Tí, čo tak ochranársky rozprávajú o RTVS sú "mierne zabednení"
29 | 04 | 2024 I Ivan Brožík

"Také reči - "televízia bude zrušená" - napríklad. Nie, ona nebude zrušená", hovorí v rozhovore pre Mimi Šramovú poslanec NR SR Dušan Jarjabek a zdôrazňuje, že "to niektorí ľudia v nej budú zrušení".

Ide o to, že podľa Dušana Jarjabka by televízia "mala mať oveľa lepšiu vysielaciu štruktúru, malo by sa uskutočniť veľmi široké konanie ohľadne finančných prostriedkov a ich používania, teda, či všetko je s nimi kóšer z pohľadu zákona. Ide teda o potrebu uskutočniť finančný audit inštitúcie"

Zopár príkladov

Poslanec Jarjabek pripomenul dôležitosť posúdenia toho, či je ekonomické a aj z pohľadu diváckej úspešnosti zadávať relácie do externého prostredia a či - povedal tiež - "tie rôzne relácie o varení" napĺňajú zákonom stanovené poslanie verejnoprávneho média. Pripomína však, že "tých tém je oveľa viac".

Kde verejnoprávne médium spravilo chybu?

Tá osudová podľa poslanca spočíva v tom, že RTVS sa pustila do boja s konkurenčnými, no komerčnými médiami. To bol moment, kedy podľa neho akosi zlyhala"verejnoprávna nadpráca". A tak Dušan Jarjabek menuje, kde všade RTVS boj s komerciou prehráva: "Je to oblasť športu, je to sféra pôvodnej tvorby, v publicistike a v spravodajstve prehrala s televíziou TA3." Dôsledok spočíva v rečníckej otázke, "či si dnes niekto všimne, keby tá televízia nevysielala"?

Duálne vysielanie

Dušan Jarjabek v súvislosti so spravodajstvom televízii v duálnom systéme vysvetľuje, že princípom je možnosť výberu. Divák si musí mať možnosť po odsledovaní niekoľkých zdrojov vybrať takú informáciu, akú hľadá. V súčasnosti podľa poslanca "vo verejnoprávnej inštitúcii je ešte aj dramaturgia podobná tým komerčným." Ide napríklad o radenie správ v spravodajstve, o vyjadrovanie sa, hodnotiace úsudky k správam, napríklad.

Absencia menšinových žánrov

Dušan Jarjabek ju demonštruje na príklade vysielania záznamu divadelného predstavenia. Uznáva, že tu ide o ponuku napríklad pre štyri či päť percent divákov, ale to je v konečnom dôsledku aj dvesto tisíc divákov. A to uvádza ako jednu zo služieb pri šírení kultúrneho posolstva zo strany verejnoprávneho média. Dnes však úplne absentuje.

Zábavné relácie

Tu nastáva paradox, podľa poslanca sa divák nemo pozerá na hercov, ako sa medzi sebou zabávajú, ale on z tej zábavy nič nemá. To Dušan Jarjabek nepovažuje za "verejnoprávnu zábavu". Tieto relácie sú podľa neho "najzábavnejšie tým, že vôbec nie sú zábavné".

Televízna zložka stiahla dolu aj tú rozhlasovú

Dušan Jarjabek poukázal na to, ako vysokú počúvanosť mal rozhlas kedysi, ešte predtým, ako ho minister Krajcer zo SaS prifaril k televízii, "lebo inak sa nevedeli zbaviť Nižňanského".

RTVS nie je problém iba riaditeľa

Ide o problém systému. Problém vzťahov v ňom, napríklad vzťahov generálneho riaditeľa a Rady RTVS.

Rok 1997

"Zachráňme Markízu". "V tom roku sa udial podvod. Pred kým sme zachraňovali markízu? Pred Kočnerom? To bol tak neuveriteľný podvod", hovorí Dušan Jarjabek a dodáva, že vidí v tej udalosti paralelu so súčasným dianím a sloganom zachráňme RTVS. Podľa neho ide predovšetkým o doteraz skvelé "joby" vo verejnoprávnom médiu.

"Ukludnime sa!"

Poslanec NR SR Dušan Jarjabek ubezpečuje, že "ideme zaviesť iný systém, máme záujem o naplnenie poslania verejoprávnosti v rámci duálneho systému a to všetko chceme podmieniť už dávno existujúcim zákonom. Tu sa treba rozprávať a nie štrajkovať.

RTVS MÁ ĎALŠÍ VEĽKÝ PROBLÉM!
To čo je? Takto reagovali včera večer mnohí Slováci, ktorí nabrali odvahu a chuť pokaziť si piatkový večer a sledovali na Jednotke RTVS priamy prenos z dekadentného bašavelu liberálnej smotánky pod názvom Slnko v sieti. Skonštatoval to politológ a... Čítať ďalej
27 | 04 | 2024 | Róbert Švec

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik