RTVS SI NEDÁME UNIESŤ! - kričí na plné ústa komplet "apolitická" exmoderátorka RTVS! Ale zaspala dobu (VIDEO)
28 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

Komplet "apolitická" exmoderátorka RTVS si doslova nakladá do vlastnej pusy! Progresívne Slovensko robí svoju kampaň naplno a využíva na to aj aktuálne dianie. Inak tomu nebolo ani v stredu večer v Košiciach, kde v diskusii na stretnutí s občanmi Veronika Cifrová Ostrihoňová hovorila aj o RTVS. Obáva sa únosu tejto inštitúcie smerom od verejnoprávnosti a apolitickosti. Dôkaz toho, aká apolitická je RTVS,  prináša sama Ostrihoňová, ktorá už ohlasovala svoju kandidatúru do EP v čase, keď ešte oficiálne pracovala v RTVS.

V radoch progresívcov nastal poplach. Vláda schválila zákon, ktorým sa RTVS mení na STVR a Veronika Cifrová Ostrihoňová s nádejou vzhliada k Bruselu, ktorý by mal regulovať nie len médiá, ale aj sociálne siete, na čo poukázali Ľuboš Blaha, aj Zuzana Plevíková (obaja Smer-SSD). Kým zamestnanci RTVS sa vo štvrtok poobliekali do čierneho, všetci ostatní hovoria, že zmena bola potrebná, nie len v názve. Jej neobjektívnosť totiž trvá už niekoľko rokov, veď či o konflikte na Ukrajine, alebo o covide sme informovaní výlučne jednostranne.

Poplach

„Za Ľuboša Machaja sa tam diali pozitívne veci, k lepšiemu. Aj spravodajstvo sa profesionalizovalo, aj relácie … boli rôznorodé… a mali slobodu tvoriť…,“hovorí Cifrová Ostrihoňová na stretnutí v Košiciach. Okrem iného tiež pripomína, že v rámci ochrany médií treba byť v strehu a obáva sa obmedzení slobodnej tvorby. To už aj Denník N avizuje, že STVR bude „slúžka vládnej moci“.

Cifrovej Ostrihoňovej pohľad sa s nádejou upiera na Brusel, odkiaľ by mohla prísť regulácia aj sociálnych médií. Lebo iný názor, ako ten progresívny, treba umlčať za každú cenu. Vôbec pritom neberú do úvahy tvrdenia ministerky Šimkovičovej o tom, že nový zákon bude v súlade s normami, fungujúcimi v EÚ.

Žasol aj Ľuboš Blaha

„Takto si teda predstavuje slobodu slova? Vypínaním facebookových účtov intelektuálov ako je Ľuboš Blaha? Pretože nespievajú správnu pesničku? A dáme vypnúť aj celé webové médiá, ako to bolo za bývalej vlády s Hlavnými správami a Hlavným denníkom? Mimochodom, je zaujímavé pozorovať, k akému stupňu regulácie členských štátov sa EÚ posunula od svojho pôvodného účelu hospodárskej spolupráce… Ktoré skrutky nám ešte bude chcieť centrálne vedenie Európy pritiahnuť,“uvažuje podpredseda NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SSD) na Telegrame.

Majú plné ústa demokracie, ale cenzurovali by jedna radosť (VIDEO)
Zo dňa na deň a bezdôvodne vypnuté médiá. Odstraňovanie nepohodlných názorov a účtov politikov, ktorí ich šíria z rôznych sociálnych sietí. Aj to sa dialo na Slovensku počas minulej vlády, pripomína poslankyňa NR SR Zuzana Plevíková (Smer-SSD).... Čítať ďalej
25 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Hviezdy tolerancie a ich bublinky

„Toto sú presne tí, čo majú plné ústa tolerancie, demokracie, právneho štátu a slobody slova. Nuž, aj takto si žijú vo svojej malej progresívnej bublinke,“ hodnotí Plevíková radu Cifrovej Ostrihoňovej eliminovať akýkoľvek iný názor práve u každého v tej jeho malej osobnej bublinke.

Obliekli sa do čierneho

V RTVS sa vo štvrtok uskutočnil čierny deň, počas ktorého prišli zamestnanci do práce v čiernom. Ide o formu protestu s novým zákonom o Slovenskej televízií a rozhlase, ktorý prebehol v priestoroch telerozhlasu v Bratislave, Banskej Bystrici aj v Košiciach.

„Nechceme robiť politiku. Chceme len každý deň prísť do práce, ktorú milujeme a robiť ju najlepšie, ako vieme. Bez strachu, výčitiek a kompromisov,“ znie emotívne vo videu zamestnancov RTVS. Podľa generálneho riaditeľa služobného útvaru ministerstva kultúry ak sa chcú novinári politicky angažovať, môžu vstúpiť do politiky, v spravodajstve potrebujeme nestranné informácie

Zmena nie len v názve

Nového riaditeľa by mala zvoliť a na objektívnosť v STVR dohliadať  tzv. „kontrolná rada“.  Denník SME hovorí o „úmrtnom liste verejnoprávnosti“. Robert Fico je jedným z politikov, ktorý dôvod zmien vysvetľuje neobjektívnosťou spravodajstva RTVS. Jedným z príkladov je to, ako sme informovaní o konflikte na Ukrajine. Tu stačí jedna otázka – dostanú sa k nám aj informácie od zástupcov Ruskej federácie, teda druhej strany konfliktu? Skôr naopak – ak mal niekto z koaličných politikov v nedeľnej debate pokusy informovať aj o inom, nemainstreamovom pohľade, okamžite bol moderátorom stopnutý, ako šíriteľ ruskej propagandy. A tak kým z Ukrajinského pohľadu na vec, sme informáciami zasypaní, kedy ste mali možnosť zhliadnuť v RTVS napríklad tlačovú besedu veľvyslanectva Ruskej federácie? Viete si urobiť relevantný obraz, keď máte informácie z jediného zdroja?

To však nie je novinka

Jednostrannosť v informáciách sa prejavila už počas covidovej pandémie. Nik, kto prejavil čo len najmenšie pochybnosti o správnosti masového testovania, očkovania, dostal „nálepku“ dezinformátora a dvere do RTVS mal doslova zabuchnuté. Exemplárnym príkladom je Eduard Chmelár. Ten za minulej vlády nie len že dostal stopku v RTVS, ale prišiel o prácu na Akadémii Policajného zboru. Lebo si na základe dostupných informácií formoval vlastný názor. Nie je práve toto jeden zo základných princípov demokracie?

Čierny deň v RTVS: Takýto odkaz natočili zamestnanci vláde
V RTVS sa dnes konal čierny deň. Dôvodom je, že vláda v stredu schválila návrh zákona o STVR a predpokladá sa, že ho parlament schváli ešte pred prázdninami. Zamestnanci RTVS hovoria, že nechcú robiť politiku ale robiť svoju prácu najlepšie, ako... Čítať ďalej
25 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik