 1,32 miliardy eur. Dominantné postavenie na trhu majú internetové kasína. Kamenné herne sú na druhom mieste, pričom dôvodom môže byť aj snaha miest a obcí o ich rušenie a obmedzovanie.

Na stránke úradu nájdete aj zoznam miest a obcí, v ktorých platí zákaz umiestňovania herní a kasín. Je ich viac ako 100. Z tých väčších miest tam patrí Banská Bystrica, ale tiež Bratislava, Košice, Nitra, Nové Zámky, Prešov, Senec, Trenčín, Trnava a ďalšie. Pri každom meste alebo obci si môžete prezrieť konkrétny dokument spolu s detailmi zákazu. Tie sa môžu mierne líšiť.

Matovičovci si podali Korčoka: TEN FARIZEJ A FALOŠNÍK NÁM NAPĽUL DO OČÍ! CHRAPÚŇ JEDEN!
Môže sa hanbiť! Potvrdilo sa, aký je Ivan Korčok farizej, falošník a kariérista! Išlo to z neho už pred voľbami... Neúspešný prezidentský kandidát Ivan Korčok podporí v júnových eurovoľbách strany, ktoré ho podporovali v prezidentskej kandidatúre a... Čítať ďalej
30 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Prísne podmienky pre herne a kasína

Úrad pre reguláciu hazardných hier pravidelne kontroluje herne a kasína po celom Slovensku. Do 30. júna 2024 musia prevádzkovatelia zosúladiť označovanie herní a kasín so zákonom a s novým metodickým usmernením. Tento zákon o hazardných hrách ustanovuje absolútny zákaz reklamy na vonkajších častiach herne alebo kasína, ako aj v priľahlom okolí vo vzdialenosti do 200 m od prevádzky, ktorá akýmkoľvek spôsobom vzbudzuje pozornosť okoloidúcich alebo ich nabáda na účasť na hazardnej hre.

V prípade herní a kasín v nákupných centrách či hoteloch sa to vzťahuje aj na všetky navigačné prvky (tabule, šípky, oznamy alebo akékoľvek iné symboly, texty, obrázky a pod.), ktoré majú návštevníkovi pomôcť nájsť a identifikovať herňu alebo kasíno. Zákaz reklamy sa vzťahuje na všetky vonkajšie časti herne alebo kasína a taktiež v okruhu 200 metrov od prevádzky. Tento zákon nadobúda účinnosť 1. júla 2024.

Hrozí vznik nelegálneho hazardu?

Aj napriek tomu, že mestá zakazujú herne a kasína na svojom území, neznamená to, že sa hazardu zbavíme. Môže to spôsobiť ešte väčšie problémy, a to nelegálny hazard.

„Z pohľadu regulátora potrebujeme otvorene hovoriť o riziku spojenom so zákazom legálneho hazardu, ktorý vytvára podmienky pre vznik nelegálnych herní. Bol by som rád, keby táto téma bola podrobená širšej spoločenskej diskusii, pretože, ak má niekto pocit, že zákazom legálneho hazardu sa na území väčšieho mesta vysporiada s hazardom, áno, vysporiada sa s legálnym hazardom, ale riziká nelegálneho hazardu zostanú vysoké,“ uviedol Martin Bohoš, generálny riaditeľ Úradu pre reguláciu hazardných hier.

Nelegálne herne neplatia povinný odvod štátu a navyše adresujú ponuku produktov bez obmedzenia aj maloletým. Ďalším problémom je aj nelegálny online hazard, ktorý je prítomný napríklad v počítačových hrách.

LIBERÁLOM SA ZRÚTI SVET 15. júna 2024 po 12:00 hodine!
V liberálno progresívnych portáloch ako sú Denník N, SME a Aktuality vyhlásia tri dni smútku, keď Čaputová opustí prezidentský palác! Títo pokrytci vo videu sa opustia na plnej čiare. Budú mať veľký problém to prekonať a zmieriť sa s tým, že z... Čítať ďalej
30 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik